Bruno Luglio

Bruno Luglio je Senior Creative Art Director u agenciji R/GA u Njujorku. Bruno je rođen u São Paulu u Brazilu. Na početku karijere radio je u evropskim agencijama - Jung von Matt Hamburg, Ogilvy & Mather Pariz, DDB Berlin, thjnk Hamburg. Godine 2012. vraća se u Brazil i počinje da radi u DAVID The Agency na poziciji Art Director. Dobitnik je velikog broja prestižnih međunarodnih nagrada među kojima su 21 Kanski lav, D&AD, London International Awards, One Show, ADC Germany, Eurobest, Clio Awards itd. U slobodno vreme voli da fotografiše i svira bubnjeve.
Bruno Luglio je ovogodišnji glavni govornik i zvezda Festivala integrisanih komunikacija #KAKTUS 2016, a sa njegovim predavanjem "Who? What? Why? - The Metrics of a Simple Idea" započeće drugi dan ovog događaja koji će biti održan 27. i 28. oktobra u hotelu Crowne Plaza u Beogradu.

Autor intervjua: Marketing mreža
 

IDEJE SAME DOĐU - NI OD KUD i POTPUNO NENAJAVLJENE!

Radili ste u agencijama u Brazilu, Nemačkoj, sada radite u Americi. Da li možete da uporedite ova tržišta, koliko se ona razlikuju?

Mislim da svako tržište funkcioniše na način na koje funkcioniše društvo. Ako uzmete, na primer Nemačku, sve je super ispravno i progresivno. Interakcija između saradnika je dobra, ali je fokus na pojedincu i to im je uvek prioritet. Stvari se bolje rade kada su svi fokusirani, što me je dovelo u Brazil - mesto gde je svako sa svakim prijatelj sve vreme, imate puno zabave tokom posla i smeha po ceo dan. Ali sa druge strane, zbog toga radimo više. To nije loša stvar, zapravo to se reflektuje na kreativnost na brazilskom tržištu. Mnogo slobode i inovacija proizilazi iz zabavnih momenta (mi smo zapravo igrali fudbal UNUTAR agencije, nešto kao bacanje lopte po monitorima i računarima). I na kraju sam se preselio u Njujork. Ovo je mesto gde se obe stvari mogu kombinovati. Okruženi ste ljudima iz celog sveta, gde je svako sa svojom idejom i radi najbolje u svom životu. To pomaže da se unese raznolikost i inspiracija u svakodnevicu. Generalno, ne bih rekao da je jedno od ovih mesta bolje od drugog, oni su samo različiti i kul na svoj način.

Koje ideje su najdominantnije u modernom oglašavanju? Kako biste definisali ideje koje opstaju?

Ideje koje se koriste u industriji su one koje izazivaju saosećanje. Originalne ideje koje idu preko tačke relevantne istine. To su one koje su više dopadljive, i koje zbog toga duže žive, jer su zasnovane na univerzalnim ljudskim istinama. Nema gluposti, nema preterivanja i pretencioznosti. Samo čista i dobra ideja.

Kako se ideje rađaju i gde pronaći inspiraciju za kvalitetne ideje?

Svi mi radimo pod pritiskom da damo najbolju ideju svog života. Svakodnevno, za svaki brif. Problem je u tome što niko ne zna (ili neće znati) kako će se ideje roditi ili odakle one dolaze. One samo dođu. Mislim da je mnogo važnije da ispunite svoj mozak podacima, nego pokušavati da savladate tu veštinu. "Bilo šta se računa" - iz čudnog alternativnog filma rok muzike sa Tajvana, koji se zove Tango. Sve će vam dati malo dodatnog znanja koje će kulminirati u ideju. A kada je to najpotrebnije, ideja će doći sama od sebe, pod tušem ili tokom vožnje u metrou, u zavisnosti od količine informacija koje ste dali mozgu takav će biti i rezultat.

Možete li izdvojiti dve kampanje koje su se, po Vašem mišljenju, "uzdrmale" svet tokom protekle godine i zašto?

Veliki sam fan REI i kampanje #OptOutside. Oni su baš super. Imaju toliko hrabrosti da se pitam kako je klijent reagovao kada su prvi put čuli za ideju. Mogli su da izgube hiljade dolara sa tom jednostavnim saopštenjem i umesto toga dobili su više od novca - oni su odabrali da budu napolju i da zatvore radnje. Kapa dole. Izdvojio bih još jednu, a to je  "Ljubav nema oznake" kampanju koju su uradili u agenciji R/GA. To je jednostavna misao da su ljudi jednaki, bez obzira na sve. Ona ima divnu poruku i odlične rezultate. Pokreće ljude, utiče na predrasude i pokreće čitave zajednice. Samo pogledajte rezultate i videćete kako su ove kampanje "uzdrmale" ceo svet.

Na ovogodišnjem festivalu KAKTUS 2016 vaše predavanje je na temu "Who? What? Why? - The Metrics of a Simple Idea". Šta učesnici festivala mogu da očekuju?

Pokušaću malo da govorim o svom iskustvu sa svim feedbackovim koje sam dobijao tokom karijere, i kako da se pojednostavi, ne samo način na koji možemo predstaviti ideje, već i kako ih zamisliti. Govoriću o tome koliko je važna svakodnevna vežba i kako formatiramo naše razmišljanje. Nadam se da će se publici svideti!

 


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Facebook komentari


Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services