Marginal Notes 2012

Nastup švedskog dizajn studija Note Design Studio na stokholmskoj nedelji dizajna (Stockholm Design Week) koja se održala od 8. do 11. februara 2012. godine.

Note Design Studio u saradnji sa Lerch Träinredningar, predstavio je na nedavno održanoj stokholmskoj nedelji dizajna svoju novu kolekciju pod nazivom Marginal Notes 2012. Lerch Träinredningar im je bila od dragocene pomoći u osmišljavanju ovog nastupa sa svojim dobrim poznavanjem konstrukcije i materijala. 

Note Design Studio je multidisciplinaran studio iz Stokholma koji radi u domenu arhitekture, enterijera, produkt dizajna, grafičkog dizajna i dizajn menadžmenta. Studio čine: Alexis Holmqvist, Susanna Wåhlin, Johannes Carlström, Kristoffer Fagerström i Cristiano Pigazzini.

Note Design Studio je realizovao marginalni eksperiment kombinujući nauku i umetnost. Oni su sa svojim prošlogodišnjim nastupom Marginal Notes takođe bili primećeni u javnosti, a ove godine studio revidira originalnu koncepciju marginalnih zabeleški kako bi pokazali još jednu izložbu eksperimentalnih prototipova.

"Mi smo u potrazi za onim jedinstvenim skicama koje su tu oko nas, i kada se osvrnemo ponovo na njih, one samo treba da se realizuju" kaže Fagerström iz Note Design studija. Kao i kod prethodne izložbe iz 2011. godine, 2D skice su pretvorene u 3D prototipove, sa različitim skupom rezultata u proizvodima gde se mešaju boje, materijali i oblici u vazdušastom izrazu koji postaje potpis ovog studija. Projekat Marginal Notes im je pružio šansu ne samo da pokažu svoj konceptualni rad, već i da njihovi komercijalni projekti ugledaju svetlost dana. Paravani, kutije, kavezi - za odlaganje stvari, objekti koji se razdvajaju, svi inspirisani prirodom. "Biološka ekskurzija, zašto smo završili tamo? Mislimo da je to pristup iz radoznalosti: da istražujemo svoju okolinu, da pronađemo lepotu u detaljima, da pronađemo poštovanje za okolinu, i da stvorimo način da preko materijalnih objekata komuniciramo sa prirodom".  Note Design Studio.

 

Peep 
 

Peep je sistem kutija za odlaganje stvari sa perforiranim stranama, čineći ove komade u celini transparantnijim. Nakon nekoliko testova materijala autori su izabrali mrežu koju će korsititi i za komad Mosquito. Došli su do nekoliko karakternih modela u različitim bojama, veličini i funkciji. Namenjeni su za odlaganje stvari na način da vam omogućavaju da odlučite koje stvari želite da budu vidljive i izložene, a koje spakovane i sakrivene. Peep je sistem u potpunosti komplementaran sa sistemom Keep u nastavku. 

Keep


Keep čini veći aranžman skladišnih sistema. To su svojevrsne "zamke" za odlaganje stvari, okvir za prikazivanje, kao kavezi u zoološkom vrtu, ali u svojoj suštini su jednostavne drvene kocke koje vam omogućavaju da sami odlučite koliko stvari želite da prikažete. Neke imaju otvorenu stranu, dok druge imaju klizna perforirana vratanca ili poklopce. Tuck

 

Tuck predstavlja seriju objekata za sedenje. Grupa Tuck se sastoji od tri okrugla taburea koja dobijaju svoju formu inspirisani crvenom kapom Stevea Zissoua iz Andersonovog filma The Life Aquatic. Ivice jastuka se savijaju kako bi otkrile složenu rešetku metala ispod. Kapa je bila inspiracija i za ivice ovih komada, jer su one sklopljene kao i kod kape Bill Murray-a koji glumi Stevea Zissoua u pomenutom filmu. Dizajneri dodaju komadu i funkciju džepa za odlaganje časopisa.

Nour


Inspiracija za Nour potekla je od Alexisove devojke Maryam koja je dolazeći u studio pokazivala svoj šareni origami polihedar. Članovi studija su stali na stanovište da će im polihedar dobro poslužiti kao ideja za novu lampu, i krenuli su u odabir papira sa odgovarajućim karakteristikama i dobrom propustljivošću svetlosti. Odabrali su boje i dezene, a Maryam ih je sve sklopila ručno.  

The Catch
 

Svitac u mreži je bio taj vizuelni signal koji je doveo do realizacije ljuljuškajućeg lustera The Catch. Okačen na plafon pomoću kuke ovaj svetleći objekat može da se okreće po prostoriji bacajući svetlo koje je "uhvaćeno" u mreži. Hteli su da naprave zabavno rešenje plafonskog osvetljenja koje se može razmeštati po prostoriji a da liči na svica uhvaćenoj u mreži za leptira. 

Sifter

 

Gigantski sito u funkciji čiviluka. Visok i zgodan čiviluk, osim za odlaganje jakni i druge garderobe, služi i da vam uhvati ključeve i sitnice koje često ispadaju iz džepova. Takođe, u ovu korpu možete odlagati kape, šalove, rukavice i druge sitnije stvari.

Mosquito


Mosquito je nastao iz potrebe autora za pozadinom koja bi im poslužila tokom izlaganja nove kolekcije. Sve vreme su proveli u potrazi za inspiracijom u svetovima avantura, ekskurzija i istraživanja, i sve vreme su u svojim glavama imali slike insekata. Rodila se ideja da bi Mosquito paravan-screen bio savršen okvir da se stavi ispred ili iza nekog predmeta kako bi on izgledao još bolje. 

Settlers
 

Za klupu Settlers autori su inspiraciju pronašli u mnoštvu mrtvih balvana ostavljenih po šumama, koji mogu da posluže kao idealno mesto za kratak predah. 

 

Fotografije: Mathias Nero
 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services