101% Designed in Brussels

Ovogodišnji program belgijskog nacionalnog dizajn nastupa pod nazivom 101% Designed in Brussels započeo je predstavljanjem novih proizvoda na Stokholmskom sajmu nameštaja.

U ovogodišnjoj selekciji je petoro mladih arhitekata i dizajnera koji su prezentovali u Stokholmu najnovije sveže ideje i objekte. Njih je izabrao profesionalni žiri zbog inovativnog pristupa u dizajnu. Oni su: Benoît Deneufbourg, Julien De Smedt, Corentin Dombrecht, Vanessa Hordies, Julien Renault, i po prvi put predstavljaju svoj rad na ovoj manifestaciji. Sledeća stanica belgijske izložbe je Milano u aprilu!


Na slici gore nalazi se coffee table Crease, novi proizvod belgijskog arhitekte i dizajnera koji se zove Benoît Deneufbourg. Nakon školovanja za arhitektu i enterijeristu, tridesetrogodišnji Benoit je radio dve godine sa dizajnerom Xavierom Lustom pre nego što je 2004. godine otvorio svoj dizajn studio b.dnb. Radio je na dizajniranju nameštaja i objekata koji su bili namenjeni serijskim proizvodnjama, ali je i dalje radio enterijere i prostorne instalacije. Neki od njegovih klijenata su Interni Edition (BE), Macrolux (IT) i Vange (BE). Pored saradnje sa internacionalnim kompanijama, b.dnb dizajn studio radi i na razvoju sopstvenih proizvoda kao što je npr. 120° CoatHook. U Stokholmu je predstavio četiri proizvoda: tri lampe iz serije Pipe Line (dve stone i jedna podna lampa) i coffee table Crease.


Dizajner Benoît Deneufbourg i Pipe Line lampe


Julien Renault
se nakon školovanja za dizajnera na Esad-u (Reims School of Art and Design) zaposlio u dizajn studiju braće Bouroullec u Parizu. U međuvremenu je završio Ecal u Lozani gde je dobio bachelor diplomu product dizajnera. Od 2009. godine živi i radi u Briselu kao dizajner asistent u dizajn studiju Sylvain Willenz.

Recycling Plastic range_Work in Progress_Dizajn: Julien Renault


Učestvovao je na četvrtom internacionalnom festivalu Design Parade 2009 Hyères, a 2010. godine osvojio nagradu na D3 Contest u okviru IMM sajma u Kelnu. U međuvremenu je razvijao svoje projekte jednostavnog i pročišćenog dizajna. Jedan od njegovih poslednjih realizovanih projekata, A Fibre Chair predstavljen je na belgijskoj dizajnerskoj smotri Interieur Bienale Kortrijk

Dizajner Julien Renault i crtež za njegov nov proizvod Pencil Holder
Pencil Holder_Dizajn: Julien Renault


Vanessa Hordies
Nakon studija unutrašnje arhitekture u Monsu (Belgija), 2005. godine dobija prvu nagradu Léonard Montres međunarodnog fimskog festivala d’Amour. 2010. godine diplomira na smeru industrijski dizajn prestižne švajcarske škole Ecal u Lozani.  Praksu završava u okviru švajcarskog studija za industrijski dizajn Multiple. Nakon toga počinje da radi u švajcarskom studiju za dizajn i arhitekturu atelier oï. Trenutno je na usavršavanju na smeru interaktivni dizajn u okviru politehničke škole EPFLA u Lozani. Njen diplomski projekat Veilleuse je u oktobru predstavljen na prestižnoj belgijskoj dizajn smotri Interieur 2010 u okviru Design Competition.

Dizajnerka Vanessa Hordies i Night Night / Ecal

Housse laptop_Dizajn: Vanessa Hordies


Corentin Dombrecht
je diplomirao industrijski dizajn 2001. godine na belgijskoj umetničkoj školi La Cambre ( École Nationale Supérieure des Arts Visuels de La Cambre) sa projektom zlatnog DJ pulta Rollsrolex, Custom DJ-Table. Otkrio je moć eksperimentisanja u dizajnu, istražujući njegove komercijalne aspekte. Inspiraciju traži u luksuzu, prirodi i urbanom životu. Njegov rad je eklektičan i konceptualan, i nije ga uvek lako definisati.

Cat Library_Dizajn: Corentin Dombrecht


Cat Library je 100% Cat-Friendly modularna polica za knjige koja omogućava različite načine postavljanja, uz mogućnost formiranja stepenica, kojim se mačka može nesmetano kretati po polici, igrati se i skrivati među knjigama. Inspiraciju za drugi proizvod koji je predstavio u Stokholmu, Megaphones zvučnike, pronašao je u lancu protesta koji su krajem godine i početkom 2011 zahvatili Tunis i Egipat. Za sada, Corentin sam proizvodi svoje objekte, ali naporno radi na tome da pronađe zainteresovane klijente za proizvodnju.

Megaphones zvučnici_Dizajn: Corentin Dombrecht i Rokko Miyoshi

 

JulIen De Smedt je priznati arhitekta i dizajner, osnivač i direktor kompanije JDS Architects sa ofisima u Briselu i Kopenhagenu. Pohađao je škole u Briselu, Parizu i Los Anđelesu pre nego što je stekao diplomu prestižne Bartlett School of Architecture u Londonu. Pre osnivanja sopstvenog arhitektonskog studija JDS Architects, Jullen je radio u studiju OMA u Roterdamu, a sa Bjarke Ingelsom osnovao je i bio direktor danskog studija PLOT u Kopenhagenu. Na svim zajedničkim projektima, (a naročito projektima kao što su VM Housing Complex, The Mountain Dwellings, The Maritime Youth House i Stavanger Concert Hall), bili su posvećeni istraživanju novih arhitektonskih formi i načina na koji arhitektura utiče na život.

Arhitekta i dizajner: Jullen De Smedt i Bone Chair


Među raznim nagradama i priznanjima, Jullen je 2009. godine dobio i Maaskant prize of Architecture. Na međunardnom konkursu 2007. godine je pobedio i po njegovom projektu se izvodi skakaonica u Oslu - Holmenkollen Skijump. Gostujući je profesor na Rice University u Hjustonu i na Univerzitetu u Kentakiju. O njegovom radi i radu studija JDS Architects izašle su dve važne knjige - jedna pod nazivom PIXL TO XL, koju je izdao Damdi 2007. Drugi naslov je knjiga AGENDA, koju je izdao Actar, koja je objavljena 2009. godine, i koja se prodaje širom sveta. U Stokholmu je predstavio stolicu Bone Chair.

Diagrammatic-Presentation_TAKE02_WhiteFurn

 

Izložba 101% Designed in Brussels je zajednička inicijiativa programa Designed in Brussels i organizacije Brissels Export, oformljena s namerom da internacionalo promoviše dizajnere iz Brisela. Cilj je da se promocijom dizajnera doprinese njihovom ekonomskom i komercijalnom razvoju. Dizajneri će tako steći širu reputaciju koja može dovesti do uspešnih saradnji sa raznim internacionalnim klijentima.

Fotografije postavke izložbe 101% Designed in Brussels u Stokholmu možete pogledati ovde!
 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

 

 

Tip of the day

"If you can design one thing, you can design everything,"

Massimo Vignelliviše

Touch me Festival

Lovely

DYRM daily Deus YellowCab Designeast.eu

Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services