101% Designed in Brussels

Ovogodišnji program belgijskog nacionalnog dizajn nastupa pod nazivom 101% Designed in Brussels započeo je predstavljanjem novih proizvoda na Stokholmskom sajmu nameštaja.

U ovogodišnjoj selekciji je petoro mladih arhitekata i dizajnera koji su prezentovali u Stokholmu najnovije sveže ideje i objekte. Njih je izabrao profesionalni žiri zbog inovativnog pristupa u dizajnu. Oni su: Benoît Deneufbourg, Julien De Smedt, Corentin Dombrecht, Vanessa Hordies, Julien Renault, i po prvi put predstavljaju svoj rad na ovoj manifestaciji. Sledeća stanica belgijske izložbe je Milano u aprilu!


Na slici gore nalazi se coffee table Crease, novi proizvod belgijskog arhitekte i dizajnera koji se zove Benoît Deneufbourg. Nakon školovanja za arhitektu i enterijeristu, tridesetrogodišnji Benoit je radio dve godine sa dizajnerom Xavierom Lustom pre nego što je 2004. godine otvorio svoj dizajn studio b.dnb. Radio je na dizajniranju nameštaja i objekata koji su bili namenjeni serijskim proizvodnjama, ali je i dalje radio enterijere i prostorne instalacije. Neki od njegovih klijenata su Interni Edition (BE), Macrolux (IT) i Vange (BE). Pored saradnje sa internacionalnim kompanijama, b.dnb dizajn studio radi i na razvoju sopstvenih proizvoda kao što je npr. 120° CoatHook. U Stokholmu je predstavio četiri proizvoda: tri lampe iz serije Pipe Line (dve stone i jedna podna lampa) i coffee table Crease.


Dizajner Benoît Deneufbourg i Pipe Line lampe


Julien Renault
se nakon školovanja za dizajnera na Esad-u (Reims School of Art and Design) zaposlio u dizajn studiju braće Bouroullec u Parizu. U međuvremenu je završio Ecal u Lozani gde je dobio bachelor diplomu product dizajnera. Od 2009. godine živi i radi u Briselu kao dizajner asistent u dizajn studiju Sylvain Willenz.

Recycling Plastic range_Work in Progress_Dizajn: Julien Renault


Učestvovao je na četvrtom internacionalnom festivalu Design Parade 2009 Hyères, a 2010. godine osvojio nagradu na D3 Contest u okviru IMM sajma u Kelnu. U međuvremenu je razvijao svoje projekte jednostavnog i pročišćenog dizajna. Jedan od njegovih poslednjih realizovanih projekata, A Fibre Chair predstavljen je na belgijskoj dizajnerskoj smotri Interieur Bienale Kortrijk

Dizajner Julien Renault i crtež za njegov nov proizvod Pencil Holder
Pencil Holder_Dizajn: Julien Renault


Vanessa Hordies
Nakon studija unutrašnje arhitekture u Monsu (Belgija), 2005. godine dobija prvu nagradu Léonard Montres međunarodnog fimskog festivala d’Amour. 2010. godine diplomira na smeru industrijski dizajn prestižne švajcarske škole Ecal u Lozani.  Praksu završava u okviru švajcarskog studija za industrijski dizajn Multiple. Nakon toga počinje da radi u švajcarskom studiju za dizajn i arhitekturu atelier oï. Trenutno je na usavršavanju na smeru interaktivni dizajn u okviru politehničke škole EPFLA u Lozani. Njen diplomski projekat Veilleuse je u oktobru predstavljen na prestižnoj belgijskoj dizajn smotri Interieur 2010 u okviru Design Competition.

Dizajnerka Vanessa Hordies i Night Night / Ecal

Housse laptop_Dizajn: Vanessa Hordies


Corentin Dombrecht
je diplomirao industrijski dizajn 2001. godine na belgijskoj umetničkoj školi La Cambre ( École Nationale Supérieure des Arts Visuels de La Cambre) sa projektom zlatnog DJ pulta Rollsrolex, Custom DJ-Table. Otkrio je moć eksperimentisanja u dizajnu, istražujući njegove komercijalne aspekte. Inspiraciju traži u luksuzu, prirodi i urbanom životu. Njegov rad je eklektičan i konceptualan, i nije ga uvek lako definisati.

Cat Library_Dizajn: Corentin Dombrecht


Cat Library je 100% Cat-Friendly modularna polica za knjige koja omogućava različite načine postavljanja, uz mogućnost formiranja stepenica, kojim se mačka može nesmetano kretati po polici, igrati se i skrivati među knjigama. Inspiraciju za drugi proizvod koji je predstavio u Stokholmu, Megaphones zvučnike, pronašao je u lancu protesta koji su krajem godine i početkom 2011 zahvatili Tunis i Egipat. Za sada, Corentin sam proizvodi svoje objekte, ali naporno radi na tome da pronađe zainteresovane klijente za proizvodnju.

Megaphones zvučnici_Dizajn: Corentin Dombrecht i Rokko Miyoshi

 

JulIen De Smedt je priznati arhitekta i dizajner, osnivač i direktor kompanije JDS Architects sa ofisima u Briselu i Kopenhagenu. Pohađao je škole u Briselu, Parizu i Los Anđelesu pre nego što je stekao diplomu prestižne Bartlett School of Architecture u Londonu. Pre osnivanja sopstvenog arhitektonskog studija JDS Architects, Jullen je radio u studiju OMA u Roterdamu, a sa Bjarke Ingelsom osnovao je i bio direktor danskog studija PLOT u Kopenhagenu. Na svim zajedničkim projektima, (a naročito projektima kao što su VM Housing Complex, The Mountain Dwellings, The Maritime Youth House i Stavanger Concert Hall), bili su posvećeni istraživanju novih arhitektonskih formi i načina na koji arhitektura utiče na život.

Arhitekta i dizajner: Jullen De Smedt i Bone Chair


Među raznim nagradama i priznanjima, Jullen je 2009. godine dobio i Maaskant prize of Architecture. Na međunardnom konkursu 2007. godine je pobedio i po njegovom projektu se izvodi skakaonica u Oslu - Holmenkollen Skijump. Gostujući je profesor na Rice University u Hjustonu i na Univerzitetu u Kentakiju. O njegovom radi i radu studija JDS Architects izašle su dve važne knjige - jedna pod nazivom PIXL TO XL, koju je izdao Damdi 2007. Drugi naslov je knjiga AGENDA, koju je izdao Actar, koja je objavljena 2009. godine, i koja se prodaje širom sveta. U Stokholmu je predstavio stolicu Bone Chair.

Diagrammatic-Presentation_TAKE02_WhiteFurn

 

Izložba 101% Designed in Brussels je zajednička inicijiativa programa Designed in Brussels i organizacije Brissels Export, oformljena s namerom da internacionalo promoviše dizajnere iz Brisela. Cilj je da se promocijom dizajnera doprinese njihovom ekonomskom i komercijalnom razvoju. Dizajneri će tako steći širu reputaciju koja može dovesti do uspešnih saradnji sa raznim internacionalnim klijentima.

Fotografije postavke izložbe 101% Designed in Brussels u Stokholmu možete pogledati ovde!
 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services