Stockholm Design Week


Stockholm Furniture Fair & Northern Light Fair

Stokholm je cele ove nedelje, tačnije od 09-13.februara, grad dizajna. Zvanično je otvoren 59-ti po redu Stockholm Furniture Fair, sa pratećom manifestacijom, sajmom svetla - Northern Light Fair. Nemoguće ga je ovom prilikom ne porediti sa najznačajnijom sličnom manifestacijom u Evropi, pa i svetu, Milanskim sajmom nameštaja i Milanskom nedeljom dizajna. Stokholm nije cirkus. Ovde dizajn nije trend. Sve je umerenije, sa manje pompe, to se živi, dizajn se ne mistifikuje. I sve funkcioniše. Sa dosta novca u džepu, naravno.

Sajam se održava u proširenom zdanju, i to za svega novoizgrađenih 10.000m2 u okviru zgrade Stokholmskog sajma u Älvsjö. Ovaj međunarodni sajam je zasigurno najznačajnije mesto susreta Nordijskog dizajna. Oko 770 izlagača iz 27 zemalja došlo je u Stokholm kako bi učestvovali na ovoj smotri, i nakon toga sakupili malo energije i pripremili nove kolekcije za mega premijere u Milanu u aprilu. Tu su po prvi put i velike i poznate italijanske kompanije uključujući Poltrona Frau grupu sa kompanijama Poltrona Frau, Cappellini, Alias i Cassina. Tu su zatim La Palma, Pedrali, Arper i naravno Moroso.

Na slici dole, Cappellini i Moroso (dizajn klupe_Front Design. Klupa je od tekstila, a izgleda kao drvo)

Najveći je broj Nordijskih izlagača. Pretpostavka je da prednjače Švedske kompanije, i zaista ih ima mnogo, ali nije za začuditi se da je skoro podjednako prisustvo i Danskih, Finskih i Norveških kompanija.

Na slici dole, dva prava švedska predstavnika, Lammhults i Karl Andersson & Söner
Na slici su danske kompanije Jørgensen, Kvadrat, Hay, Soft Line, Normann Copenhagen i Tradition.

Očekuje se da će sajam posetiti oko 40.000 posetilaca. Planirano je da se tokom trajanja sajma održi oko 70 seminara, što je više nego ikada do sada. Od 770 izlagača, oko stotinak njih izlaže u okviru Northern Light Fair-a.

Ovogodišnji Guest of Honour je Sir Paul Smith, britanski fashion dizajner, poznat i kao dizajner nameštaja i tekstila. Ovo je sedma po redu godina kako se poziva neki vrhunski svetski dizajner da dizajnira lounge. Ove godine lounge se po prvi put nalazi unutar sajamskog prostora, u hali A gde izlažu etablirani Nordijski i svetski brendovi. Počasni gosti prethodnih godina bili su Patricia Urquiola, Ronan i Erwan Bouroullec, Naoto Fukasawa, konstantin Grcic, Giulio Cappellini, i poslednja Ineke Hans, holandska dizajnerka.

Na slici levo Paul Smith lično sedi na sofi i sprema se za intervju.

U okviru sajma, u hali Greenhouse priliku da izlažu imaju nezavisni dizajneri i škole dizajna.
Takođe, tu je i Designboom Mart prodajna izložba koju organizuje jedan od najpoznatijih web magazina designboom i koju smo najavljivali. O tome opširnije u nekom od sledećih postova. Samo da podsetimo da je na Designboom Mart-u i naš dizajn studio KAKO.KO.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services