Design House Stockholm

Design House Stockholm je vodeći švedski proizvođač savremenog Skandinavskog dizajna. Kompaniju je osnovao Anders Färdig, pasionirani tragač za proizvodima koji bude pažnju, poboljšavaju kvalitet svakodnevnog života, životnog stila, i koji šoping pretvaraju u zabavu. Pod njegovim vođenjem, kompanija je postala leading name i izbila u prvi plan kada je u pitanju Skandinavski dizajn. I zadržava, evo godinama tu poziciju upravo zbog inovativnosti u dizajnu i kvalitetu proizvoda.

Cord Lamp Dizajn_Form Us With Love, Foto_Philip Karlberg

Danas, Design Stockholm House kao da ispunjava neku misiju upoznavanja sveta sa savremenim tendencijama u skandinavskom dizajnu, kako preko svojih sopstvenih radnji, tako i putem saradnje sa velikim imenima kao što su recimo Habitat, Starbucks i MoMa shop koji prodaju njihove proizvode. Baza im je u Stokholmu, ali su prisutni i u svetu. Imaju osam concept/shop in shop radnji u Stokholmu, Kopenhagenu, Oslu, Londonu, San Francisku i više od 300 partnerskih radnji gde prodaju svoje proizvode u Evropi, 200 u USA i 100 u Aziji. U Londonu se mogu kupiti u Conranu, a prodaju ih i Vincon and Pilma u Barseloni, Spazio Sette u Rimu, Actus u Tokiju.


Arrow Hanger Dizajn_Gustav Hallén, dobitnik Red Dot Award 2009, Foto_Philip Karlberg

Njihov uspeh pored dobrog dizajna i visokog kvaliteta proizvoda, zasnovan je verovatno i u njihovoj politici da nemaju inhouse dizajnere, već su razvili jednu široku mrežu od preko 60 nezavisnih dizajnera. Sarađuju u isto vreme i sa mladim neafirmisanim i sa poznatim dizajnerima. Većina njihovih dizajnera su Skandinavci, ali među imenima možete pronaći i dizajnere iz celog sveta. Važno im je da pronađu taj neki Scandinavian touch, što ne mora isključivo da bude vezano za Skandinavce, kao što je slučaj sa David Mayhew i Marie Thurnauer. Anders Färdig, osnivač i CEO kompanije smatra da su dizajneri inspiracija kompanije. Oni su ključ. Po njemu Designers do make a difference.

Family Chairs Dizajn_Lina Nordqvist, Foto_ Philip Karlberg

Family Chairs Line Nordqvist je grupa stolica gde svaka za sebe donosi neki svoj kartakter za trpezarijski sto, tako i kada sedite sami za stolom, kao da ste u društvu. Lina za njih kaže da su skoro kao glumci na sceni. Lina je sa ovim stolicama 08.februara ove godine dobila nagradu Swedish Elle Decoration Award “Chair of the year”. Evo i šta je žiri rekao u obrazloženju nagrade: “Family Chairs, manufactured by Design House Stockholm and designed by Lina Nordqvist, show a commendable and innovative approach to classical Swedish stickback chairs.” U avgustu 2009.godine, ove stolice su dobile nagradu The Accent on Design Award u Njujorku, kao i nagradu švedskog magazina Residence, a Museum of Modern Art (MoMA) je odvojio za sebe prvu partiju ovih stolica proizvedenih za prošlogodišnju jesenju kolekciju.

Björk Rugs Dizajn_Lena Bergström, Foto_ Philip Karlberg

Tepisi Björk su kao i poznata pevačica sa Islanda dobili ime po drvetu brezi, jer Björk znači breza. Lena Bergström je očito pasionirani ljubitelj ovog drveta crno bele kore, jer joj je glavna inspiracija za ovaj dizajn bila ta crno bela struktura breze. Ona kao dizajner uživa da radi sa tekstilom, vunom i staklom. A tepisi za nju predstavljaju nešto poput poezije, kao neki tihi šapat u sobi. I takvim ih je napravila. Predivan vuneni proizvod sa ivicom od bež kože.

Step Dizajn_ Karl Malmvall, Foto_Philip Karlberg

Jedan od noviteta kolekcije za 2010. godinu je i proizvod Step koji je dizajnirao Karl Malmvall. U pitanju su merdevine, izuzetno funkcionalna stvar ukoliko u kući imate visoke plakare, ali zanimljiv je i kao svojevrstan wall decoration, merdevine visokog sjaja naslonjene na zid!.

Iz kataloga Design House Stockholm 2010:

„Scandinavian design is all about timelessness and good quality objects. It has inner spirit, not just outer shapes.“ Scandinavian design is not just about more things, but better things. It is not the thrill of the new, but the search for the modern design classics of tomorrow. Designing what has for long reamined undesigned.“

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services