Claesson Koivisto Rune

Izložba "Claesson Koivisto Rune. Illuminated by Wästberg", koja je otvorena 10.februara tokom trajanja Stockholm Design Week-a u Muzeju arhitekture u Stokholmu (Arkitekturmuseet), prikazuje 10 izabranih projekata ovog uspešnog arhitektonskog studija. Izložba se sastoji od maketa, fotografija i crteža i traje do 28.marta 2010.godine.


Photo: Ivana Srdanović

Claesson Koivisto Rune (CKR) su jedan od najuticajnijih švedskih arhitektonskih studija. To su pre svih Mårten Claesson, Eero Koivisto i Ola Rune. Danas su tu još i Miyako Tanabe, Joakim Nygren, Deta Gemzell, Tove Emilsson, Kumi Nakagaki, Patrick Coan, Oliver Cap, Axel Kårfors.


Photo: Claesson Koivisto Rune©ckr

Claesson Koivisto Rune su izašli  u prvi plan stručne javnosti u poslednjih 15 godina, kao jedan od najinteresantnijih i internacionalno najprepoznatljivijih švedskih arhitektonskih studija, čiji se rad kreće od industrijskog dizajna, do dizajna enterijera i arhitekture.
Kada su startovali, a to je bilo sredinom devedesetih godina, neke 1995. godine, CKR su odmah bili prepoznati kao sveži švedski autori, i ubrzo postaju omiljeni u medijima.

Villa Wabi, Photo: Claesson Koivisto Rune©ckr

Njihovi rani projekti, za strane oči i štampu bili su neka sasvim nova Nordijska egzotika, čiste forme, jednostavna, a bliska prirodi. Upravo ta nova svedenost i pročišćenost počinju da stvaraju snažne slike, aesthetically restrained and visually striking architecture and interior design*. CKR su ubrzo postali jedan od najuticajnijih studija po onome kako ukupna slika modernog i savremenog enterijera treba da izgleda. Villa Wabi, njihov najraniji projekat iz 1994.godine upravo o tome svedoči.

Villa Wabi, Photo: Claesson Koivisto Rune©ckr

Danas, CKR ima impresivan track record, veliki broj izvedenih objekata, od malih privatnih i prefabrikovanih kuća, pa sve do spektakularnih projekata kao što je Sfera Building u Kjotu. Njihova arhitektura se takođe pomerila, konsolidovala, utemeljila. Na način da se više ne može tačno odrediti i lako kategorizovati. Njihov način rada je pre artistic i analitičan nego intelektualan, u kojem sketch modeling proces igra važnu ulogu. Oni sami za svoj rad kažu da je bez ikakve jasne direkcije.


Sfera Building, Photo: Claesson Koivisto Rune©ckr

Vraćamo se izložbi!.Imali smo sreće jer smo „ugrabili“ (legalno kupili u muzeju za cenu od osamdeset švedskih kruna, što je oko 8 evra), jedan od poslednjih kataloga izložbe. To nije običan katalog izložbe, to je catchy knjižica o njihovim projektima. Zamišljenim, nacrtanim, neizvedenim, izvedenim, useljenim, odsanjanim. Kada se upoznate s njom, shvatate da je to jedna zaista ozbiljna knjiga o dobroj arhitekturi. Savršeno jednostavno osmišljeni presek, portfolio jednog arhitektonskog studija. To je možda najjednostavnija, najjeftinija i najinspirativnija knjiga o kućama kakve sanjamo. Skice, crteži, osnove, preseci, modeli, fotografije, i malo reči.


Photo knjige: Ivana Srdanović, Photo Plus House: Claesson Koivisto Rune©ckr

Knjigu je izdala a izložbu podržala poznata švedska kompanija rasvete Wästberg, koja je jedan od klijenata studija Claesson Koivisto Rune. Osnivač i vlasnik kompanije Wästberg, Magnus Wästberg je i kurator izložbe. A, evo i šta je gospodin Wästberg, vlasnik rekao u uvodu knjige: “I normally don’t edit books. I manufacture lighting. However, I do like books and I do believe in their ability to communicate ideas and to make change… All too often books about these, at least to me, crucial issues tend to be all about form, shape and surface. Literally speaking. My ambition is to create the opposite by using the most economical, standardized form of book to share ideas, thoughts and processes rather than glossy pictures of finished results. First out to be illuminated is the splendid architectural work of the Swedish architects and designers Mårten Claesson, Eero Koivisto i Ola Rune. Enjoy!“


Sfera building, Kyoto, Photo: Nacasa & Partners; Lampa Claesson Koivisto Rune w081t1, Photo: Claesson Koivisto Rune©ckr; Lampa Claesson Koivisto Rune w081t2 i maketa, Photo: Takumi Ota

Izložba je pre Stokholma, bila prikazana u Njujorku, Osaki i Tokiju. Makete kao eksponati izložbe osvetljene su s Wästberg lampom "Claesson Koivisto Rune w081t2”, koju su i dizajnirali CKR. Wästberg je dobitnik šeste po redu nagrade Good Design Award, ove godine za čak tri proizvoda. Jedan od njih je i model lampe “Claesson Koivisto Rune w091”.

*Mikael Berquist on the work of Claesson Koivisto Rune

News! Claesson Koivisto Rune će biti gosti Beogradske nedelje dizajna!!!

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services