Side Effects Print


Land Of The Lines, Željko Lončar
 

Predstavljamo prvu Side Effects Print kolekciju!

Dizajn studio METAKLINIKA i dizajn inkubator NOVA ISKRA predstavljaju prvu online prodavnicu za umetničke grafike pokrenutu u našem regionu – na web je stigao Side Effects Print!

Kolekcija i online prodavnica Side Effects nastala je u okviru težnji da se kontekstualizuju i na pravi način tretiraju kreativni potencijali autora iz našeg neposrednog okruženja, a koji usled nedostatka umetničkog tržišta sa jedne, i nedostatka infrastrukture za online prodaju sa druge strane – ostaju nerealizovani, a sami autori faktički neafirmisani izvan okvira svoje lokalne scene.


Untitled 001, Stefan Unković; Lake, Sretan Bor


Projekat Side Effects uliva preko-potrebnu dozu preduzetništva u domaću dizajnersku i grafičku produkciju.


Beginning/End, Bratislav Milenković; Untitled 15, Jovan Trkulja; Tropic Snow, Nenad Trifunović


Posebna pažnja je posvećena kvalitetu produkcije i neophodnoj infrastrukturi – od poduhvata uspostavljanja funkcionalnog web shopa iz Srbije, preko pažljive selekcije finalnih primeraka, do pronalaženja odgovarajućeg transportnog pakovanja i posebnih “stimulacija” za kupce.


Skiing, Jovan Mikonjić Biskoteka; Power Of Legacy, Lazar Bodroža


Format grafika i njihov tiraž takođe su ključni aspekti specifičnosti i privlačnosti Side Effects kolekcije - B1 format, jedan od najvećih standardizovanih formata za plakate i umetničke printove retko je na raspolaganju u sferi online prodaje upravo zbog svojih nezgodnih dimenzija (100 x 70 cm), a svaka od grafika izrađena je u jedinstvenom tiražu od 100 primeraka, bez mogućnosti reprinta.


Detail - LakeSretan Bor 


Ukoliko se osvrnemo na same radove, Side Effects label nije skup nasumično odabranih grafika, već podrazumeva pažljivu selekciju učesnika, a zatim i proces zajedničkog odabira papira i boja sa autorima.


Power Of Legacy, Lazar Bodroža
 

Za štampu se biraju isključivo visoko-kvalitetni papiri i koriste savremena sredstva iz domena mašinske sito-štampe, što je dalo rezultate koji su svojim kvalitetom prevazišli sva očekivanja. U okviru prve kolekcije od 10 grafika koje je realizovalo 10 autora, namera je bila da se pruži prilika mlađim autorima iz Srbije i regiona da neke od svojih ideja realizuju u velikom formatu i kroz visoko-profesionalnu produkciju. Istovremeno, dobijaju i mogućnost da se povežu sa publikom iz čitavog sveta i prate putovanja svojih radova ka udaljenim zemljama. 


Beginning/End, Bratislav Milenković; Golden Boy, Mane Radmanović
 

Side Effects je istovremeno, čini se, i uspešan pokušaj da se pomire dve naizgled sukobljene pozicije “autorskog” i komercijalnog”, što je tema koja često figurira u sferi dizajna i zaokuplja njene glavne aktere – autore. Ovom prilikom oni dobijaju potpunu slobodu u pogledu izbora svojih crteža, a zatim papira i kolorita, dok komercijalni aspekt projekta obezbeđuje kompenzaciju, održivost, komunikaciju i plasman, zatvarajući ciklus koji je najčešće jako teško zaokružiti.


Untitled 15, Jovan Trkulja


Rezultat je stilski heterogena kolekcija koju potpisuju autori sa područja Balkana, regije koja već sama po sebi integriše iskustva monumentalnog soc-realizma, evropskog modernizma i bliskoistočnih uticaja. Pored velike raznolikosti vizuelnih stilova, ovu kolekciju u celini karakterišu “autohtoni” grafički pristupi, istraživanja kolektivnog nesvesnog i otvoren dijalog sa savremenim trendovima.


Where Am I, Milica Pantelić; Lake, Sretan Bor


Priliku da zacrtaju putanju kojom će Side Effects krenuti u osvajanje tržišta u kojima gotovina nije validno sredstvo plaćanja dobili su Mane RadmanovićBratislav Milenković, Stefan Unković, Nenad Trifunović, Jovan TrkuljaMilica Pantelić, Željko Lončar, Lazar Bodroža, Jovan Mikonjić i Mario Kolarić (Sretan Bor).


Tropic Snow, Nenad Trifunović


Tokom 2014. godine, Side Effects će načiniti dalje korake na ovom putu, pre svega kroz nova “izdanja” i tematske kolekcije, prezentacije i specijalne događaje. Ipak, glavna specifičnost i najveći potencijal ovog projekta leži u njegovom web-based karakteru. Stoga, ne očekujte promociju, prateći koktel ili prodajnu izložbu - jer ih neće ni biti!


Golden Boy, Mane Radmanović
 

Ove predivne grafike spremne su da vizuelno izdominiraju u različitim rezidencijalnim, ličnim ili poslovnim enterijerima. Jedini preduslov je stanje od najmanje $80 na platnoj kartici budućeg vlasnika, koliko iznosi cena svake pojedinačne grafike. Usput možete saznati nešto više o autorima, kao i o procesu produkcije ovih jedinstvenih printova. 


Skiing, Jovan Mikonjić Biskoteka; Where Am I, Milica Pantelić


Online shop je otvoren 7 dana u nedelju, 24 časa dnevno i čak 365 dana u godini.

Dobrodošli na www.sideeffectsprint.com !

Pratite Side Effects Print i na Facebook-u !


Untitled 001, Stefan Unković

 

Fotografije: Darko Stanimirović i Lumina

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services