REDO Konferencija

Četvrta po redu edukativna i inspirativna međunarodna konferencija grafičkog dizajna REDO Konferencija, održana je od 31. oktobra do 2. novembra u Prištini.

Predavači na konferenciji bili su: Åbäke (FR), Julia Born (CH), Experimental Jetset (NL), Cornel Windlin (CH), Helsinki Type Studio (FI).

Piše: Hristina Papadopulos
Fotografije: Majlinda Hoxha
 

Koncept ovogodišnje konferencije bio je održavanje predavanja na više lokacija u gradu u poslepodnevnim časovima, u Modelariumu fakulteta Arhitekture prvog dana i drugog dana u Narodnoj biblioteci. Prepodnevni časovi bili su rezervisani za odvijanje radionice u prostorijama EU Info Centra koju su vodili Helsinki Type Studio (Finska). 

Konferencija je započeta otvaranjem privremene knjižare Dit’ e Natu kulminirajući u vikend praćen veoma kvalitetnim predavanjima.

Pred prepunim Modelariumom fakluteta Arhitekture imali smo prvi dan priliku da čujemo poučno predavanje holandskog studia Experimental Jetset (NL). 


Experimental Jetset 


Experimental Jetset (NL) je nezavisni, amsterdamski dizajn studio, koga čini trio Marieke Stolk, Erwin Brinkers i Danny van den Dungen. Sva tri člana su diplomirali na Gerrit Rietveld Academia u Amsterdamu i sarađuju od 1997. godine. Fokus studija je na štampanom materijalu. Sarađuju sa klijenatima kao što su Stedelijk muzej, Centre Pompidou Paris, Colette, Dutch Post Group (TPG), Purple Institute.
Marieke Stolk predaje na Gerrit Rietveld Akademiji u Amsterdamu, a Danny van den Dungen na Werkplaats Typografie Master programu u Arnhemu, Holandija.


Experimental Jetset


Marieke i Danny su predavanje započeli o alfabetu revidirajući uticaj Experimental Jetset-a od njihovog osnivanja pa do danas. Povezujući dizajn sa najširim oblicima popularne kulture, filma, i visoke umetnosti, za početak su definisali naziv studija Experimental Jetset, a zatim su govorili o bendu Sonic Youth, Bitlsima, The Jam-u, o filmu Blow-up Mikelanđela Antonionija, o reditelju Žan Luk Godardu, modernizmu, bauhausu, Lucio Fontani, primeni Helvetica fonta. Upoznali su nas sa perfekcizmom Stanlija Kjubrika, a kod slova P- su nam predstavili Provo pokret (1965-1967). Upravo otac od Marieke Stolik, Rob Stolik bio je i osnivač anarhističkog pokreta Provo. Njegov uticaj veoma dugo se osećao u Holandiji, ali se širio i van nje. Mareke nam je prikazala porodične fotografije roditelja kako učestvuju u aktivnostima pokreta. U predavanju su spomenuli i identitet za muzej The Whitney koji su radili 2013. godine. Predavnje su završili slovom X i znakom za Amsterdam – XXX.

The Whitney Museum's New Mark from Whitney Museum of American Art on Vimeo.


Zatim je usledila prezentacija švajcarske dizajnerke Džulije Born (Julia Born), sa stalnim boravištem u Berlinu. Nakon studija na Gerrit Rietveld Akademiji 2000. ova dizajnerka je sarađivala na nekoliko projekata i publikacija između Švajcarske i Holandije za klijente kao što su: Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam; Stedelijk Museum, Amsterdam; Swiss Federal Office of Culture, Bern. Sarađivala je sa Utom Eisenreich, modnim kreatorom Jofom i koreogafom Alexandrom Bechzetsisom. Od 2003. do 2007. je bila član žirija The Most Beautiful Swiss Books.


Julia Born


Kroz svoje predavnje Džulija nam je predstavila kreativan proces stvaranja tri knjige koje nam je donela u Prištinu.

Prva publikacija bila je knjiga A NOT B. Džulije Born je tri godine radila na ovoj publikaciji u saradnji sa autorkom Utom Eisenreichom. Knjiga predstavlja kolekciju svakodnevnih predmeta koje je Uta skupila predstavljajući ih nam kroz optičke iluzije. Po Džulijinim rečima knjiga je ‘’njen univerzum’’. Rad na njihovom narednom zajedničkom projektu u vidu publikacije je u toku. Takođe nam je predstavila i knjigu Unfolded čiji su autori fotografski amsterdamski duo Maurice Scheltens i Liesbeth Abbenes. 

Ovaj projekat se nije završio samo sa knjigom, već je otišao i korak dalje, realizacijom u izložbu.

Scheltens & Abbenes, documentation video of exhibition catalogue from Thomas Traum on Vimeo.

Poslednju knjigu koju nam je predstavila Džulija je od prestižnog francuskog umetnika “Stories, Myths, Ironies, and Other Songs: conceived, directed, edited, and produced by M. Auder.” Michel Auder. Auder je od svog preseljenja u Njujork 1969. godine, konstantno pravio video zapise. Sakupio je više od pet stotina video radova u arhivi. Konstantno snimajući i zanemarivajući kvalitet, ovaj umetnik je snimao kroz ceo život, pa i danas snima svojim mobilnim telefonom. Džulija je pregledala njegovu kompletnu arhivu video radova i sastavila koncept knjige. Pred kraj predavanja, dizajnerka je pustila par originalnih i privatnih video zapisa Michela Audera, kao što je film sa Andi Vorholom i inserte iz filma ‘’Polaroid cocaine’’. Na kraju, Julija je ocenila da joj je lakše da radi sa materijalom od osobe koju ne simpatiše previše jer kako navodi “tako stvaramo zdraviju sredinu”.

Dizajneri su tokom drugog dana predavanja, govorili o svojim iskustvima u karijeri o njihovim usponima i padovima.


Cornel Windlin


Prvi je nastupio Kornel Vindlin, (Cornel Windlin) švajcarski dizajner, koji je stvorio sajt Lineto.com, koji je danas evoluirao u međunarodnu mrežu. Trenutno živi i radi u Berlinu. Dok se njegov rad prikazovao na ekranu u pozadini je Vindlin pričao kako je sve počelo kao hobi, ali ubrzo je postala ozbiljna profesija. Posle završetka studija na Lucern koledžu umetnosti i dizajna preselio se u London u potrazi za boljim poslovnim mogućnostima. U Londonu se bavio dizajnom časopisa da bi se nakon određenog perioda, vratio u rodnu Švajcarsku gde je napravio svoj studio.

Njegova poruka mladim dizajnerima temeljila se na istraživanju sebe, svoje kreativnost i da na najbolji način pokažu svoj potencijal. Po Kornel-ovim rečima ‘’Odlazak na posao treba da bude kao odlazak na ljubavni sastanak – stalno pokušavajte da saznate da li će vam se posrećiti ili ne’’.

Na konferenciji je nastupio i Maki Suzuki (Maki Suzuki) jedan od osnivača transdisciplinarnog dizajn kolektiva Åbäke. Ostale članove ovog kolektiva čine : Patrick Lacey (UK), Benjamin Reichen (FR) i Kajsa Ståhl (SE). Kolektiv je nastao posle zajedničkog studiranja na Royal College of Art u Londonu 2000. Svi pomenuti dizajneri ujedno su i koosnivaci Sexymachinery (Magazine, 2000-2008), Kitsuné (Record label, 2002), Dent-De-Leone (publishing house, 2009), Drawing Room Confession (Journal 2011).

Autentičnim predavanjem, Maki Suzuki, je još jednom dokazao da je pravi showman. Svoje predavanje započeo je interakcijom sa učesnicima konferencije, gledanjem i deljenjem fotografija iz Prištine, uključujući i fotografiju statue Bila Klintona, gde Bil Klinton drži u rukama knjigu pod nazivom Bil Klinton. Stvarajući neformalnu i prijatnu atmosferu, u razgovoru, Suzuki nas je obavestio da je proveo noć u Narodnoj biblioteci u Prištini, spremajući predavanje. Pročitao nam je odlomak iz Velikog Getsbija i prodiskutovao o Američkom psihopati. Pokazao nam je redizajn logoa za izdavačku kuću ‘’Dent-de-Leone’’ kao i pakovanje knjige spakovane u ambalažu koja liči na marlboro cigarete. Na kraju predavanja postavio je pitanje: ‘’Možemo li da sudimo knjizi po njenim koricama?’’


Helsinki Type Studio


Konferencija je zatvorena prezentacijom radionice helsinškog dizajn studija Helsinki Type Studio. Radionici je prisustvovalo petnaest učesnika koji su morali dva dana da slušaju muziku i da oslikavaju slova, koristeći plavu boju i materijal. Slova su nešto kasnije pretvorena u fontove.


Helsinki Type Studio, Workshop


Zajedničko za sve predavače konferecije REDO 4, pored toga što rade kao dizajneri u prestižnim i  aktuelnim studiima, jeste i edukacija.

U nastavku možete pogledati listu škola na kojima su pomenuti grafički dizajneri  predavali ili još uvek predaju:

Åbäke (FR)
Royal College of Art, UK
Central St Martins, UK
Università Iuav di Venezia, IT
Haute Ecole d'art et de design de Genève (HEAD), CH
ISIA Urbino, IT

Julia Born (CH)
Gerrit Rietveld Academie, NL
Gerrit Rietveld Academie Berlin, DE
Yale School of Art, USA

Experimental Jetset (NL)
Gerrit Rietveld Academie, NL
Werkplaats Typografie, NL

Cornel Windlin (CH)
Ecole Cantonale d’art de Lausanne, CH
Gerrit Rietveld Academie Berlin, DE

Programski direktor REDO Design konferencije je grafički dizajner Bardhi Haliti. 

Organizacioni tim REDO konferencije: Nita Salihu, Valon Sopi, Yll Rugova, Albian Gagica, Vigan Hoxha, Arian Rexhepi, Agon Ceta, Bardhi Haliti i Alisa Braho.


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services