Vizualizator | Invert fotokolektiv: Na prazan stomak

invert

Izložba ,,Na prazan stomak’' fotokolektiva INVERT, otvorena je u utorak 22. novembra u Ustanovi kulture Palilula. Izložba se održala u okviru Festivala fotografije - Vizualizator.

autor teksta: Iva Leković
fotografije: Foto kolektiv Invert

 

Članovi fotokolektiva INVERT povezani su zajedničkom težnjom da skrenu pažnju na ono ovde i sada, na sadašnji trenutak i ,,običnog'' čoveka. Njihov rad ukazuje na tendencije iz faze rane Moderne, kada se nastojalo da se umetnost demokratizuje.

invert

Na ovogodišnjem festivalu fotografije ,,Vizualizator'' predstavili su se javnosti izložbom ,,Na prazan stomak'' koja vraća fokus fotografskog medija sa velikih i dnevnopolitičkih tema u građansku orbitu.

invert

Princip po kom nastaju fotografije Dimitrija Golla, Mitra Mitrovića, Vladimira Živojinovića i Petra Markovića jeste – jednostavnost. Ne bežeći od negativnih - niti od pozitivnih - aspekata naših života i društva u kom se taj život odvija, članovi fotokolektiva INVERT, beleže paradokse koji nas okružuju, primećene i kreirane intuitivnim fotografskim okom. Njihovi radovi spajaju urbane momente sa ruralnim prekidima stvarnosti, prikazujući jedno društvo u kom koegzistiraju kafane i rokenrol.

invert

invert

Kao glavna tema izdvaja se – naš čovek (bez obzira na to da li je formalno prikazan na fotografijama ili ne) i život koji živi. Izloženim fotografijama, obuhvaćen je generacijski i socijalni dijapazon, a u okviru njega pojedinačne situacije pričaju priču o radosti i tuzi, nestašlucima i ozbiljnostima, zamagljenim stvarnostima, konstantnom kretanju i promeni, ali i problemima koji se stalno vraćaju i sa kojima se svakodnevno hvatamo u koštac. Autori ovih fotografija beleže sliku jednog iskrivljenog sveta u kom se sa puno vedrine traži i pronalazi taj ,,običan'' čovek.

invert

invert

invert

Izložba je koncipirana narativno, uvodeći posmatrača u priču, kreiranu ritmično od strane autora i kustosa izložbe, ali značenjski otvorenu, tako da komunicira sa posmatračem na emotivnom i sadržajnom planu. Stiče se utisak da su uhvaćeni kadrovi isečeni sa filmskih traka, potom prekomponovani u kolažnu celinu koja spaja razne žanrove.

invert

Zahvaljujući tragikomičnom elementu koji se provlači kroz fotografije, cela priča aludira na neki domaći film, koji otkriva da ,,anarhija može biti erotična, haos smešan, a u svetu koji samo što ne eksplodira, sve je moguće i ništa nije zabranjeno''. Toj kabaretskoj atmosferi doprinosi uvodna fotografija na kojoj je prikazan gospodin sa šeširom, koji poziva da uronite u svet nemogućeg, u kom se dalje ritmično smenjuju priče, poput kakvog recitala, komponovanog od strane četvorice autora.

invert

invert

invert

S obzirom na to da su svi članovi kolektiva po profesiji fotoreporteri, u njihovom radu je prisutno novinarsko načelo da treba uvek biti in situ, što su oni uspeli da spoje sa jednim od opštih mesta savremene umetnosti – the artist is present. Pored dokumentarnog svojstva, koji je inače karakterističan za medij fotografije, njihovi radovi sadrže i tu umetničku komponentu.

invert

invert

Precizno i slikovito, zabeleženi su vreme i mesto – u ovom slučaju Beograd druge decenije dvadeset i prvog veka – a zatim i ono ko i kako. Ono što ostaje kao otvoreno pitanje jeste – zašto – i između ostalog, tu je i prisutna ta umetnička vrednost njihovog rada, koja poziva na polemiku. 

invert

invert

Umetničko je prisutno i u težnji da se realnost traži, preispituje i pronalazi u zoni izvan realnog, ili možda bolje rečeno, izvan onog što nam se servira kao realnost.

Isticanje činjenice da život i realno nisu i ne moraju da budu sinonimi, jasno pokazuje kreativni potencijal članova kolektiva da prikažu stanje stvari.

invert

invert

invert

Izložba ,,Na prazan stomak'', koja simbolično obeležava dve godine postojanja kolektiva INVERT, biće otvorena u UK Palilula do kraja 2016. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services