PDP Konferencija 2018

Jubilarna, 10. PDP Konferencija, održana je od 11. do 14. oktobra na četiri lokacije u Novom Sadu, sa više od 1.000 posetilaca iz Novog Sada i gradova iz regiona.  

Tokom četiri dana održano je 6 različitih predavanja, 7 različitih izložbi i radionice za više od 90 učesnika.

Ovogodišnja konferencija okupila je najistaknutija imena kreativne scene iz celog sveta koji su tokom trajanja konferencije Novi Sad učinili epicentrom dizajna i kreativne energije, a ulaz na PDP konferenciju je kao i do sada, za sve zainteresovane bio besplatan. 

10. PDP konferencija protekla je u sjajnoj atmosferi. Posebnu pažnju privukao je jedan od predavača Patrick Thomas iz Berlina - grafički umetnik, autor i profesor na The Stuttgart State Academy of Art and Design. On je tokom svoje prve posete Novom Sadu istakao: „Pokušavam da dođem na PDP konferenciju već tri godine, tako da sam, kada sam opet dobio poziv da učestvujem, bio zaista uzbuđen! Ovo je bila sjajna nedelja prepuna akcije, a PDP je ispunio moja očekivanja. Upoznao sam fenomenalne ljude – ne samo kolege koje su takođe držale predavanja, već i organizatore i studente sa kojima sam radio na radionicama. Izuzetno je važno u 2018. godini fizički okupiti ljude kako bi saznali nove stvari i radili zajedno, a ova konferencija je uspela u tome“, izjavio je dizajner Patrick Thomas.

Svi zainteresovani imali su priliku da posete njegovo predavanje, pogledaju izložbu ili prisustvuju radionici ali i budu deo audio-vizuelne instalacije pod nazivom Breaking News 4.0, koja je ovog septembra predstavljena u čuvenom muzeju za umetnost i dizajn Victoria & Albert u okviru London Design Festivala!

Neki od najposećenijih programa bili su i audio-vizuelni i džez performans i predavanje Mitcha Paonea, kreativnog direktora DIA studija. „Lepo je doći iz Njujorka u manji grad i videti jednu mladu i energičnu kreativnu scenu i upoznati se sa jednom zajednicom vizuelnih umetnika i dizajnera koja je zainteresovana da nauči nešto novo”, rekao je Mitch Paone iz DIA studija.


Na konferenciji su učestvovali i Constantin Demner iz austrijskog studija Elastik kome je ovo bila druga poseta PDP konferenciji.

Od domaćih autora na ovogodišnjem izdanju PDP-a učestvovali su: Miloš Rajković SHOLIM i Mihailo Kalabić.

Takođe, gosti su bili i Manon, Marion i Antoin iz francuskog studija Spassky Fischer čija je izložba predstavljena u izložbenom prostoru Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

Konferenciju je obeležio i konkurs i izložba SUPERNOVAE gde su nagrade odneli najuspešniji mladi predstavnici dizajn scene Luka Prstojević, Aleksandar Topić i Ana Krbanjević.

10. izdanje PDP konferencije posvećeno je fenomenima kriterijumima i katalizatore uspešnosti u svetu štampe, dizajna i fotografije, kroz prethodno definisanu temu INCIDENT.„Kao organizatori veoma smo zadovoljni ovogodišnjim izdanjem PDP konferencije. Osim sjajnog programa koji smo pripremili, svi koji su bili uključeni  izrazili su veliko zadovoljstvo povodom celog iskustva. Ove godine, program je posetilo preko 250 ljudi dnevno, od kojih su neki došli iz Beograda, Zagreba, Prištine, a neki čak iz Velike Britanije i sa Malte. Deseto izdanje PDP-a nam je zadalo veliki domaći zadatak za narednu godinu. Već razmišljamo o temi koju bismo voleli da obradimo i o predavačima koje bismo voleli da zovemo“, izjavila je jedna od organizatora PDP konferencije Dajana Vujaklija.

Za vizuelni identitet i ovogodišnjeg izdanja PDP-a bio je zadužen grafički dizajner Nenad Dickov. 

Više od 90 mladih je imalo priliku i da učestvuje na PDP radionicama koje su pored  Patricka Thomasa, vodili i Mane Radmanović, profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, umetnički direktor iz Rige Pavel Kedich, Mitch Paone (DIA Studio, Njujork) i Ivana Radmanovac.

PDP (Print, Design, Photography) je konferencija kreativnih medija koja već deset godina okuplja dizajnere, fotografe i druge vizuelne stvaraoce sa ciljem da putem predavanja, radionica i izložbi edukuje publiku u oblastima kreativnih medija, kao i da putem konkursa promoviše rad studenata i mladih autora. Tema ovogodišnje konferencije bila je INCIDENT kroz koju su učesnici i publika zajedno istraživali fenomene, kriterijume i katalizatore uspešnosti. INCIDENT ima za cilj da pokaže da uspeh ne dolazi brzo i lako, ali da je pokušaj da se dođe do njega najvrednije iskustvo. Kroz zabavan i blago disonantan način, 10. PDP konferencija je usmerila svoje aktivnosti na to da mladim ljudima pokaže da se nove stvari dešavaju i da je moguće oformiti domaću dizajn scenu koja će biti jednako snažna kao scene drugih relevantnih zemalja. Ovogodišnji četvorodnevni multidisciplinarni program obuhvatio je predavanja, radionice, audio-vizuelne performanse i predstavljanje autora i radove sa ovogodišnjeg konkursa. Kao i do sada, ulaz na PDP konferenciju je bio u potpunosti besplatan za sve posetioce.

Ovogodišnja PDP konferencija organizovana je uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Gradske uprave za sport i omladinu Novi Sad, Departmana za grafičko inžinjerstvo i dizajn GRID Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Fondacije "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture i OPENS 2019 – saveza udruženja Omladinske Prestonice Evrope Novi Sad.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services