Draško Drašković i Uroš Petrevski na konferenciji OSCON u Portlandu

Nastup Draška Draškovića i Uroša Petrevskog na renomiranoj konferenciji OSCON u Portlandu.


Beogradski startup tim WEIO, predstavio svoju inovaciju na konferenciji OSCON u Portlandu koju organizuje renomirana izdavačka kuća O”Riley.

 

Draško Drašković i Uroš Petrevski predstavili su svoj projekat, internet of things platformu WEIO, na jednoj od najznačajnijih IT konferencija na svetu Oscon koja se održala od 21.do 25. jula u Portlandu. 

Oscon je jedna od prvih konferencija posvećena Open Source konceptu, a ove godine tim iz Beograda pozvan je da učestvuje zajedno sa predstavnicama tehnoloških giganata kao što su Google, Intel, HP, Samsung, Citrix, PayPal, kao i velikim brojem novih start-upova iz Silikonske doline.

Designed je već pisao o Urošu Petrevskom, profesoru na jednom od najrenomiranijih škola za industrijski dizajn na svetu, Ecole Nationale Superieure de Création Industrielle ENSCI Les Ateliers u Parizu gde vodi digitalni studio i predaje physical computing.Ovog puta razgovaramo sa Draškom Daškovićem, koji  takođe radi u Parizu kao inženjer elektrotehnike sa ekspertizom u domenu integrisanih kola, mikroprocesora i novih tehnologija.Da li možes nešto više da nam kažeš o samoj konferenciji i utiscima ?

U martu ove godine dobili smo poziv da učestvujemo na jednom od stvarno izuzetnih dodađaja IT industrije. OSCON je jedna od prvih konferencija posvećena open source zajednici i samom pristupu uopšte. Kao što sada znamo open source je u početku predstavljao samo radikalan izazov industriji da bi danas bio opšte prihvaćen od najvećih korporacija i postao modus operandi koji je promenio ne samo način na koji se tehnologija u najširem smislu razvija, već je i ostvario uticaj na mnoge non-high tech industrije.Organizator je O’Reiley najuglednija izdavačka kuća za udžbenike programskih jezika. Konferencija traje 4 dana i sadrži veliki broj različitih događaja, radionica, eventa, partija, sajam sa izložbenim štandovima, a organizovan je čak i turnir u pokeru i maraton.

O veličini konferencije govori podatak da je registrovano oko 5 hiljada učesnika. Ceo događaj je stvarno u skladu sa konceptom open source-a, sve je usmereno na razmenu ideja i mišljenja, na uspostavljanje što više kontakata, saradnje i uopšte međusobno upoznavanje učesnika.Atmosfera je zaista bila fenomenalna, ja sam recimo dosta vremena proveo sa osnivačima kompanija Spark i Arduino, kojima je naša platforma veliki izazov i konkurencija, međutim od njih sam dobio najviše pomoći, veoma važnih informacija, odličnih saveta. Insistirali su da ostanemo u kontaktu i posle konferencije, realizujemo saradnju, itd, što najbolje ilustruje ceo događaj.

Zanimljivo je takođe, da sam u jednoj potpuno neformalnoj i ležernoj atmosferi dobio ponudu za posao od jednog profesora sa Stanforda, koji me je pozvao da se priključim njegovom timu u Silikonskoj dolini koji radi na projektu dronova.S obzirom da je bio zaista veliki broj organizovanih dešavanja tokom 4 dana konferencije, nisam naravno mogao da učestvujem na svakom. Hteo sam da upoznam što više ljudi, jer je ovde stvarno veliki broj vrhunskih stručnjaka iz industrije. Dobio sam info da ne bi trebalo da propustim žurku koju organizuje Mozilla (Firefox) i mogu reći da je stvarno bilo odlično. Srećna okolnost je bio i sajam piva organizovan  u isto vreme kad i konferencija, koji takođe nisam mogao da propustim, jer većinu izlagača predstavljaju mikro-pivare koje su već duže vreme trend u Americi.

Na OSCON-u ste predstavili projekat zasnovan na konceptu internet of things, koji privlači sve više pažnje u svetu dok kod nas nažalost još nije dovoljno poznat?

Tako je, koncept privlači sve više pažnje, kako je jedan novinar rekao sada ima istu popularnost kao youtube prilozi sa kućnim ljubimcima. Za internet of things se predviđa ne samo ogroman tržišni potencijal - $19 triliona dolara do 2020.god, već i to da će u skorijoj budućnosti u velikoj meri promeniti i unaprediti način na koji živimo i radimo. 

Jednostavno rečeno radi se o bežičnom povezivanju najrazličitijih uređaja, svakodnevnih predmeta i fizičkih objekata putem interneta sa kojima ćemo na ovaj način moći da komuniciramo/kontrolišemo preko mobilnih telefona ili kompjutera.
Veliki broj stručnih publikacija i izveštaja ukazuju da će do 2015. godine, na ovaj način biti povezano 25 biliona različitih uređaja a sveprisutnost ovog koncepta tolika da će biti retki aparati ili predmeti koji neće imati određenu vrstu veze sa internetom, kako između nas kao korisnika i predmeta tako i samih uređaja između sebe.Mogućnost primene je bez granica i već se prvi primeri implementacije kreću od arhitekture, medicine, telekomunikacija, urbanizma, poljoprivrede, eneregetske efikasnosti, proizvodne industrije, do automobila i malih kućnih aparata široke upotrebe. Najpoznatiji je primer kućnog termostata kompanije Nest koju je kupio Google, za astronomsku cifru od 1, 5 biliona dolara. Međutim, najveća i najaznačjanija primena se zbog niske cene implementacije i sistema uopšte očekuje u javnom sektoru, uštedi energije, kontrole zagađenosti vazduha, stanja puteva i mostova. Postoje već internet of things rešenja koja drastično smanjuju utrošak energije javnog osvetljenja u gradovima, uz stvarno niska ulaganja. Projekti kontrole vodovodnog sistema koji zbog čestog pucanja cevi dostižu gubitke u desetinama miliona evra, već se realizuju. U Los Anđelesu je razvijen sistem koji vas pomoću platforme slične našoj u realnom vremenu obaveštava o slobodnim parking mestima putem jednostavne aplikacije na mobilnom telefonu. Ovaj projekat je uticao drastično na smanjenje gužve u saobraćaju a samim tim i na potrošnju goriva i zagađanje. U Danskoj je projektovan monitoring na stočarskim farmama koji putem posebnih senzora obaveštava o zdravstvenom stanju svakog pojedinačnog grla. Smrtnost krava je zahvaljujući ovom rešenju opala za čak 80%. Monitoring i kontrola vodnih tokova i prevencija posledica od poplava biće daleko efikasnija. Nažalost i naša zemlja i region su ove godine bili prvi put pogođeni ovom vrstom nepogode u katastrofalnim razmerama. Međutim, i u svetu se postojeći sistem praćenja i alarmiranja čak i uz pomoć satelita pokazao dosta nepouzdanim i nesigurnim. Sa daleko manjim ulaganjama, koncept internet of things putem low-cost senzora koji mogu da budu postavljeni duž celog toka reke, obezbeđuje daleko efikasniju, precizniju kontinuiranu kontrolu i same mogućnosti nastanka poplave u realnom vremenu, što sada još nije slučaj.


Vaš projekat je privukao dosta pažnje, kom segmentu internet of things on pripada?

Mi smo kreirali open source hardwersko-softersku platformu nužnu za posredovanje, odnosno komunikaciju između nas kao korisnika sa jedne i uređaja sa druge strane. Ona ima dosta prednosti u odnosu na postojeća rešenja. Veliki broj učesnika ove industrije u ubrzanom razvoju, usmeren je isključivo na kreiranje tkzv. cloud servisa, ali i dalje bez jednostavnih rešenja neophodnih za povezivanje uređaja/predmeta/objekata koja su zapravo najviše potrebna krajnjim korisnicima, bez obzira da li je reč o industriji ili individualnim inovatorima. Ako i postoje, podrazumevaju vremenski zahtevno i veoma složeno usklađivanje više različitih tehnologija (networking and web, kernel hacking and firmware programming). Krajnji korisnici su na ovaj način upućeni na kupovinu postojećih osnovnih HW platformi, koje nisu dovoljne same po sebi i koje zahtevaju kupovinu dodatnih modula i njihovo dodatno kompleksno tehničko usklađivanje i programiranje, čime se sveukupno uvećava kako cena tako i vreme realizacije konačnog rešenja.

Mi smo razvili HW/SW platformu koja ne zahteva komplikovano programiranje na niskom nivou embedovanih (ugrađenih) sistemskih softvera koje sam spomenuo i na taj način omogućava jednostavno i lako kreiranje povezanih uređaja/predmeta korišćenjem web programskih jezika koji su u širokoj upotrebi, kao što su HTML5 ili Python.Na ovaj način naša platforma omogućava direktan pristup sa bilo kog browser-a, što do sada nije bio slučaj. Uz to, poseduje, na ovom tržištu jedinstven kapacitet simultanog obavljanja više složenih operacija u isto vreme, čime se opseg interakcije i povezanosti uređaja i predmeta u velikoj meri unapređuje i proširuje.

Privukli smo dosta pažnje jer sa našom platformom otvaramo vrata jednostavnom, jeftinom i brzom kreiranju povezanih interaktvnih objekata industrijskog kvaliteta spremnih za proizvodnju i plasman na tržište, uz dodatan kapacitet multitasking operacija.Kakvi su vam sledeći planovi ?

Naš start up je proglašen od strane portala 021.net kao jedan od pet najperspektivnijih  u Francuskoj. Kao što sam rekao privukli smo dosta pažnje, stvari se zaista brzo odvijaju, predstavljeni smo i na  zvaničnom sajtu Linux Fondacije što je za nas izuzetna čast, zatim portalima Makezine i Future En Seine najvećeg sajma inovacije u Parizu. 

Napomenuo bih da smo takođe pozvani da učestvujemo na Maker Faire u New Yorku 20. i 21. septembra, još jednom važnom događaju koji je sredinom jula bio održan u Beloj kući uz prisutvo i podršku predsednika Obame. Nakon Maker Faire u planu nam je da pokrenemo crwodsourcing kampanju na Indigogo portalu, čime bi smo ušli u sledeću fazu našeg start up-a.

Fotografije: O'Reilly Conferences

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services