Artek Shelving System

FInska kompanija Artek sa svakim novim proizvodom ne iznenađuje. Njihov standard je "uvek dobro". Možda je to zbog duge tradicije i iskustva. Možda zbog odgovornosti koju imaju prema svojim osnivačima Alvaru i Aino Aalto, velikim modernistima u oblasti arhitekture i dizajna. Artek - Art and Technology postoji od 1935.godine. Pored para Aalto, tu su tada kao suosnivači bili prisutni i Maire Gullichsen i Nils-Gustav Hahl. Artek je danas u vlasništvu švedske kompanije Proventus AB. Artek ima 5  radnji u Finskoj, dve u Helsinkiju, po jednu u gradovima Espoo i Turku, i radnju u okviru muzeja Alvar Aalto Museum u mestu Jyväskylä.

Ono što je novitet i što su predstavili u Milanu u okviru milanske nedelje dizajna, a sve u najdivnijem izložbenom prostoru Spazio Rossana Orlandi, jeste sistem otvorenih polica koje je dizajnirao veliki japanski dizajner Naoto Fukasawa.

Neretko saradnje između kompanija i dizajnera izgledaju jako prirodne. Tako je i u ovom slučaju. Gotovo je sigurno da skandinavski dizajn ima nešto jako blisko sa japanskim kada vam na kraju proizvod koji dizajnira Japanac neverovatno dobro korespondira sa sredinom gde je proizveden. I to je dokaz za tvrdnju Nike Zupanc da je posao dizajnera da kida tu vrstu granica. Da se granice ne vide.

Noseći elementi police (nogare sa poprečnim lestvama) su proizvedeni od drveta breze, završno lakirani, dok su police od bojenog MDF-a. Dodaci, tj. graničnici koji ovim policama ne dozvoljavaju da budu potpuno otvorene su od cinka i aluminijuma. Ovaj sistem polica je proizveden sa idejom da kompletira Artekovu postojeću furniture kolekciju. Sve su imali samo je Shelving Unit nedostajao!. Sistem polica je dizajniran po principima L-sistema i baziran na ideji modularnog sistema kako bi bio prilagodljiv za svaki prostor. Veličina i konfiguracija sistema je takođe prilagodljiva, a na kraju se može koristiti i kao običan space divider

Naoto Fukasawa je samo nastavio da govori artikulisanim estetskim jezikom kojim je Alvar Alto "govorio" stvarajući te kultne komade nameštaja. Taj jezik se vidi i u Fukasavinom dizajnu. 

Naoto Fukasawa:
"I have always associated Aalto’s furniture designs, which highlight the graciousness of plain wood, with square building blocks. The basis for this design lies in the image of a plain wood cube with slightly rounded edges. The sections where the shelves and the support brace meet affords the design a gentle feel, the kind of feeling that can likewise be attributed to a stack of building blocks with rounded edges. The intersection of the X-shaped brace is fashioned from cast aluminium and has an unadorned, rough feel to it."

Fotografije: Sabine Schweigert za Artek
 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services