Young Balkan Designers

Nastup balkanskih dizajnera - Young Balkan Designers (YBD) u Milanu, u sklopu smotre talenata Salone Satellite, a u realizaciji kulturne organizacije Mikser.

Nakon dva uspešno realizovana projekta Young Serbian Designers u protekle dve godine, ovogodišnja inicijativa Miksera da se projekat proširi i na ostale zemlje u regionu, prirodno je proizašla iz značaja i uspeha ovog projekta, koji je za te dve godine narastao, sazreo i prilično se pozicionirao na svetskoj mapi otkrivajućih talenata iz oblasti industrijskog dizajna.

Na ovogodišnji konkurs YBD prispelo je dva puta više prijava nego prethodnih godina. Taj podatak opravdava odluku Mikser tima da već priznatu nacionalnu platformu Young Serbian Designers razvije u regionalni konkurs koji okuplja mlade dizajnere sa Balkana. Na konkurs su stigle prijave iz 15 zemalja okruženja i ukupno oko 400 prijavljenih projekata uz ukupno pet balkanskih zemalja. Odabrano je 11 najuspešnijih projekata iz Bugarske, Hrvatske, BiH, Grčke i Srbije. Projekte mladih dizajnera iz oblasti industrijskog dizajna žirirao je stručni žiri, predvođen renomiranim svetskim dizajnerom Konstantinom Grčićem.

Young Balkan Designers su imali svoju lokalnu premijeru u galeriji O3one 22.marta ove godine, dok su svoje prvo internacionalno predstavljanje imali na salonu u Milanu, u okviru Salone Satellite. Sledeća stanica YBD-a je festival Mikser koji se ove godine održava od 25. do 29. maja u silosima Žitomlina u Beogradu.

Pobednici konkursa "Young Balkan Designers" koji su imali tu priliku da ih ceo svet vidi na najznačajnijoj svetskoj dizajnerskoj manifestaciji Salone Internazionale del Mobile su:

1. Dimitrios Stamatakis iz Grčke sa podnom lampom Lighthouse Lamp.

"Drajv" koji vodi ovog grčkog dizajnera u njegovom poslu, jeste autonomnost postojanja objekata industrijskog dizajna koje realizuje. Podna lampa Lighthouse referiše na visoke objekte poput tornjeva, svetionika, koji kao nekakvi prostorni putokazi svojom funkcionalnošću i prisustvom stvaraju u isto vreme i sopstvena okruženja, verni ideji samostalnosti. Kao svetionik koji emitujući energiju ostvaruje višestruku funkciju - osvetljava put, i utiče na okruženje, tako i Lighthouse daje svetlo ali i formira predivan ambijent.

2. Dragana Petkov iz Srbije je predstavila svoju stolicu jednostavnog naziva - Stolica.

Njen projekat stolice se zasniva na prethodnom projektu + MINUS, i rezultat je studije forme u datom materijalu. Stolica je komad nameštaja sa fleksibilnim leđima od iverice specijalno razvijenim za ovaj projekat. Povezivanje je postignuto gumenim materijalom koji omugućava potrebnu fleksibilnost da bi stolica bila udobna.

3. Ivana Borovnjak i Roberta Bratović iz Hrvatske, predstavile su sto FOR 1 OR 2.

U pitanju je rasklopiv sto napravljen od šper ploče i filca. Njegova jednostavna i logična forma je rezultat promišljanja o ekonomičnom korišćenju malog prostora - tako da sam sto može u prostoru da funkcioniše kao sto priljubljen uz zid ili da "proširenjem" slobodno stoji u sredini prostorije. Stolom se lako manipuliše i prilično jednostavno se transformiše iz jedne pozicije u drugu, zbog tkanina apliciranih između drvenih površina. Kada je u savijenoj poziciji vidljivi su dvostruki nogari. Pruge crvene tkanine koje funkcionišu kao zglobovi postaju dekorativni detalji.

4. Maja Mesić je još jedna autorka iz Hrvatske koja je predstavila tepih Coil-Rubber.

Njena ideja je bila da napravi kružni tepih kome veličinu i konačnu formu može da kreira sam korisnik. On ima mogućnost da situaciju podešava po želji, množenjem istog komada. Kružni segment tepiha je fiksnog oblika. Autorka je morala da napravi sedam jednakih delova koji se multipliciraju čime se tepih povećava. Ukoliko se elementi redukuju, tepih se smanjuje. Tepih može da se koristi u enterijeru i eksterijeru, zahvaljujući materijalima.

5. Miljana Nikolić iz Srbije sa prototipom ljuljaške Catapult.

Catapult je ljuljaška sa sedištem izvedenim od lameliranog drveta i držačima od punog drveta. Pogodna je za korišćenje i u enterijeru i eksterijeru. Kačenje je rešeno čeličnim gredicama koje omogućavaju ljuljanje. Ljuljaška može da se kači kako na plafon tako i na drveće. Naizgled možda neelastična i neobična za pojam ljuljaške, Catapult je zapravo jedna stabilna i sigurna struktura čija je primena moguća i poželjna u parkovima ili obdaništima, ali i u domovima, dvorištima, igraonicama pa i kancelarijama. 

6. Ranka Radović iz Bosne i Hercegovine predstavila se markerom za policu za knjige Reading Marker.

Polica za čitanje! Polica sa markerom je rezultat težnje da se kreira jednostavan prostor za odlaganje knjiga koji će omogućiti sortiranje knjiga u odnosu na proces čitanja. Polica se sastoji od drvene daske delimično pokrivene kliznim marker sistemom koji je napravljen od polipropilena. Polica je markerom izdeljena na tri dela (prostor za nepročitane, pročitane knjige i one koje tek treba da se čitaju). Klizni sistem omogućava polici da bude promenljiva. Moguće je da po potrebi kreirate različite oblike markera i menjate njegove pozicije, čime se i dužine tri glavna dela police menjaju.

7. Vukašin Vukobratović iz Srbije sa čivilukom Traffic Jam.

Čiviluk Traffic Jam mladog a već slavnog Vukašina, još od objavljivanja rezultata konkursa izazvao je najveću pažnju i domaće publike, ali i svetske web dizajnerske zajednice. Ovaj čiviluk je objavljivan na mnogim dizajn portalima i pre svoje milanske premijere. Pametno, praktično i lepo rešenje osim svoje osnovne funkcije (kačenja odeće) omogućava i orijentisanje u prostoru. Čiviluk sadrži putokaze sa natpisima prostorija kojima se korisnik usmerava ka konkretnoj prostoriji u stanu, kancelariji ili drugom javnom prostoru. Ovaj "saobraćajni" čiviluk je dizajniran na način da omogućava detaljnu personalizaciju i prilagođavanje za različite postavke u najrazličitijim prostorima kako bi se korisnici lakše snalazili u novom okruženju.

8. Maša Milovac, Mia Bogovac i Dora Đurkesac iz Hrvatske sa svojim multifunkcionalnim predmetom The Tray - poslužavnik /stočić.The Tray je neobičan stočić za kafu "izgrađen" u potpunosti od tacni-poslužavnika, gde su tacne međusobno odvojene i mogu funkcionisati nezavisno jedna od druge, kako bi omogućile jednostavnije posluživanje. U svakom trenutku stočić ispunjava svoju primarnu funkciju, ali lako postaje skup poslužavnika. Ideja je bila da se kreira serija stočića, koji se razlikuju od načina na koji inače opažamo i zamišljamo sto, i onoga na šta se obično pomisli kada se kaže coffee table. Korišćenje ovog-ovih objekata zavisi od svrhe korišćenja - nekada će The Tray biti stočić a nekada poslužavnik.

9. Neira Sinanbašić iz Bosne i Hercegovine predstavila se sa Moi Toi vešalicom za odeću.

Još jedna funkcionalna stvarčica sa elementom zabave. To je vešalica za ličnu upotrebu. Izuzetno dosadan posao kao što je sortiranje garderobe, sa ovim predmetom može da se pretvori u igru. Od finog materijala i suptilna na dodir, ova vešalica može da izvede svaki pokret kao i naše ruke. A može i da visi na nekoliko načina. Obložena je filcom, izuzetno je savitljiva ali i izdržljiva. Materijali koji su korišćeni za njenu izradu su kabl, plastična tuba, žica i filc. 

10. Petar Zaharinov iz Bugarske  sa jednostavnim i pametnim sistemom polica AB System.

Sistem polica za knjige, koji može da se koristi na mnogo načina. Osim osnovne funkcije, AB System može da se transformiše u stolicu, stočić za kafu, prostor za skladištenje. Autor je bio inspirisan takozvanim interlocking burr puzzles. Dobio je proizvod koji je istovremeno i komad nameštaja i mozgalica. Sastoji se od 2 vrste elemenata izvedenih od iverice i raspoređenih u različitim kombinacijama sa različitim funkcijama. Svi delovi se sklapaju, bez upotrebe lepka ili povezivača, formirajući čvrstu i stabilnu strukturu koja omogućava da se svi elementi sistema pomeraju zajedno. Zgodni su za česta pomeranja u prostoru i brzo se montiraju.
Naziv "AB " dolazi iz logike njene strukture. Dva slova "A " i "B", predstavljaju dve vrste elemenata. Sve različite kombinacije mogu biti predstavljene matematičkim izrazima. Na primer, polica za knjige od 4 redova je (4a + b) x4.

Balkanske dizajnere nakon Milana čekaju novi izazovi. Za sve njih ovo je bila veoma značajna prilika da se predstave svetskoj javnosti, i da poput mnogih danas poznatih svetskih dizajnera koji su počeli svoj put na tom istom mestu, naprave značajne kontakte i ostvare neke od svojih snova. Sa njima su bili profesorka Jelena Matić, zatim Ivana, Saša i Milan iz Mikser tima koji su ih bodrili i pazili na njih. Štand na kome su izlagali bio je jedan od najvećih i najposećenijih na Salone Satelllitu! Uskoro ih ponovo gledamo i bodrimo na Mikseru!
 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

sandra's picture
sandra
19:29 10/05/11

ja sam bila u milanu i ovaj

ja sam bila u milanu i ovaj stand je bio najjadniji! ali stvarno. ne znam bas ko je ovo pisao i na osnovu cega. da je bio najposeceniji nije, a ovo najveci, kolko para tolko muzike. jos se i hvale. jadno stvarno. mislim da je postalo jasno sta je ustvari taj mikser i bdw. a ok ljudi cute i nestaju.

amazingg's picture
amazingg
13:53 04/05/11

mikserizacija

Citam ovaj vas prilog i moram nesto da primetim i otvorim novu temu. Licno mislim da ce svako normalan ko iole ima uvida u savremeni dizajn biti prilicno kritican prema ovoj selekciji i cudi me da cak i designed.rs proizvodi tako generican tekst koji vise prilici Blicu, nego nekome ko se profesionalno bavi ovom oblascu. Da ne ulazim u to, nesto drugo me je zaintrigiralo: bio sam na izlozbi u ozonu i video sve radove, sto uzivo, sto u medijima i priznajem da mi se dopao jedino rad Jelene Pancevac. Kao sto mi se prosle godine dopalo jedino ono sto je radila Ana Kras. E sad, taman kad sam pomislio da su se pojavili ljudi
koji ce malo opametiti ovu nasu scenu i odupreti se sveopstoj mikserizaciji, sasvim slucajno primetim da tog rada nema? Ja tu devojku ne poznajem i ne znam koji su razlozi da se najbolji rad jednostavno izgubio, ali imajuci u vidu mikser ekipu i razne intrige od ranije,
bas me zanima. Eto pa se pozabavite time, i probajte da budete malo kriticki umesto
samo da opisujete slike.

Ivana Srdanović's picture
Ivana Srdanović
10:45 20/05/11

D Report

Ova sekcija sajta se zove D Report, i ona se upravo bavi opisivanjem slika, opisivanjem atmosfere, predstavljanjem nekog novog proizvoda, novih kolekcija raznih kompanija i nastupa na važnim svetskim dizajnerskim manifestacija. Tako je i sa predstavljanjem ovogodišnje selekcije Young Balkan Designers. Da li se meni koja to pišem lično dopada svaki pojedinačan komad nečega, koga to zanima, u tu svrhu postoje blogovi, i tu se iznosi takva vrsta stava. Da li se tebi lično dopada stolica Ane Kraš ili Jelene Pančevac, takođe koga to treba da zanima. Ovde se ne radi o tome. Ako imaš argumentovanu kritiku na nešto konkretno, angažuj se, napiši, uradi nešto konkretno. Mikser i BDW su učinili dovoljno za svakog kretivnog pojedinca, više od bilo koje institucije, mnogo više, nego što je svaki pojedinac sam u stanju da učini za sebe. Ok.mozda se tu njihova uloga iscrpljue i sada treba da zatvore radnje, da li su podložni kritici, jesu, kao i svaka vrsta stvaranja. Ali, jako je važno ko ih kritikuje i za šta! Ja se takođe ne slažem sa tobom da su radovi ove selekcije Young Balkan Designers loši. Ali koga to takođe treba da zanima, sem u ovom trenutku mene i tebe. Mozda te ovo bar malo razuveri http://designeast.eu/2011/05/20/young-balkan-designers-2011-interview-with-konstantin-grcic/

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services