Vertigo Bird 2011

Vertigo Bird, mladi slovenački brend koji se bavi proizvodnjom savremenih rasvetnih tela, predstavio je u Zoni Tortoni tokom trajanja Milanskog sajma nameštaja svoju novu kolekciju proizvoda.

Mesto na kome su Slovenci izabrali da predstave nove proizvode bilo je "pun pogodak". U pitanju je dvorište Opificio koje se nalazi odmah uz ulicu Tortonu, u malom jedva primetnom lokalu, gde su smestili svoj "Cabinet Bestiarium" sa svim novim i starim lampama i lusterima u društvu ilustracija neviđenih bića, najčudnovatijih životinja u drvenim ramovima - kabinetima.

VERTIGO BIRD je mladi slovenački brend koji se bavi proizvodnjom i prodajom rasvete savremenog dizajna. Osnovan je 2008. godine, i od svog lansiranja kompanija je intenzivno radila sa slovenačkim i međunarodnim dizajnerima i arhitektima na izgradnji različitih i ubedljivih rešenja osvetljenja koja ispunjavaju i kriterijum veoma prestižnog i dobrog dizajna ali i visoke standardizacije. Neguju razvoj vanvremenskog dizajna rasvete pogodne za bilo koji arhitektonski kontekst, za stambene i komercijalne aplikacije. Proizvode rasvetu visokog kvaliteta, fleksibilne, i energetski efikasne proizvode i rešenja. Njihova rastuća kolekcija nudi veliki izbor proizvoda na osnovu individualnih preferencija i zahteva stila. Vertigo Bird transformiše obične i arhetipske forme u nepredvidive forme, angažovanjem savremenog dizajna. 


Brend Vertigo Bird je rođen u regionu centralne Slovenije poznatom po rudarstvu i zanatu duvanja stakla. Tradicionalna rudarska mudrost koja kaže: "Moraš da odeš duboko da bi dosegao visine“ nalazi odjek u i u filozofiji ove mlade kompanije. Kompanija je izvukla svoju misiju iz poštovanja lokalnih resursa i know-how-a, ali je i bila odlučna da prevaziđe njihova ograničenja. Tradicionalne zanatske veštine ovog regiona susreću se sa inovativnom tehnologijom i pametnim brend menadžmentom.

Zanimljivo ime brenda nalazi svoje korene u slovenačkom umetničkom plesnom kolektivu En Knap. „Vrtoglavi ptič“ (Vertigo Bird) je zapravo naziv filma iz 1997. godine  ispred kojeg stoji plesač i koreograf Iztok Kovač, zajedno sa filmskim rediteljem Sašom Podgoršekom, a u produkciji En-Knap-a. Film je bio glavna inspiracija za naziv kompanije. Vrhunski plesni performans u ovom filmu, pun različitih značenja, odvija se u rudniku uglja u Trbovlju, i kulminira vrtoglavim plesom Iztoka Kovača, na visokom dimnjaku lokalne elektrane u Trbovlju, koji hoda po ivici najvećeg dimnjaka u Evropi, baš kao "Vrtoglavi ptič".Kompaniju je osnovao i dan danas vodi Silvo Kačar, takođe i osnivač Arkadia Lightware, jedne od najuspešnijih kompanija koje se bave rasvetom u Sloveniji i šire. Silvo je i član slovenačkog dizajn kolektiva Smoke Detektors, koji potpisuje neka od rešenja rasvete Vertigo Bird. Sa godinama iskustva u prodaji, planiranju i implementaciji rešenja osvetljenja, Silvo dobro poznaje probleme i potrebe poslovanja. Vrtoglavice ptica je rezultat njegovih snova, strasti, stvaralačkog nadahnuća i ideje za permanentnim razvojem kvaliteta, vanvremenskih proizvoda. Danas Vertigo Bird posluje kao inovativna, nezavisna kompanija sa sedištem u Ljubljani.

Silvo Kačar
 

Prvo predstavljanje Vertigo Bird je imao na Mesecu dizajna u Ljubljani 2007. godine (Month of Design). Od tada postaje prepoznatljiv slovenački brend internacionalno prepoznat i priznat kako po kvalitetu proizvoda i vanvremenskom dizajnu, tako i po fleksibilnosti, i energetskoj efikasnosti. Prepoznatljiv motiv i oficijalni logo ovo kompanije (by LUKSstudio) predstavlja u isto vreme i moto kompanije "Unpredictably elegant + unexpectedly functional."Vertigo Bird radi u bliskoj saradnji sa afirmisanim i neafirmisanim slovenačkim i međunarodnim dizajnerima i studijima, kombinujući poslovna iskustva i talente renomiranih stvaralaca sa kreativnom energijom i originalnošću mladih grupa novih dizajnera. Dizajneri sa kojima je ova kompanija do sada ostvarila uspešnu saradnju su: Nika Zupanc, Bevk Perovic Arhitekti, SADAR+VUGA Architects, Smoke Detektors, Aki i Arnaud Cooren, Alain Monnens, Mathias Hahn, Uli Budde...

Izlagački projekat za ovogodišnje predstavljanje u Milanu, pod nazivom "Cabinet Bestiarium" ideja je i realizacija slovenačkog arhitektonskog studija Bevk Perovic arhitekti koju su ostvarili u saradnji sa grafičkim dizajnerom iz Ljubljane, Luksom Labom (Luks Lab). Direktno inspirisani načinima izlaganja u prirodnjačkim muzejima, u svakom od četiri drvena kabineta - "kaveza za ptice" predstavljena je određena serija rasvete u jungle setingu, koje je specijalno za ovu priliku osmislio i dizajnirao Luks Lab. Posetioci su imali prile da vide "primerke" ranijih kolekcija, ali i sasvim nove proizvode koji su ovom prilikom lansirani.

Bikini - Bevk Perovic Arhitekti

 

Nova rešenja rasvete predstavljena ovog aprila u Milanu uključuju Bikini plafonjeru arhitektonskog studija Bevk Perovic Arhitekti, Jinn stonu lampu Mathiasa Hahna, Hippo kolekciju koja se sastoji od podne, stone, zidne lampe, kao i lustera, a ispred čijeg dizajna stoji bračni dvojac A+A Cooren, zatim Baloon stonu i zidnu lampu koju je dizajnirao berlinski dizajner Ulli Budde. Ljubljanski dizajn studio Smoke Detektors za ovu priliku uradili su kolekciju "anonimnih rasvetnih tela" pod nazivom Naked Collection

Jinn - Mathias Hahn
 
Jinn - Mathias Hahn
 

Hippo (floor, suspension, table, wall plug in, ceiling-wall) - A+A Cooren
 

Baloon - Uli Budde
 
Naked Collection - Smoke Detektors

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services