Future Tradition by Innovo design!

Chao

 

Predstavnik kineskog dizajna na ovogodišnjem Salone Satellite je Innovo design!

Innovo design će na Milanskoj nedelji dizajna, a u okviru sajamske smotre talenata Salone Satellite, koja se održava od 12. do 17. aprila, predstaviti svoj projekat pod nazivom Future Tradition, from Yuhang Paper Umbrella.

Innovo design sa sedištem u Kini, čini tim od tri dizajnera: Jovana Bogdanović, Christoph John i Zhang Lei. Christoph John (Nemačka), Jovana Bogdanović (Srbija) i Zhang Lei (Kina) su se upoznali u Milanu 2009. godine. Poslednje dve godine rade zajedno na projektu "Future Tradition" u Milanu i Kini. Zhang Lei iz Kine je osnivač Innovo design-a.


Piao - papirna stolica


Inspiracija za projekat  "Future Tradition" je papirni Yuhang kišobran. Autori su počeli od pitanja zašto takav predivan kišobran ne živi u modernom dobu. Kako iskoristiti zanat pred umiranjem i kako ga oživeti u rukama kineskih staraca koji izgleda da su ovaj zanat skoro zaboravili. Posmatranjem tehnike pravljenja, pokušali su da taj zanat pretoče i u druge proizvode, lampu, mesto za odlaganje pa čak i stolicu.

1. Piao – papirna stolica
Papirna stolica se pravila istim principom kao i tradicionalni kišobran, lepljenjem slojeva papira. Slojevi su se množili dok se nije postigla stabilnost koja može da izdrži čoveka a pritom da zadrži fleksibilnost. Ručno pravljeni papir je bio idealan materijal zbog velikog sadržaja vlakana koji su armirali sedlo.

2. Yan
Yan je tradicionalni kineski kišobran, redizajniran u segmentima koji ne narušavaju izgled starog tradicionalnog kišobrana a sa druge strane ti detalji su možda baš nešto što je nedostajalo starom zaboravljenom kineskom papirnom kišobranu.

3. Kong
Zavodljivost tradicionalnog bambus-papirnog kišobrana je zamenjena samo u materijalu. Bambus je teško kontrolisati, precizni detalji su skoro nemogući. Autori su se zapitali kako bi izgledao takav kišobran u drugom materijalu..providnom, toliko providnom da ustvari ostaje praznina. Kong znači prazno.

4. Wu 无
Wu lampa je inspirisana Yuhang papirnim kišobranom. Sadrži konstrukciju od bambusa i prekrivena je pirinčanim ručno pravljenim papirom.

Yan&Wu


5. Xuan 旋
Zanesena igra vetra i bambusa, pomalo poetičan koncept pretvoren u proizvod. Lampa se sastoji iz mnoštvo usitnjenih bambusovih travkica.

6. Na
Oblik skupljenog kišobrana je bio inspiracija za dizajn kante za papirni otpad. U zavisnosti od količine otpada, oblik se skuplja ili proširuje.

7. Yi
Kako zapamtiti poslednju pročitanu stranu knjige? Yi je mala lampa na noćnom stočiću i podsetnik za poslednju pročitanu stranicu. Valjkasti abažur od papira pušta pitomo svetlo.

8. Ying 盈
Ying je napravljen od papira i bambusa. On je veza između tradicionalne manufakture i moderne estetike. Tokom pravljenja, rešavali su kako da sačuvaju izvorni zanat i kako da upotrebe nove materijale i procese u svrsi industrijalizacije. Ying je usvojio savremeni način života ali zadržao izvornu vrednost.

9. Chao
Chao je proizvod namenjen rasutim sitnicama koje treba sakupiti na jednom mestu, bilo da se nalazi na stolu ili polici. Kao zatvorena, to je drvena - papirna knjiga, otvorena sadrži prepoznatljivu kinesku papirnu veštinu čiji je blik pun malih džepova. Namera je da se u tim džepićima odlažu sitnice sa stola,olovke, flomasteri..itd.

Kong, Na, Ying, Yi

 

Pripremila: Isidora Nikolić

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services