The Fresh Light of Corian

Fotografija sa izložbe: Mirko Stanimirović
 

DuPont™ Corian® je u saradnji sa Corian® Design Studio Milano, organizovao izložbu "The Fresh Light of Corian" koja se održava u Jannelli & Volpi concept store-u, (Via Melzo 7), tokom trajanja nedelje dizajna u Milanu, a na kojoj su premijerno prikazani prototipovi lampi od Coriana u izvođenju nekoliko kompanija iz regiona, a sa potpisom dizajnera i arhitekata iz 6 zemalja (Slovenije, Hrvatske, Srbije, Češke, Poljske, Rumunije). Zahvaljujući kompaniji DuPont i njenom predstavniku u Srbiji, gospodinu Mladenu Lukiću, bili smo u prilici da prisustvujemo svečanom otvaranju ove izložbe.

Dizajneri iz Srbije koje je kompanija DuPont pozvala da daju svoje idejno rešenje lampe od Coriana su Marko Basarovski iz studija ReMiks, Mirko Stanimirović i Bojana Nikolić iz studija La Confrontation, Vladimir Gugl i Vladimir Stanišević. Kompanije koje su bile zadužene za izvođenje lampi srpskih kreativaca su Tankosić GSJ iz Zemuna i Worktop iz Železnika. 

Lampa  A4 Marka Basarovskog (ReMiks Studio Beograd).
 

Lampa A4 Marka Basarovskog izvedena je od dva čvrsta Corian elementa koji su zagrevanjem i oblikovanjem dobili formu savijenih papira. Dizajner je ciljano istraživao mogućnosti da bi kao konačna bila dobijena forma A4 papira izražavajući respekt prema ovom formatu. Inspiraciju za oblikovanje lampe je pronašao u japanskom kostimu, beloj odori koja se nežno obmotava oko izvora svetla.

Lampa La Confrontation Mirka Stanimirovića i Bojane Nikolić. Fotografije: Mirko Stanimirović
 

Koncept lampe La Confrontation je jednostavan a efektan. U omotaču, školjci lampe je i sam koncept. Omotač se obavija oko izvora svetla lampe, ali kako se širi ka spoljašnjosti on menja putanju i ostavlja prostor (gap) čime se zapravo dobija uzbudljiva igra svetla lampe sa dva prečnika.

Lampa Log Vladimira Gugla.
 

Ideja arhitekte Vladimira Gugla je bila da na neki način pomiri kontraste koji postoje u materijalima, i da savremeni materijal kao što je Corian prilagodi formi drveta, dobijajući konačan proizvod koji podseća na komad drveta. Vladimir Gugl kao jedan od poznatijih dizajnera enterijera je dosta radio sa ovim materijalom, i dobro poznaje njegove mogućnosti, a ovaj iskorak u dizajniranju lampe mu je predstavljalo jedno novo i zanimljivo iskustvo.

Lampa Monolith Vladimira Staniševića.
 

Ono po čemu je specifična lampa Monolith Vladimira Staniševića je upotreba brojnih, po površini lampe raspoređenih, kontrolisanih led spotova koji emituju svetlo, zahvaljujući kojima se može dobiti direktno osvetljenje ali i animirano ambijentalno svetlo.

Fotografija sa izložbe: Mirko Stanimirović


Od slovanačkih autora u ovom projektu je učestvovao renomirani arhitektonski dvojac iz Ljubljane Bevk Perović Arhitekti koji čine Matija Bevk i Vasa J.Perović. Oni su i te kako poznati ljubiteljima dobre rasvete jer su za slovenačku kompaniju Vertigo Bird potpisali nekoliko fantastičnih rešenja dizajna rasvete. U Milanu su se predstavili sa jednim od Designed-ovih favorita, a to je lampa Bottlight. Ova lampa je spoj različitih stvari i može da vas asocira i na flašu, i na sto, i na cvet.

Bottlight - Bevk Perović Arhitekti


Hrvatski predstavnici na izložbi "The Fresh Light of Corian" bili su Matija Cvetković (DVA Arhitekta-Tomislav Curković, Zoran Zidarić), zatim Saša Randić (Randić i suradnici) i Krunoslav Szoren (3LHD Architects). Svi tri studija se crème de la crème hrvatske arhitekture. A evo i fotografija njihovih rešenja.

Lampa Covered Saše Randića (Randić i suradnici).
 
Slika levo - lampa rgb_300 Krunoslava Szorsena (3LHD Architects), slika desno - lampa 3C Matije Cvetkovića (DVA Arhitekta - Tomislav Curković, Zoran Zidarić).


Češki autori predstavljeni na izložbi "The Fresh Light of Corian" su Jaroslav Bejvl (Preciosa-lustry) - Kamenicky Senov, René Sulc (Inveno Design Studio) – Prag, Jaro Vetvicka (Jaro Erwerth Design Prague) - Prag.

Lampa Octopus (Maxi i Mini) by René Sulc
 
Slika levo - lampa Marco by Jaroslav Vetvicka, slika desno - lampa Giulia by Jaroslav Vetvicka.
 

Poljski autori predstavljeni na izložbi "The Fresh Light of Corian" su Dorota Koziara (Dorota Koziara Studio) Poznan i Milano, Przemyslaw Stopa (Massive Design) – Varšava.

Slika levo - lampa Floe by Dorota Koziara, slika desno - lampa Fin by Przemyslaw Stopa.
 

Rumunski autori iz Bukurešta koji su predstavljeni na izložbi "The Fresh Light of Corian" su Dragos Motica (Dragos Motica Studio), Irina Ionescu and Ina Cocioba (City Project), Alex Adam (AA Studio), Robert Marin (Nuca Studio).


Slika levo - lampa Stiffen by Nuca Studio, slika desno - lampa Mood by Alex Adam

Fotografije lampi: Ivana Srdanović

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services