Creative Space Serbia

Nastup srpskih dizajnera i proizvođača nameštaja u Zoni Tortona na nedelji dizajna u Milanu.

Creative Space Serbia je naziv projekta Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) koja je po treći put organizovala nastup srpskih dizajnera i proizvođača nameštaja na najvećoj svetskoj smotri dizajna Milanskoj nedelji dizajna, u okviru „Fuori Salone", koja se održavala od 12. do 17. aprila u centralnoj milanskoj zoni Zona Tortona Proizvode odabrane za ovu izložbu, posetioci su mogli da vide u prostoru Ex-Ansaldo.

Creative Space Serbia (CSS) je nova globalna platforma srpskog dizajna koja je predstavljena na ovogodišnjem izdanju milanske nedelje dizajna. Na štandu Creative Space Serbia svoje radove su predstavili dizajneri Andrej Mišić, Igor Stupar, Sljavoljub Ljubić i dizajn studio „Kako.ko", čije su prototipove izradili firme „Kolarević", „Linea Milanović", „Atlas Užice", „Buck" i „Eurokancom". Naziv platforme nije slučajno izabran, već u velikoj meri odražava percepciju svog promotera, Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), i svog kuratora Mirka Tatarinija (Mirko Tattarini) kako bi proizvodi domaćih dizajnera na prvom mestu komunicirali svežinom ideje i šarmom koji karakterišu taj novi identitet. Rasprostranjena i spontana kreativnost kod nas je na neki način dugo bila zarobljena pa je u poslednjih nekoliko godina, sve više vidljiva zbog originalnosti svojih predloga i pojave platformi kao što su Ghost Project, Young Serbian Designers, Young Balkan Designers, Creative Space of Serbia.

Cilj ovogodišnjeg nastupa jeste da se po prvi put napravi spoj naših dizajnera sa domaćim proizvođačima nameštaja i na taj način inostranoj publici predstavi proizvod koji je u potpunosti „Made in Serbia". Ovaj nastup bi trebalo da doprinese podizanju svesti o srpskoj dizajn sceni, a u promotivne svrhe osmišljena je i internet prezentacija projekta, na kojoj je predstavljen kompletan projekat i gde su slikovito predstavljeni proizvodi, ali i dizajneri i kompanije koji su se predstavili u Milanu.

Projekat Creative Space Serbia je započet kao rezultat konkursa po pozivu koji je inicirala (SIEPA), vladina agencija koja je za poslednje 3 godine, finansirala prisustvo domaćih dizjanera i na Salone del Mobile, doprinoseći na rastu njihove vidljivosti i na rastu mogućnosti eksperimentisanja sa novim predlozima i projektima, kao i načinima izražavanja. Nastup je ove godine obogaćen učešćem grupe srpskih preduzeća koja se bave proizvodnjom elemenata enterijera. Oni su uključeni u sve faze razvoja ovog projekta sa ciljem da se promoviše novi odnos između industrije i dizajnera. Radovi koji su bili predstavljeni u Milanu su dakle rezultat konkursa koji je sproveden krajem prošle godine, na koji se prijavilo više od 70 dizajnera iz Srbije. Žiri koji je odlučivao o dobitnicima i koji je izabrao pobednička rešenja bio je sastavljen od predstavnika firmi koje su izradile prototipove, diplomiranog arhiteke Vladimira Lovrića (dizajn studio „Arhisolar") kao i predstavnika SIEPA, Miloša Ćurčina. 

Pomoć u radu žirija, sa naslovom "istaknuti član" obavljao je Mirko Tattarini, koji je, kao umetnički direktor, kustos celog projekta Creative Space Serbia od početka do same postavke. Saradnja koja je uspostavljena ovim projektom između dizajnera i proizvođača nameštaja, rezultirala je izradom prototipa sofe, stolice, lampe i dva stola, koji bi kasnije, u zavisnosti od uspeha na sajmu, mogli da se nađu i u komercijalnoj ponudi ovih kompanija.

SIEPA je već dva puta organizovala nastup mladih dizajnera na smotri talenata milanskog sajma nameštaja Salone Satellite na kome su pojedini eksponati ostvarili uspešne rezultate. Inače, „Fuori Salone" se održava paralelno sa najvećim svetskim sajmom nameštaja Salone del Mobile u poznatom delu Milana - Zoni Tortoni. Nedelju dizajna u Milanu poseti više od pola miliona profesionalaca iz sfere dizajna kao i mnogobrojni turisti koji ovaj događaj smatraju jednim od najinteresantnijih dešavanja tokom cele godine.

Incurve Table, dizajn: Igor Stupar
 

Komadi su prikazani na način koji je inspirisan orbitom svemirske stanice, a ovu zanimljivu postavku su činili sto Incurve Table, stolice D, sofa Trosed, lampa Lamp E, i sto Double Table. Sto Incurve Table za koji dizajn potpisuje dizajner Igor Stupar, za potrebe ove internacionalne smotre proizvela je kompanija Linea Milanović. U pitanju je asimetrični coffee table izveden od hrastovog drveta i kaljenog stakla.

Trosed, dizajn: Slavoljub Ljubić
 

Trosed - sofu od memorijske pene presvučenu kožom dizajnirao je Slavoljub Ljubić a proizvela ju je kompanija Atlas. Trosed je monolitne forme dizajniran da pruži potpuni komfor korisniku. Njegov dizajn, u stvari, je čista geometrija i pojednostavljena struktura, na osnovu ergonomskih pravila, dok njegov oblik flertuje sa skulpturom, iako je u osnovi prilagođen potrebama korisnika. 

Double Table, dizajn: Andrej Mišić
 

Rasklopiv sto od masivnog drveta i MDF-a, naziva Double Table, dizajnirao je Andrej Mišić a proizvela ga je kompanija Kolarević. Ovaj praktični komad nameštaja može udvostručiti svoju površinu jednostavnim rasklapanjem. U celosti je izrađen od punog drveta i MDF ploče, a sastoji se od gornjeg trokomponentnog "tanjira" i potkonstrukcije sa dvostrukim parom nogara, koji se mogu rotirati. Gornji deo nogara je obložena tankim slojem gume kako bi se stabilizovale gornje ploče kada se sto rasklapa i da bi se sprečilo grebanje. 

Lamp E, dizajn: Kako.ko dizajn studio
 

Lamp E ispred čijeg dizajna stoji već afirmisan dizajn studio Kako.ko (koji čine Vesna Pejović i Jelena Milojević) proizvela je kompanija Buck sa kojom ovaj studio već duže vreme uspešno sarađuje na raznim projektima. U pitanju je podna lampa sa pokretljivim LED osvetljenjem i metalnom konstrukcijom. Lampa E je zamišljena kao razigrani i podsticajni alat koji poziva na interakciju kroz razne mogućnosti za premeštanje. Dizajnirana kao "pojednostavljena, na jednom mestu prelomljena svetla linija", ova lampa se može koristiti u raznim situacijama: za čitanje / kao stona lampa ili kao skulpturalni svetleći objekat, u stanju je da redefiniše perspektivu svakog javnog ili privatnog enterijera. Napravljena je od ekstrudiranog aluminijumskog profila i energetski efikasnog LED osvetljenja. 

Stolica D, dizajn: Kako.ko dizajn studio


Dizajn stolice naziva D, takođe potpisuje beogradski dizajn studio Kako.ko, a za njihovu proizvodnju bila je zadužena kompanija Eurokancom. Osnovni koncept ovih stolica predstavlja mešavinu tradicije i inovacije, gde je kulturno nasleđe redefinisano  inovativnim dizajnom.

Sedište je napravljeno od isečene i presavijene površine materijala, i svojim geometrijskim oblicima po želji korisnika omogućava da se koristi kao naslon za ruke ili naslon za stolicu. Zanimljiva je upravo zbog širine svoje funkcionalnosti i svojih performansi. Nogari su hand made proizvedeni i podjednako su zabavni kao i gornji deo stolice. Proizvod u potpunosti predstavlja mešavinu lokalne kulture sa savremenim obrtom. Ova stolica svojim izgledom i funkcijama može da unapredi kvalitet svake vrste okruženja. Svi materijali su pažljivo birani a vodilo se računa o ekološki održivom dizajniranju i proizvodnji ovih komada.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services