Digital Cities Kickoff

Povezivanje gradova Zapadnog Balkana i Velike Britanije kroz digitalnu tehnologiju!

Projekat „Digitalni gradovi“, koji kroz široki program edukacije, mobilnosti i podrške projektima podržava povezivanje digitalnih habova i MSP-ova sa područja Zapadnog Balkana sa inicijativama iz Velike Britanije, zvanično je otpočeo 19. januara.

U projektu učestvuju i predstavnici gradskih uprava, a implementatori projekta su Kulturni kod (Nova Iskra) i Creative England.

Projekat „Digitalni gradovi“ koji organizuju Britanski kulturni centar (British Council) i Vlada Velike Britanije, predstavljen je u hotelu Splendid u Budvi, što je ujedno i zvaničan početak njegove realizacije.

Cilj projekta je povezivanje kreativnih centara, odnosno habova, startapova, malih i srednjih preduzeća iz oblasti kreativnih industrija, tehnologije i obrazovanja, kao i lokalnih samouprava sa područja gradova Zapadnog Balkana sa kolegama i partenerima iz Velike Britanije, kao i inicijacija saradnji i zajedničkih projekata.Krajem decembra objavljen je otvoreni poziv za učešće, na koji se prijavilo 129 organizacija sa Zapadnog Balkana, dok je njih čak 46 dobilo priliku da na neki način uzme učešće u projektu.

Ukupno 21 organizacija će imati priliku da iskoristi mogućnost za studijske posete Velikoj Britaniji, njih 39 će proći kroz intenzivni edukativni „bootcamp“, a 14 od njih će imati priliku i da apliciraju za finansijsku podršku zajedničkih projekata sa partnerima iz Velike Britanije.Projekat su predstavili Gavin Vessey, zamenik šefa misije u Britanskoj ambasadi u Crnoj Gori i Larisa Halilović, direktorka Britanskog kulturnog centra u Bosni i Hercegovini i direktorka projekta „Digitalni gradovi“. 

Tokom jednodnevene konferencije, učesnici su imali priliku da se bliže upoznaju sa nekim od savremenih iskustava iz ovog polja i primerima pozitivne prakse iz Velike Britanije, a posebno interesovanje izazvalo je predavanje koje je održao John Newbigin, generalni direktor organizacije „Kreativna Engleska“ (Creative England) i jedan od pionira kada je u pitanju razvoj kreativnih industrija.Za 10 gradskih uprava za područja Balkana, kao i 43 predstavnika digitalnih MSP-ova i habova iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i sa Kosova upriličen je inspirativan informativn program u kome su učešće uzeli i Stephan Kuester iz organizacije TECH City UK, zatim naš istaknuti digitalni komunikacijski strateg Lazar Džamić, osnivač haba The Trampery iz Londona Charles Armstrong, kao i Paul Bourne sa Cambridge Judge Business School, koji je učesnike uveo u dvosatnu kolaborativnu interakciju i zaokružio program na najbolji mogući način. 

Projekat "Digitalni gradovi" doprinosi razvijanju znanja i veština u domenu strateškog i poslovnog razvoja, planiranja i umrežavanja, ali stimuliše i kapacitete i veštine lidera digitalnih habova i kompanija, pružajući im priliku za razmenu znanja, kontakata i iskustava sa ostalim učesnicima projekta, koji dolaze iz Velike Britanije i sa područja čitavog Zapadnog Balkana.

Predstavnici odabranih digitalnih centara imaće priliku da se povežu i sa lokalnim samoupravama, i razmene iskustva i primere dobre prakse, kao i da razvijju zajedničke projekte sa partnerima iz Velike Britanije, koji rade u domenu digitalizacije gradskih administracija, obrazovanja i kreativnih industrija.Projekat „Digitalni gradovi“ trajaće do kraja marta, a učesnici će imati priliku da se ponovo okupe od 21. do 24. februara 2018. godine u Srbiji, gde će fokus biti na razvijanju kapaciteta organizacija i njihovom umrežavanju, uz prisustvo velikog broja eksperata sa Zapadnog Balkana i Velike Britanije.

Svi učesnici će se ponovo okupiti tokom finalnog događaja koji će biti održan krajem marta meseca u Velikoj Britaniji, a u međuvremenu organizacije sa Zapadnog Balkana biće u prilici da posete svoje kolege i partnere širom Engleske.

Fotografije: Nemanja Knežević

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services