Održani Dani arhitekture SarajevoJedanaesto izdanje arhitektonske manifestacije Dani arhitekture održano je u Sarajevu od 23. do 27. maja 2018. godine.


Ovo je jedan od vodećih festivala u oblasti arhitekture u Bosni i Hercegovini, i pretenduje da postane jedan od najvećih u ovom delu Evrope.
 

Ovogodišnji Dani arhitekture otpočeli su 23. maja na platou kompleksa Skenderija, gde su se pored koordinatora festivala, obratili i kantonalni ministar kulture i sporta, kao i ovogodišnji moderator, hrvatski arhitekta Dinko Peračić.

Zvanično otvarenje nastupilo je video mapingom na fasadi dvorane Skenderija, čime je arhitektonska struka Sarajeva i BiH pokušala da skrene pažnju na vrednost pomenutog objekta, i njegovog okruženja.

Posetioci su u Muzeju savremene umetnosti Ars Aevi imali priliku da prisustvuju otvaranju i razgledanju izložbe „3650 Dana savremene arhitekture u Sarajevu“, posvećenoj dosadašnjim izdanjima jednog od najvećih arhitektonskih festivala u BiH – Dana arhitekture Sarajevo. Prvo veče festivala završeno je nastupom Basheskie u saradnji sa Klabikom, takođe u prostoru Ars Aevi.

Drugi dan Dana arhitekture počeo je u bioskopu Meeting point, gde je održana prezentacija najboljih radova sa međunarodnog konkursa „Prostor slobode“, a u vezi bob i sankaške staze na Trebeviću.

U sklopu pomenute prezentacije, održana je i panel diskusija, i dodeljene su nagrade autorima najboljih radova ovogodišnjeg konkursa. Posle konkursne tematike, posetioci su mogli da prisustvuju prezentaciji Urban Playscapes Sarajevo 2017-18. Potom je usledilo predavanje uvaženih gostiju iz Velike Britanije Metjua Šoua i Maksa Čelara iz ScanLAB Projectsa, gde su predstavljeni skenirani i mapirani objekti i lokacije širom Sarajeva.

Na kraju drugog dana festivala, upriličena je i prezentacija rezultata radionice „Sarajevo i opsada: Između okupacije i slobode“, od strane Project V Architecture.

Treći dan festivala, u sklopu kojeg su zvanično počela predavanja, gosti Dana arhitekture su imali priliku da vide interesantnu prezentaciju rezultata radionice Cycling City Sarajevo i gosta iz Holandije, Jord den Hollandera. Nakon toga, otpočeo je program sa predavačkim delom ovogodišnjeg festivala.

Priliku da otvori glavnu scenu Dana arhitekture i predstavi svoje projekte imao je arhitektonski studio x3m iz Hrvatske, nakon čega su usledili projektanti Ravagnani Vecchi (Italija), Harquitectes (Španija), i studio SO? iz Turske. Zatvaranje drugog dana obeležen je panel diskusijom predvođenom moderatorom Dinkom Peračićem i predavačima.

Četvrti dan festivala je počeo uvodnim predavanjem od strane Potkrovlja. Nakon toga, prvi blok predavanja obeležili su Habibeh Madjdabadi iz Irana, i Iva Letilović, studio Letilović+Pedišić iz Hrvatske, posle čega su posetioci prisustvovali prvoj panel diskusiji. U pauzi između predavanja, prezentovana je monografija recentnih radova Tadao Anda, kao i međunarodno takmičenje “Bringing light to life”. Tokom drugog bloka predavanja, prezentovane su ideje i projekti biroa Cinici iz Turske, Franz&Sue iz Austrije, i ADEPT iz Danske, uz panel diskusiju, na kraju dana, u kojoj su učestvovali predavači četvrtog dana festivala, u saradnji sa moderatorom Dinkom Peračićem.

Nedelja, odnosno poslednji dan Dana arhitekture, započeta posetom Trebeviću i bob stazi, fokusom ovogodišnjeg međunarodnog konkursa, odnosno sarajevskim "Prostorom slobode". Poslepodne su nastavljena predavanja, pa su posetioci svedočili prezentacijama Franka Havermansa iz Holandije, Firme iz Bosne i Hercegovine, studija RAUM iz Srbije i SKROZ iz Hrvatske. Poslednji blok predavanja na ovogodišnjim Danima arhitekture je završen veoma zanimljivom panel diskusijom u kojoj su učestvovali predavači. U prostorijama Asocijacije arhitekata u BiH, zatvoreno je 11. izdanje festivala, sa željom da Dani arhitekture postanu još veći, jači i uticajniji.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services