Bihaćka Kreativna Republika

Pripremio: Slobodan Jovanović Coba
Fotografije: Lookman/Mevlid Boja, Slobodan Jovanović Coba

 

Odavno nisam bio u Bosni. 30 godina. Nisam imao potrebe. Ali kada su me organizatori pozvali na Bihaćku Kreativnu Republiku, rekoh sebi - eto prilike.


Sam prilaz gradu je bio prilično uzbudljiv zbog divlje prirode kroz koju smo prolazili uskim kanjonom prelepe reke Une i da, reke Une koju su nam naši dragi domaćini iz Ventilatora, lokalnog uruženja kreativaca iz agencija NDM (Great Nino Kasupović, i Glas razuma Adi Čavkić) Damir dizajn i IDK Studio, pominjali kao nešto specijalno. Moram da potvrdim da je zaista u pitanju prava Lepotica.

Skupili smo se, i posle šetnje Bihaćem koji je sladak mali grad, otišli na kasnu večeru. Možda i previše, ali sam tu upoznao sutrašnje predavače i razmenio utiske i iskustva. Naši domaćini su bili toliko verzirani i informisani o celokupnoj advertajzing sceni da su izbacivali gotovo rafalno kampanje, tračeve i imena iz industrije, koja su meni zvučala potpuno nepoznato, da su mi se pitanja i razmišljanja samo preplitala:
1. Zašto ja ne znam ništa o ovome? 2. Gde su saznali ovoliko informacija? 3. Šteta što nemaju prilike da svoju strast još vise iskoriste. 4. Koliko me nervira ova naša regionalna sredina puna sitnih i krupnih prevaranata koji prosto ne dozvoljavaju ovakvim ljudima da cvetaju. 5. Jao tu je Cuculić, on kida… 6. Dobro je, spremio sam prezentaciju…. 7. Al je zeznuto u maloj sredini praviti ovakve skupove…. 8. Kakva li je struktura posetilaca? 9. OK - Spreman sam!

Sutra ćemo dobiti i odgovore.

Bihaćka Kreativna Republika se održava na jednom vrlo zeznutom mestu. U sali u kojoj se dogodilo Prvo zasedanje AVNOJ-a! Dakle, mesto na kome su donesene odluke koje su bile dalekosežne i koje su bitno uticale na istoriju ovoga što zovemo danas region, ex-Yu, Itd…

Na takvim mestima zidovi su upili čudne vibracije i nedvosmisleno imaš utisak da ih puštaju po potrebi. Tema konferencije je bila brending destinacije.Posle pozdravnih reči lokalnih političara koji su brže bolje napustili salu noseći breme važnog državnog posla, na scenu je prvo stupila Kristina Ercegović i na jedan šarmantan način nas uvela u neophodnost networkinga i susretanja. Uz ceo scenario upoznavanja, small talk-a do predaje vizitkarte zapravo nam je ponovila neke stvari koje intuitivno znamo i radimo ali ih gotovo nikada nismo racionalizovali i smišljeno iskoristili.

Posle male igrice u kojoj smo imali šansu da se upoznamo s nekim od prisutnih, Jovana Lea Simić i ja smo se pridružili Kristini. i na temu “Kako mali postaju veliki?” porazgovarali o Little Blue Pot brendu koji Jovana predstavlja, a moja agencija imala zadovoljstvo da dizajnira. Tu su mi pale na pamet mudre reči Slavimira – ćuti, radi, ne seri, koje sam izgovorio na pitanje "Kako mali postaju veliki?", čime je politička korektnost skupa donekle popustila. 

Agencija 404 iz Zagreba i probojna i ubedljiva Martina Kolaček nam je pokazala kako tim od 12 ljudi radi digitalnu kampanju u realtime-u za TV program The Voice Hrvatska kao i rezultate i anegdote tokom nekoliko meseci non-stop postovanja, odgovaranja, punjenja socijalnih mreža i sličnih radnji neophodnih za uspeh digitalne kampanje tih razmera. Tu sam se malo zbunio jer koliko god da je digital prisutan oko mene nikada ga nisam doživeo na jedan ovako dinamičan ali iscrpljujući način.

Ilija Brajković iz digitalne agencije Akcija je nešto kasnije zakucao i poslednji esker u kovčeg mog nesnalaženja u digitalu, sa svojim podacima, merenjima, softverima ali i sa ispravnim pitanjem – Nemam predstavu šta sledeće može da se desi. Dinamičnost promena u korišćenju digitalnih platformi prevazilazi često i mogućnosti samih agencija da prate i ispravno reaguju na njih. Sve učestalije i različitije promene traže sve mlađe i disperzivnije korisnike ali i community menadžere sposobne da izađu u susret tržištu u neverovatnoj ekspanziji. To me i podseti – da li je na pomolu neko pucanje digitalnog balona od sapunice ili je on ipak dovoljno čvrst da podnese ulazak u sopstveno predpubertetsko stanje?

Vanja Cuculić, dizajner nekako najbliži po strukturi poslova meni, je imao divno predavanje o svojevrsnom pristupu brendiranja destinacije kroz projekat vezan za gradić Ogulin u Hravatskoj. Sve je počelo time što su se u lokalnoj turističkoj zajednici vezali za ime Ivane Brlić Mažuranić, spisateljice dečijih naslova i bajki koje su crpile inspiraciju iz Slovenskih mitologija, a koja se rodila u Ogulinu.

Prvo je začet Festival bajki da bi se kasnije i cela turistička organizacija grada rebrendirala u skladu sa Festivalom, a onda i Muzej bajki te i druge ativnosti u prostornom brendiranju lokaliteta.

Slobodan Jovanovic Coba (ja), sam prikazao niz projekata agencije koji su blisko vezani za brending destinacije, od brenda za Turističku organizaciju Srbije preko turističkog vodiča za Crnu Goru i Porto Montenegro, vodiči za Dorćol, Living Belgrade do portala Designed.rs i studentskih workshop-ova na temu Brendiranja destinacije i finalno, izdavanja magazina LUMEN, namenjenih za biznis klasu putnika. Cela priča bila je bazirana na stvaranju sadržaja i njegove korelacije sa dizajnom kao eksplozivnim miksom za bolje razumevanje i davanje smisla brendovima.

Završni panel je takođe bio posvećen brendiranju destinacija gde su učestvovali između ostalih Božo Skoko, PR stručnjak i konsultatnt Amarildo Mulić direktor Nacionalnog Parka Una, koji se non stop inovira, razvija svoje potencijale i trudi da razvije primamljivu priču za one željne uzbuđenja koje nudi žestoka kominacija duboke šume, vrelog krša i ledene reke. Razgovaralo se i o dobrim primerima brendiranja lokalnih destinacija poput Istre, Lošinja i Kvarnera kao i Beograda kao kultne regionalne, pa i šire prestonice dobrog provoda i velike energije.

Ono što je obeležilo BKR Juna 2016 je velika želja i niz konkretnih i ostvarivih ideja za poboljšanje kvaliteta života u zajednicama kakav je danas Bihać. Puno ovih recepata se kvalitetno mogu primeniti I na veliki broj sličnih, većih ili manjih destinacija. Ostaje da se vidi da li su lokalni lideri spremni da to podrže i guraju.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services