Belgrade Design Week: Future2 Day II

Jutarnji deo drugog dana konferencije BDW-a Future2 koji je održan 27.maja, u potpunosti je bio posvećen arhitekturi i planiranju, dok je centralni deo konferencije otvorio Stefan Klotzli ambasador Švajcarske i najavio predavanje švajcarskih velikih imena kao što su Dieter Meier (Yello), Tobias Lutz i Nils Becker (Architonic) i Jan-Erik Lundberg (Geneva Lab).

Prvi je nastupio Rolando Borges Martins iz portugalskog javnog preduzeća ParqueExpo koje se bavi revitalizacijom ruiniranih istorijskih spomenika, zastarelih industrijskih postrojenja i napuštenih delova grada. Rolando je prezentovao neke njihove projekte. Prvi veliki projekat je bio u Lisabonu 1998. godine koji je obuhvatao Cultural Equipment, Transport hub i Public Spaces. A drugi gradski projekat je bio u Portu 2001. godine kada je Porto bio evropski grad kulture, a značajne realizacije su projekat Metro Oporto, pozorište i projekat Ram Koolhaas-a "Casa da musica". Objasnio je da Portugalija i Srbija imaju mnogo toga zajedničkog. Nakon njega je nastupio naš gradski arhitekta i pomoćnik gradonačelnika Dejan Vasović koji je nagovestio velike projekte u Beogradu a prezentovao nam je i pokazao dva pobednička rešenja projekta sa konkursa "Beton Hala Waterfront Center". Objasnio je da cilj konkursa nije bila lepota već održivost i da se nada da će ti projekti biti realizovani u skorijoj budućnosti. Treće predavanje o arhitekturi su nam doneli Ofis Architects iz Slovenije koji su pomereni za 27.maj jer im je juče kasnio let.

Špela Videčnik - Ofis Architects. Fotografija: Vladimir Miladinović Piki
 

Rok Oman i Špela Videčnik su odmah prešli na "stvar" i krenuli sa predstavljanjem njihovih izvanrednih projekata uz analizu i viziju svakog. Prikazali su projekte koji su radili u poslednjih 12 godina kao što je obnavljanje gradskog muzeja u Ljubljani, fudbalski stadion u Mariboru, Fareweil Chapel koji se nalazi u blizini Ljubljane, i pobednički konkurs koji nije realizovan Curly Village. Pored toga su radili i stambene objekte i apartmane. Jutarnji deo BDW sesije je završio Mario Sua Kay iz Portugalije koji je 1984. godine osnovao Sua Kay Architects koji danas broji 40 zaposlenih. Mario je prikazao neke od velikih projekata koje je radio u Alcantari, Lisabonu, Riu, u Luandi (Angola), i na kraju predstavio projekat zvezdinog stadiona u Beogradu za koji se nada da bi mogao jednog dana da bude realizovan. Božana Komljenović iz Zaha Hadid studija nije održala svoju prezentaciju jer se nažalost razbolela, ali je pre par dana u prostorijama opštine Vračar održala workshop sa studentima i profesionalcima.


Dieter Meier. Fotografija: Vladimir Miladinović Piki
 

Dugo iščekivan nastup Ditera Mejera (Dieter Meier) opravdao je čekanje. Kroz intervju sa Jovanom Jelovcem koji su vodili na sceni, Dieter Meier iz Yello-a je pričao o svom radu, vodio nas je kroz svoju muzičku karijeru, otkrio nam je da još uvek piše eseje, pričao je o umetnosti i kako je pravio originalne muzičke spotove. Tokom svoje toliko šarolike i uspešne karijere, nikada se nije osećao kao da je sve vreme na vrhu planine, jer je smatrao da se tako može lako postati idiot. Kada govori o svojim dostignućima, na jedan skroman i filozofski način objašnjava da je njegovo najveće ushićenje kada posmatra svoje pečurke kako se razvijaju. Dieter Meier je čovek koji je pronašao mir, danas je preduzetnik i proizvodi organsku hranu. Intelektualac i gospodin par excellence. Najavio je virtualni koncert '"Yello Touch" sa Borisom Blank-om (sa kojim je 1979. godine osnovao muzičku grupu Yello koja je jedan od pionira elektronske muzike) u Domu Omladine kasnije u toku večeri, u okviru BDW DizajnNights.

Dieter Meier. Fotografija: Vladimir Miladinović Piki
 


Arhitonic web platforma za arhitekturu i dizajn je rezultat desetogodišnjeg rada dvojice arhitekata koji su u pravo vreme i na pravi način shvatili u čemu je budućnost. Generisanjem važnih informacija iz oblasti arhitekture i dizajna isključivo na webu, danas Architonic dnevno poseti 33.000 internet korisnika, a informacije se izbacuju iz minuta u minut. Tobias Lutz i Nils Becker su primeri "preduzetnika" vizionara, koji su svojom upornošću, dobrom međusobnom saradnjom i organizacijom od Architonic-a napravili broj jedan online zajednicu i globalni fenomen.

Tobias Lutz & Nils Becker. Fotografije: Uglješa Vrcelj

 

Jan-Erik Lundberg je Šveđanin koji već duži niz godina živi i radi u Švajcarskoj gde je predstavnik kompanije Geneva Lab. Ova kompanija je poznata po razvoju i proizvodnji sofisticiranih elektronskih uređaja koji osim kvaliteta poseduju i izvanredan dizajn. Jednostavnost kao princip je nešto čemu ova kompanija teži ali ne samo kroz estetsko izražavanje već i kao jednostavnost upotrebe, donoseći intuitivna rešenja, koja su i za korišćenje i upotrebu jednostavna i laka. Njihovi proizvodi se u svetu mogu naći u dizajn prodavnicama, dok ih u Beogradu još nismo videli.

Geneva Sound System Model S. Fotografija: Uglješa Vrcelj
 


Mike Meiré
je jedan od poznatijih grafičkih dizajnera i art direktora koji je vizuelno oblikovao neke od najboljih nemačkih magazina. Živi i radi u Kelnu a njegove odlične projekte možete pogledati na sajtu studija Meiré und Meiré. Ono što smo mogli da zaključimo o ovom preciznom i dobro pripremljenom predavaču, pre svega jeste činjenica šta reč multidisciplinarnost zaista znači. Iako je editorial design nešto po čemu je najpoznatiji, i da u njegovoj biografiji možete da pročitate da je on grafički dizajner, art direktor i kustos, po onome šta nam je predstavio o svom radu, on se bavi i brand codingom, art direkcijom, arhitekturom, artom, kuriranjem, projektima iz kulture, postavkama izložbi, pa čak i industrijskim dizajnom.

Mike Meiré. Fotografija: Vladimir Miladinović Piki


Ova mešavina svega i svačega u njegovom portfoliju svakako ne umanjuje kvalitet pojedinačnih projekata na kojima radi, ali dokazuje da jedan specifičan sklop ličnosti može uspešno da radi na svim tim poljima. Bio je umetnički direktor magazina Apart, redizajnirao je list "Neue Zurcher Zeitung", art direktor je magazina Kid`s Wear, radio je vizuelni identitet časopisa brand eins i Econi, a sa Joergom Kochom je pokrenuo i oblikovao kultni art magazin 032C.

Mike Meiré. Fotografije: Uglješa Vrcelj


Form Us With Love
je švedski dizajn studio o kome smo na Designed.rs nekoliko puta pisali. Poslednji njihov značajan projekat je bio u okviru Stockholm Design Week-a, Form Us With Love & Friends. Primetili smo ih pre dve godine, upoznali se sa njihovim radom prošle godine u Stokholmu, i jako smo srećni što su ove godine gosti BDW-a kako bi se i šira publika upoznala sa njihovim dizajnom. Gost predavač je bio jedan od trojice dizajnera koji čine Form Us With Love, Jonas Pettersson. Pričao nam je o njihovom razvojnom putu, brzom uspehu, i uspešnim saradnjama. Jonas je istakao da je jedna od njihovih najboljih saradnji sa klijentima, saradnja sa švedskom kompanijom Bolon.

Jonas Pettersson. Fotografija: Uglješa Vrcelj. Slika desno - Bolon Botanic Collection


Red Dot Award iako postoji desetak godina unazad, postala je u svetu industrijskog dizajna jedna od najprestižnijih nagrada. O značaju Red Dot institucije, načinima žiriranja i kriterijumima nagrađivanja dobrih rešenja, pričao nam je Vito Oražem ispred Red Dot-a, koji je i izvršni predsednik Design Zentrum Nordrhein Westfalen u Esenu. Pokazao nam je neka od nagrađenih rešenja kako bi objasnio kriterijume dodele nagrada. Među rešenjima koje smo videli na Oražemovoj prezentaciji bili su i naši Dušan Nešić, Damjan Stanković i Goran Bjelajac, dobitnici ove nagrade.

Vito Oražem, Red Dot Award. Fotografija: Uglješa Vrcelj

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services