Belgrade Design Week: Future2 Day I

Beogradska nedelja dizajna (Belgrade Design Week) započela je juče, 26.maja, u dvorani Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) svoju centralnu manifestaciju, međunarodnu edukativnu konferenciju koja već tradicionalno predstavlja jedan od najznačajnijih skupova te vrste za kreativce, ove godine pod nazivom FUTURE2. Centralno pitanje za svakog predavača koji je došao u Beograd da sa nama podeli svoja znanja i iskustva bilo je kakva nas budućnost očekuje?

U danu kada je uhapšen Ratko Mladić i kada je konačno okončan mukotrpan posao započet još za života Zorana Đinđića, i u danu kada se u našem gradu u maju mesecu dešava toliko stvari da samo nadčovek može sve da isprati, zaključak je da budućnost možda i nije tako loša. Na sličan način su odgovorili i jučerašnji gosti predavači konferencije, stavljajući svi ponaosob akcenat ne samo na pojedinačnim proizvodima i projektima koje izbacuju iz svojih studija i kompanija, već na odnosu čoveka sa čovekom, čoveka sa prirodom, i čoveka sa samim sobom. Taj ljudski, emotivni pristup učinio je jučerašnji skup naročito važnim, toplim i iskrenim, i sve posetioce naterao da se zamisle nad sopstvenim životom i stvaranjem.

Martin Gran - SNØHETTA. Fotografija: Vladimir Miladinović Piki

Svako predavanje je bilo vrlo autentično, iskreno, zanimljivo i svako je na svoj način odgovaralo u potpunosti ljudima koji ih drže. Konferenciju je otvorio Jovan Jelovac, osnivač i kreativni direktor Beogradske nedelje dizajna, koji je predstavio kompaniju Gorenje Design Studio, glavnog sponzora manifestacije, da bi reč prepustio Alenki i Lidiji Pritržnik koja je kreativni direktor i koja je održala prezentaciju njihovih proizvoda. Po njoj je budućnost u “Proizvodima koji imaju priču” (Products with stories). Nakon njih sa podijuma je plenila Dejana Kabiljo, dizajner i umetnik koja je u Beograd osim zbog predavanja došla i održala workshop sa studentima i profesionalcima, i donela zanimljivu izložbu svoje nove kolekcije LetThemSitCake koju možete pogledati u Velikoj galeriji SKC-a. Dejana je predstavila rad svog studija Kabiljo Inc. od najranijih dana, do onih koji su je proslavili kao što je PrettyPretty kolekcija (krevet sa perjem i stolice sa kosom). Nakon nje nastupio je Marko Luković, naš industrijski dizajner pobednik prvog međunarodnog takmičenja ”Peugeot Design Contets 2001”, koji je održao prezentaciju o dizajnu automobila koji mu je omiljen ali i ostalih proizvoda na kojima radi. Najavio je jedan projekat na kome radi a koji će biti gotov za 30 godina ali da će tek krajem ove godine nagovestiti šta je u pitanju. Sledeći predavač je bio Thomas Geisler, kurator i jedan od osnivača Wienna Design Week-a, od nedavno i kustos za dizajn u Muzeju primenjene umetnosti u Beču.

Thomas Geisler Wienna Design Week. Fotografija: Vladimir Miladinović Piki
 

Centralni deo prvog dana konferencije obeležila su sledeća predavanja: Martin Gran iz SNØHETTA studija za arhitekturu, pejzažnu arhitekturu, dizajn enterijera i grafčki dizajn; Päivi Jan Tunen iz finske kompanije iittala; Arik Levy, superstar multidisciplinarni umetnik i dizajner, čarobnjak iz Oza - Havier Mariscal, zatim finski industrijski dizajner Harri Koskinen i hrvatski dizajner Goran Lelas.

Martin Gran - SNØHETTA.
 

Martin Gran je došao iz Osla, kao izvršni direktor studija SNØHETTA. U danu kada se na arhitektonskim blogovima pojavljuje njihovo idejno rešenje za ekstenziju MOMe u Njujorku, ovaj normalan norveški "mladić" je u Beogradu i pred nama demistifikuje posao kojim se njegov studio bavi objašnjavajući da je multidisciplinarnost i holistički pristup u poslu budućnost. Ovaj studio se ne bavi samo arhitekturom, kao što su mnogi predpostavljali s obzirom da potpisuju neke od najmoćnijih građevina širom sveta. Martin je predstavio i neke od tih objekata kao što je Biblioteka u Aleksandriji, Opera House u Oslu, World Culture Center, Concert Stage in Norway, Muscat Fish Market, Dome of the Sun...Akcenat je takođe bio i na grafičkom dizajnu koji rade, i metodologiji dolaženja do rešenja, načinima na koji se ekipa od stotinak zaposlenih switch-uje sa velikih arhitektonskih projekata na manje projekte kao što je npr. identitet Power Plant SN Power u Africi i Centralnoj Americi. U njihovom studiju važi princip da ne postoji mesto art ili kreativnog direktora, jer su mišljenja da takve funkcije zaustavljaju proces kreativnog razmišljanja kod zaposlenih, i da su u donošenju rešenja svi zaposleni jednaki.

Päivi Jan Tunen - iittala
 

iittala - vodeća finska dizajn kompanija koja proizvodi objekte za kuću, uglavnom od stakla je suštinu svoje filozofije utemeljila pre sto godina u razmišljanju master mind-a ove kompanije, dizajnera Kaj Francka. Päivi Jan Tunen iz iittala-e je predstavila filozofiju kompanije predavanjem s naslovom "Kaj Franck 100 Years - Pioneer of Sustainable Design". Kay Franck je rođen 1911. godine a preminuo je 1989. godine. Njegova filozofija dizajna "prošlosti" je i te kako primenjiva danas i naslednici kompanije je i dalje prate u kreiranju kolekcija i proizvodnji objekata. Sa dobrim savetima i smernicama ova simpatična gospođa je zaključila svoje predavanje rečenicom Kaja Franck-a iz 67. godine:  "We need a new perspective on human existence and it cannot be based on material possession".

Harri Koskinen - Block Lamp, Stockholm Design House
 

iittala je sarađivala i sa jednim od predavča konferencije, dizajnerom imena Harri Koskinen koji je započeo svoju prezentaciju prikazavši fotografije svoje kuće, tj. odakle potiče da bi prešao na konkretne projekte koje je radio sa svoja tri prijatelja iz studija. Svetsku slavu je stekao sa staklenom Blok lampom koja je izložena u muzeju MoMA. Radio je za poznate kompanije, Marimekko, Magis, Muji, Swarovski...

 

Arik Levy. Fotografija: Vladimir Miladinović Piki


Arik Levy
je definitivno očarao beogradsku publiku. Njegovo predavanje je bilo interaktivno, duhovito, lično. Komunicirao je sa ljudima, pokušavao da bude još dopadljiviji, uspeo da nas natera da žmurimo par minuta i pokušamo da osetimo suštinu onoga što je pokušavao da kaže. Njegova suština je "The World is about people" . Beograđanima je priuštio kolektivnu terapiju, uživanje i neka nova saznanja, ne možda ni tako spektakularna, ali svakako zanemarivana. Dobar dizajner mora da razmišlja o ljudima, da se bavi ljudima i da voli. Arik Levy je po tome najbolji dizajner.

Arik Levy
 

A onda je nastupio Španac, Javier Mariscal, šezdesetjednogodišnji Katalonac, pun duha, akcenat je stavio ne na svoj višedecenijski rad u umetnosti i dizajnu, već na svoje novo "čedo", animirani film za odrasle Chico&Rita.  Rođen u Valensiji 1950. godine, ovaj predivni čovek, otpočeo je svoju karijeru u Barseloni ranih 70-ih. Početak karijere vezan je za undeground comic art, a zaslužan je za grafički identitet grada Barselone. Široj publici je poznat po maskoti Cobi, oficijalnoj maskoti Olimpijskih igara u Barseloni 1992. godine. Sarađivao je i kao industrijski dizajner sa kompanijama Moroso, Magis, Nani Marquina, Vondom i Uno Design. Poznat je i po uspešnoj saradnji sa kompanijom Camper, a autor je enterijera H&M flagship stora u Barseloni.

Javier Mariscal - Chico&Rita
 

Sama njegova pojava govori o lakoći i ljubavi s kojima stvara, a njegov umetnički duh i specifičan temperament oseća se u vazduhu koji u tom trenutku delite sa njim. Chico&Rita je film o ljubavi, Mariscal je pričao o filmu s puno ljubavi, plesao je i pevao dok su se smenjivali kadrovi, a film je realizovao sa najboljim prijateljem Fernandom Truebom, dok je rad na filmu trajao šest godina.

Javier Mariscal je plesao na sceni uz zvuke kubanske muzike.
 

Goran Lelas je bio poslednji predavač prvog dana konferencije. Pošto je poslednji držao predavanje, a bio je aktivan i prethodnih dana jer je držao workshop sa studentima i profesionalcima i otvorio izložbu igračaka u SKC-u, Lelas je bio izuzetno umoran, ali je izdržao stoički. Prikazivao je skice i crteže likova iz Somewhere city, lutke iz "Na slovo, na slovo" i igračke koje su deo stalne postavke Muzeja moderne umetnosti (MOMA) u Njujorku. Sa sobom je doneo i dve igračke koje su mu pravile društvo za vreme trajanja konferencije.

Goran Lelas. Fotografija: Vladimir Miladinović Piki

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services