Eleonora od Toleda

Eleonora iz Toleda (1522- 1562), ćerka bogatog, španskog vicekralja Napulja. Udala se sa 17 godina za Kozima I de Mediči, upravitelja Firence i obezbedila mu je na taj način ugled i priznanje koja do tada nije imao.

Eleonora od Toleda, Anjolo Bronzino


Dolazi u Pizu 1539. godine i tu prvi put upoznaje svog budućeg muža, zatim teatralno i scenografski, kako samo priliči prvoj dami, ulazi u njegovu palatu u Pođo a Kajanu.

Dolazak Eleonore od Toleda u Pođo a Kajano, Đovani Stradano


Imali su brak pun ljubavi i jedanaestoro dece. Kozimo joj je bio veran i voleo je.

Kozimo I  de Mediči, Anjolo Bronzino


Firenca je bila zatvoren grad i teško su njeni građani prihvatali tu Španjolku koja se na dvoru okružila svojim sunarodnicima i koja je vladala gradom kao prava gospodarica, nadmena i samouverena.

Eleonora sa sinom Đovanijem, Anjolo Bronzino


Njen rang, uloga i karakter čine od nje glavnu glumicu. Izgled, način oblačenja, nakit, stvara svoj lični stil i niko se ne može porediti sa njom. Bira materijale, čipku, vez, svilu, krojače, somot, frizure..... za sebe i za celu svoju porodicu. Na taj način dokazuje svoju supremaciju i položaj. Kozimo stvara državu koja mora da se dokaže u svetu.

Maria de Mediči, Anjolo Bronzino


Naručuje puno portreta sebe i svoje porodice koje šalje u svet drugim državnicima. To je bio jedini način da se predstavi, jedini medij. Angažuje Anjola Bronzina , koji  postaje zvanični portretista ove porodice u periodu od 1540. do 1555. godine.  Portret je realan, veran, sa puno detalja, naročito u garderobi i nakitu.

Đovani de Mediči, Anjolo Bronzino


Insistira Kozimo na perlama, retke veličine i čistote i na taj način impresionira gledaoca kome je potret namenjen. Njihov izgled je demonstracija čvrstine njihove države.

Bia de Mediči, Anjolo Bronzino


To je bila neka vrsta tadašnje propagande i reklame u spoljnoj i unutrašnjoj politici. Zvanični portret predstavlja državu, to nije mit, to je istorija. Bronzino slika Eleonoru dugi niz godina, u svim fazama njenog života, od dolaska u Firencu do iznemoglosti od bolesti. Njena harizma se ne smanjuje, ona dominira ali zato je zarobljena u ulozi vladarke. Eleonora od Toleda, Alesandro Alori


Nije romantična ni poetizovana niti izazovna već je pasivni nosilac važne poruke. Stabilna, rafinirana, sigurna majka i supruga odaje snagu države i mudrost vladara. Postoji kameja na kojoj su predstavljeni ona i Kozimo sa decom. Kameja je simbol moći, politike, uzvišenosti i afirmacije jedne imperije.

Kozimo I i Eleonora sa decom, Đovani Antonio de Rosi


Eleonora umire od malarije, 1562 godine, veoma mlada a od jedanaestoro dece preživelo je samo četvoro.

Kapela Eleonore od Toleda, Palazzo Vecchio, Firenca, Anjolo Bronzino

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services