Time management vs. Design

Time management vs. Design

U aprilskom izdanju poznatog časopisa "HOW" posvećenom grafičkom dizajnu, kao i uobičajeno se našlo izobilje članaka na veoma različite teme. U okviru kolumne "Creativity," našao se i članak Sam-a Harrison-a, vlasnika ZingZone-a, profesionalnog predavača i autora mnogih knjiga vezanih za kreativne komunikacije, marketing i brending.

Tema ovog članka je bila "Carving out creative time" - odnosno, drugim rečima - kako što bolje i efikasnije rasporediti vlastitim vremenom u kreativnom okruženju. Iako članak doliči zapadnom načinu razmišljanja, Harrison je svakako imao par interesantnih uvida o odnosu kreativnosti, produktivnost i vremena.

HOW magazine

Takozvani "time management" - odnosno raspolaganje vremenom za mnoge od nas (osim u slučajevima opsesivno kompulsivnih tehnokrata) i nije nešto preterano zanimljivo, čak što više - dosadno je i poprilično bljutavo. Kreativci se ponose svojom kreativnošću i zbog nje su često spremni da žrtvuju dosta ličnog vremena kako bi nešto doterali do savršenstva. Međutim, prema Harrison-ovim rečima, kazaljke realnog sveta oko nas se ne zaustavljaju. Maltene sve oko nas je tako koncipirano da nam odvraća pažnju - jednostavno smo konstantno bombardovani raznoraznim pometnjama, detaljima i obavezama. I sve to oduzima dragoceno vreme. Prosto je neophodno da se dobro organizujemo kako bi ona druga strana - produktivnost, mogla da parira kreativnosti.

HOW magazine

Prema rečima Steven-a Heller-a, čuvenog njujorškog autora, urednika i kritičara iz oblasti dizajna i vizuelnih umetnosti, teško je opstati bez strukture - "U suprotnom, odavno bih postao propali slučaj," priznaje on. "Potrebna mi je spoljni pritisak kako bih znao da nešto mora da se završi i da u suprotnom postoje posledice."

HOW magazine

Ponekad izgleda da su kreativnost i produktivnost dve dijametralne suprostnosti. Međutim, za mnoge kreativce rešenje se ne nalazi u time management-u, koliko u self-management-u. Sve ostalo su nijanse.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services