Art vs. Design

Marija je likovni umetnik, a Slavimir dizajner. Marijina izložba je bila nazvana Molitvenici i dala nam je jednu kritičku, ne i negativnu, viziju religije i obožavanja jedne ideje u koju se beskompromisno i bespogovorno veruje.

S druge strane Slavimir je prikazao priče koje već ispričao ali ih je obogatio jednim novim izrazom i dao im pečat jedinstvenog, pogotovo u  akrilicima na platnu. Ovo nisam doživeo kao izložbu dizajna. Ne znam kako sam je doživeo. Sve je bilo lepo i dobro izgledalo i izuzetno mi se sviđa ali meni nije bio jasan razlog ove izložbe. Nadam se da ću uspeti da ga pitam uskoro da mi objasni poriv da se iz "mass" produkcije i jednog dizajnerskog razmišljanja prebaci na jedan teren koji u svom formalnom jeziku nema obavezu da korespondira sa velikom publikom,  sa onom sa kojom grafički dizajn inače komunicira. Da li je smo videli jedno brisanje granica između dizajna, art-a, promocije, media happeninga? Čak je i prostor za tu vrstu izložbe bio neobičan.

Supermarket je prodavnica odeće, kafana, sushi bar, spa, cvećara, knjižara, galerija... U svakom slučaju mesto gde se konzumacija robe stavlja u prvi plan, iako s određenom merom, specifičnim stilom i ukusom. Konceptualno bi mogao da povežem sve ove stvari sa izložbom,... Ali, gde svrstati ovu izložbu? Kako je doživeti? What you see is what you get? 

Što se tiče Marijine izložbe osetio sam više dizajnerskog pristupa nego arta. Ali više u prezentaciji nego u konceptu. Koncept je bio jasan. Bar sam ga ja doživeo kao gledanje u prostor bez početka i kraja, crnu, tamnu, nepoznatu istinu koja nam bitno utiče na život. A držimo molitvenik na zidu kako bi nam vera obasjala put i olakšala put kroz ovozemaljsko postojanje. Jaka grafička nota je podvučena crnom linijom koja dodatno spaja sve molitvenike iako iste veličine i oblika. I, to je to. Dve autorske, jake izložbe na 500 metara razdaljine sa različitom rezonancijom i motivom.

Slavimir je u Supermarketu, Višnjićeva ulica

Marija je u Galeriji Singidunum, Uzun Mirkova

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services