Joseph Cornell | Wanderlust - prikaz izložbe

Izložba Džozefa Kornela Wanderlust u Kunsthistorisches Museum-u u Beču prikazuje 80 radova od kolaža, filmova i ranih radova koje je stvorio u periodu 1930. godine.

Izložba je otvorena 20. oktobra 2015. godine i trajala je do 09. januara 2016. godine. Ovo je ujedno i prva retrospektivna izložba Džozefa Kornela u Austriji, i jedna od većih izložbi u Evropi nakon trideset godina.

Wanderlust je organizovana u saradnji sa London Royal Academy i uključuje pozajmice iz njujorškog Whitney Museum of American Art, Tate Modern-a, Smithsonian American Art Museum-a i važnih privatnih kolekcija.

Džozef Kornel je jedan od najoriginalnijih i najuticajnijih umetnika XX veka. Neformalno izučavajući i baveći se umetnošću uticao je na generaciju umetnika kao što su Robert Raušenberg, Džasper Džons, Endi Vorhol i mnoge druge umetnike koji i dan danas stvaraju. 

Kutija je centralna metafora života Džozefa Kornela i autorski potpis njegovog rada. Stvarao je kutije kao svojevrsne fabrike snova u kojima bi čuvao svoja minijaturna čuda. U kutijama se nalazio mikrokosmos uz pomoć kojeg je Džozef opisivao makrokosmos i svet oko sebe.

Tradicija sakupljanja i sistematizovanog čuvanja se može pratiti od prvih kabineta čudesa (Kunstkammer) u renesansnoj Evropi.

 

Kutije su izrađene kao asemblaži stvoreni od nađenih objekata. Jednostavne kutije koje na prednjoj strani imaju stakleni deo na kojem je Kornel aranžirao predmete. Džozef Kornel kombinuje nasleđe konstruktivizma sa živom maštom nadrealizma. Mnoge od njegovih kutija, kao na primer Medici Slot Machine boxes su interaktivne i namenjene su korišćenju.

Kornela su zanimali fragmenti lepih i dragocenih predmeta koje je pronalazio u njujorškim antikvarnicama. Kutije se oslanjaju na nadrealizam u smislu korišćenja zamišljene jukstapozicije, i evocije nostalgije. Iako se njegov rad dovodi u vezu sa nadrealizmom, Kornel sam sebe nije smatrao jednim od nadrealista, iako se divio tehnici i radu Ernsta i Magrita. Slava koju je stekao kao vodeći američki ‘’nadrealista’’ mu je pomogla da upozna mnoge članove nadrealističkog pokreta tokom Drugog svetskog rata.

Teme Kornelovih kutija oslikavaju njegova interesovanja a samo neki od primera su: the Soap Bubble Sets, the Medici Slot Machine series, the Pink Palace series, the Hotelseries, the Observatory series i večna fascinacija pticama koja je poslužila za stvaranje Aviary serije kutije.

 

Džozef Kornel je bio pod uticajem američkih transcedentalista, holivudskih starleta (kojima je slao poklon kutije sa posvetom), francuskih simbolista kao što su Malarme i Nerval.

U vremenu između 1930-1960. godine Kornel je istraživao ulice i antikvarnice Njujorka lutajući i  sakupljajući neželjene stvari. Kao i fenomen Wanderlust-a koji pojedinca tera da konstantno traga i luta za nepoznatim.

Kornel nije dugo bio poznat sceni sa druge strane Atlantskog okeana. Uzevši umetnost kolaža od pionira evropskog modernizma i pretvorivši je u nešto romantično ekspresivno i krucijalno - trodimenzionalno. Njegove kutije sa predmetima imaju referencu na asemblaže svakodnevnog života Roberta Raušenberga ali i na savremenu umetnost. 

Modernost Korneloveih radova je ipak paradoksalna jer pokazuje njegovo zanimanje za prošlost. Izložba je otvorena sa njegovim ranim kolažima viktorijanskih litografija koje su očigledno pod uticajem Max Ernsta, sa razlikom da balerine u njegovim delima nisu posmatrane na seksualan način. Kornel sanja balerine i zaljubljuje se u njih kao i u žene renesansnih slika. Ono što ga odvaja od Ernsta i evropskog nadrealizma je neinteresovanje za političke i psihoanalitčke kontekste vremena. 

Kornelova opsesija putovanjima je kontradiktorna, jer on sam je retko išao van Njujorka i nikad nije prešao okean, a opet njegovi radovi su prepuni destinacijama koje je posetio u svojoj mašti. 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services