Grad Mesto Čovek Prostor | izložba #gmcp2015

Izložba #gmcp015 predstavlja završni proizvod serije radionica „Grad mesto čovek prostor“ održane tokom prethodnih mesec dana pod punim pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun.

Radionice su održane na četiri lokacije u gradu – zemunskoj galeriji Matrijaršija, prostorijama Remont nezavisne umetničke asocijacije, Impact Hub-u i galeriji KM8 Urban Incubator-a. Izložba je bila postavljena u Urban Incubator-u od 14. do 16. decembra 2015. godine

Kroz upotrebu različitih medija i tehnika radionice su se bavile se proučavanjem fenomena grada, arhitekture, prostora, čoveka. Takođe, svaki edukuje o Beogradu i Zemunu kao urbanim prostornim celinama, u odnosu na njihovu arhitekturu, istoriju, kulturu, identitet. 

Serija je podeljena u četiri segmenta, od kojih se svaki sadrži u prethodnom, ali i na njemu zasniva, a svaki za cilj ima da mlade učesnike upozna sa određenim aspektom delovanja u prostoru, savremenih umetničkih i arhitektonskih praksi, kao i umetničke i arhitektonske scene.

Autor i koordinator projekta Uroš Pajović formulisao je strukturu radionica kroz 17 različitih vidova tematizacije odnosa između grada, mesta, čoveka i prostora, a u odnosu na tu strukturu kao gostujući mentori u projektu su učestovali mladi arhitekti, studenti završnih godina Bachelor i Master studija Arhitektonskog fakulteta – Sofija Vučeta, Aleksandra Obradović, Ana Uzelac, Jovan Stamenić, Nađa Ljubičić – kao i glumac Željko Maksimović, dizajnerka Milica Mešterović i asistentkinja na Arhitektonskom fakultetu, dr Milena Delević-Grbić.Kroz svaku od tematskih celina, osim proučavanja i preispitivanja značenjskih i prostornih odnosa u kontekstu urbane sredine, odvijao se i svojevrstan dijalog između učesnika, koji su na pragu svetova arhitekture i prostora, i mentora koji se svi, na određeni način, u tim svetovima već neko vreme kreću.

Kao učesnici radionica, deo projekta „Grad mesto čovek prostor“ bili su: Minja Kovačević, Nikola Mandrapa, Katarina Ognjenović, Lazar Obućina, Jelena Jelačić, Aleksa Bekić, Teodora Pecarski, Nastasja Popović, Sonja Lukendić, Stevan Šijan Stojić, Sofija Mašović, Jovan Vernački, Teodor Delić, Luka Delić, Tijana Radovanović, Irena Bulatović, Luka Smišek,​ ​Ksenija Tajsić.Autor i koordinator projekta se zahvalio na spremnosti ljudi iz Opštine Zemun i Kancelarije za mlade da prepoznaju vrednost ovog projekta u odnosu na poziciju učesnika u svetu arhitekture i prostornog delovanja, kao i generalno edukacije i stvaralaštva iz oblasti arhitekture i umetnosti ne očekivajući ovoliko interesovanje i odaziv.Na pitanje o planovima za budućnost Uroš Pajović je odgovorio da namerava da #gmcp015 bude prva istanca niza radionica #gmcp02, #gmcp03. Kao opšte mesto uzima strukturu koja je postavljena u prvoj radionici, dok će se sadržaj i forma tematizovati kroz grupu učesnika koja će raditi na projektima. 

Njihov pojedinačan odnos sa gradom i gradskim prostorom će na određen način preoblikovati i odrediti put sledećih radionica. Ovog puta tematizacija se desila kroz odnose deo-celina, Zemun – Beograd, početak bavljenja arhitekturom – arhitektura. 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services