Novine na izdahu? - Blog na blog

Nije samo Arena pala. Mnogi svetski casopisi i novine nece docekati Clarendon i GillSans, i druge omiljene Janine fontove, a ni Coba & Co redizajn. 

Stvar je prosta. Novine imaju isti problem koji su imale muzicka, izdavacka i filmska industrija sa autorskim pravima na Internetu. Nemaju efikasnu naplatu a samim tim ni solidan i isplativ biznis model. I dok su se ostale industrije godinama borile da zastite svoja prava, uguse pirateriju i naplate svojih ruku/glava/glasova delo, novinska industrija je svoj sadrzaj, od samog pocetka dobrovoljno, nicim izazvano, delila besplatno na netu.

Stvari su se dodatno zakomplikovale kada smo umesto da ujutro kupimo New York Times, Guardian, Politiku ili Blic, sve tekstove koji nas zanimaju dobili lepo spakovane na Google News-u (naslovi.net u lokalnoj verziji). Google News i slicni su uzeli parice od oglasivaca, mi procitali sve novine bez da smo ista platili, a novinama nije ostalo ni za kafu.   

Veliki je problem je sto ce mnogi ostati bez omiljenih magazina, ali problem postaje jos veci kada gradovi kao sto su San Francisko ili Cikago ostanu bez lokalnih novina i lokalnih vesti. To bi bilo isto kao kada bi neko rekao da se Politika gasi zbog lose finansijske situacije. Ne morate da je citate, ne morate da je volite, ne mora da vam se dopada Mirkov i Borutov dizajn, ali je ona deo naseg kulturnog, drustvenog i politickog identiteta. I najvatreniji ljubitelji Danasa ce procitati Politiku ne bi li nasli dodatni odgovor na pitanje da li je Srbija bankrotirala. Medjutim, ako novine ne pronadju nacin da efikasno naplate svoj sadrzaj, bio on stampan ili digitalan, neminovno ce nastaviti da se gase.

Ono sto meni u celoj prici nije jasno je nedostatak ubedjenja da citalac vrednuje kvalitetan sadrzaj. Kada ce mi bilo koje novine koje citam na netu (osim The Economist koji to uspesno radi vec godinama) zatraziti da nesto platim?

Hajde da se anketiramo. Za koje bi novine ili magazin platili godisnju pretplatu, iako ih mozda ne citate redovno, a da znate da je to uslov za njihov opstanak?

Napomena: U skladu sa akcijom 'spasimo novine', sve novine u tekstu su linkovane, dok su news agregatori ostali bez opcije 'one click away'. 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services