Рог изобиља

Рог изобиља или зашто волимо сладолед из корнета!


Корнукопија (лат. cornu copiae) или рог изобиља главни је атрибут богиње Тихе или Фортуне.

Представљена у античкој скулптури, богиња среће држи рог изобиља са отвором на горе преко кога се од пунине прелива мноштво слатког воћа, цвећа, семења, орашастих плодова и пшенице, знак је плодности, добре среће и благостања.

Корнукопија је једна велика ментална слика - вредности, бескрајног снабдевања, обиља, испуњења.


Грчка богиња Тиха


У римском царском култу корнукопија је била повезана са богињом снабдевања зрном града Рима, што је значило обезбеђено снабдевање становника хлебом, зато је корнукопија стављана на монету као знак изобиља и у новцу, не само у храни, а царице су волеле да буду представљане у лику неке моћне богиње са рогом изобиља као заштитом и гарантом да поданици неће гладовати (panem et circenses) и да ће бити обезбеђен просперитет државе и становништва. Поред материјалног, симбол је и духовног богатства. 


Нерон и његова мајка Агрипина као Фортуна


По грчко - римској митологији, изворно, корнукопија представља овнујски или козији рог. Повезивање козе са објавом бога древног је порекла. Доводи се у везу са митом о Јупитеру и Амалтеји (кози или нимфи која је својим млеком хранила бога док је био дете). Јупитер (Зевс) је кози која га је дојила, у игри случајно разбио рог, даје га својој дојиљи Амалтеји као награду што га је чувала уз обећање да ће овај магични рог убудуће непрекидно испуњавати свим плодовима које она буде пожелела.

Рог изобиља симболизује просипање божанских дарова.


Зевс и Амалтеја


Овнујски рогови су култни фетиш. Ован је симбол снаге, његови спирални рогови служе као симбол грмљавине. Амблем је египатског Амона, бога ваздуха и плодности, бога са овнујском главом, као и Јупитера - Амона.

Рељеф са приказом овна као Амона, птолемејски период, 300 год. пре Хр. Египат


Александар Велики је сматрао да његовим венама тече крв Амона – Зевса, стога, волео је да се приказује са роговима који су приказивали његову снагу и надареност, а доводили у сродство са божанском природом и требало је да осигурају ширење његовог царства.


Јупитер (Зевс) Амон, попрсје II век пре Хр. Метрополитен, Њујорк


Рогови овна или бика су украс богова и владара. Рог представља моћ.


Камеја представља Александра Великог као Зевса - Амона


Мит о Јасону и аргонаутима показује фасцинацију овим снажним животињама, уосталом, њиховим роговима се освајају капије и зидине опседнутих градова. Ован симболизује психичку и свету снагу: он лети, а руно му је златно.Грчки шлем са овном, 525 - 500 пре Хр., Јужна Италија


Данашњи назив корнет по етимологији, потиче од већ поменуте латинске речи cornu. Сам сладолед “рођен” је у доба ренесансе као “crema florentina”, мада вуче италијанске корене још из антике, када га је Нерон послуживао као цеђено воће са медом и снегом (ледом).

Oвај “слатки укус воденог леда”, радо виђен и послуживан, настао и нестао са империјом, појављује се поново, овог пута са Истока долази на Сицилију.

Да би био изобилан, рог тзв. корнет мора да се напуни и по могућству препуни. Уместо сласног воћа, орашастих плодова некада, данас, крцкави корнет решеткасте структуре испуњавамо предивним разнобојним сферама које освежавају у летњим данима и вечерима. Mоже и јесењим. По жељи, комбинујемо омиљене ароме - наш designe habites.У релацији са корнетом је фишек, пошто је по форми конусан и он се пуни увек неким ђаконијама, као гирос, разним семенкама и печеним кестеном.


Скадарлија


И на пијаци су продавци правили фишеке од новина за одређене намирнице, док пластичне кесе нису биле у моди, а и било је практично јер тако дуже остају свеже. У цвећарама букети се пакују исто, било да је транспарентни целофан или белипапир. Има нешто у тој форми. Замахом, спирално се уврће, из центра се шири, енергија која расте…то је та геометријска веза са купом.
Спирално и божанско, рог увек даје!

А тек ритон! Corno potorio! Из њега се лепо пило. Церемонијално. Од медовине до вина. 


Ритон за вино, сребро са позлатом, сасанидски период, Иран, IV век

 


Грчко - парћански ритон, II век пре Хр.; Два конична ритона, осликана спиралама и биљкама, 1550 - 1500 пре Хр., Крит


По паганској традицији рог је повезан са Световидом, старим словенским божанством Сунца, жетве, плодности, изобиља али и рата, а ритуална пракса са рогом вршена је са сврхом обезбеђивања обиља будуће жетве. 

Cornu је и стари дувачки музички инструмент, рог за свирање. Као окарина.

 

Може и овако …надреално код  Ђ. Коларуса 

 

Данас волимо да наручимо сладолед, изаберемо наш мали рог изобиља и отпочнемо нашу долче сторију са…ђандујом, орасима, пистаћима и ванилом са Мадагаскара која нам пружа добро расположење и осећај потпуне среће! Корнукопија – сва од сладоледног дезерта и данас има своју резонанцу…

Дизајн: Сандра Таурела, www.boredpanda.com (20 Of The World's Best Restaurant And Bar Interior Design)  


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services