NYC Street Art

Njujork je jedan od mojih najomiljenijih gradova na svetu, tako da i dan danas, nakon toliko odlazaka, kad god izađem iz tunela ispod reke Hadson i ugledam The New Yorker hotel dobijem neku novu energiju i inspiraciju.

Zato me i čudi da nisam ranije pisao o ovom gradu i njegovom street art-u, koji ga zajedno sa hiljadu drugih stvari čini onim što jeste – najzanimljivijim gradom na svetu.

Postoji još jedna za mene bitna stvar, mislim da je ovaj grad i pre nego što sam prvi put uživao u njemu značajno uticao na mene i moje vizuelne afinitete.

Sada kada se setim kako sam voleo da gledam filmove čija se radnja dešava u Bronksu ili Bruklinu kako bih mogao da vidim sve te grafite, iscrtane vagone metroa i neone...Ali da se vratimo temi – street art-u ovog fascinantnog grada. Odmah na početku moram da napomenem da ja svakako nemam nameru da probam da predstavim njegovu ukupnu street art scenu, jer je za to potrebna prava knjiga.

Ovo je više skup fotografija radova na koje sam naleteo dok sam šetao gradom. Ja najviše volim Greenwich Village tako da su fotke uglavnom iz tog dela grada, mada ima i nekoliko radova iz Bruklina (hvala Milice za obilazak Bruklina).

U sledećem postu ću postaviti neke od najboljih fotografija njujorških stensila koje sam uspeo da nađem na netu.Njujork je zbog toga što je praktično glavni grad sveta bio interesantan svim umetnicima da u njemu ostave neki trag.

Tako da šetajući možete naleteti na radove Banksy-a, Swoon, Dolk-a, Jef Aerosol-a, D Face, C215, Papermonster-a itd.

Postoji jedan sjajni film o istoriji grafita u NYC-u – „Getting up“ koji mozete da pogledate ovde: http://vimeo.com/11392175 a ako se slučajno nađete u NYC-u onda probajte da posetite 5 Pointz Aerosol Center! http://5ptz.com/graff/

Takođe, tu je jedna sjajna ekipa poznata kao Wooster Collective, koja prati lokalni street art. Na njihovom sajtu možete uvek da nađete pored sjajnih fotki i šta se dešava u gradu.Za kraj evo nekih linkova, uglavnom radova koje nisam pokrio u ovom tekstu:

http://www.brooklynstreetart.com/theblog/
http://danwitz.com/index.php?article_id=2
http://www.flickr.com/photos/26296445@N05/

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services