Teasy


Redizajn pakovanja, primer iz ličnog iskustva.

Pre nekog vremena u studio Coba&associates došla je firma iz Soko Banje koja se bavi proizvodnjom čajeva.

Došli su da redizajniraju SVE, a njihova paleta proizvoda je velika i raznorodna. Adonis ima apotekarske čajeve, filter kesice, čaj za grickanje i još jedan avangardni projekat - Teasy. Radila sam razdragano na svim segmentima ovog projekta, a danas pažnju posvećujem samo jednom. U principu, ako bismo sve oko ovog redizajna sveli na jednu jedinu sliku, Teasy pre i posle izgleda ovako:

 
U pitanju je čaj spremljen u plastičnu kašičicu sa filter papirom. Dakle, nije forma na koju smo navikli. Potrebno je imati otvoren istraživački duh da biste probali i zavoleli ovaj novi način priređivanja čaja. Zato je slogan za ove čajeve: Nova čajna ceremonija.

Kako prikazati tu atmosferu, kako opisati šta vas čeka u kutiji, kako učiniti da taj osećaj postoji sa kutijom na polici i u trenucima kada čaj ne pijete, pade mi na pamet. Trebaju nam whimsy, začudne kolaž ilustracije kakve pravi Vesna Pešić!

Pozovemo je. Oduševljeno pristane jer se njene ilustracije nikada do sada nisu našle na pakovanjima. I to za hranu. Šta Vesna kaže o ovom zadatku:

"Kao moje prvenče u ilustrovanju pakovanja, posebno mesto u srcu našlo je još na samom početku rada. Izazov je svakako bio u prilagođavanju čaja, kao jednog tradicionalnog proizvoda, u jedan svakodnevni ritual zdravog života modernog čoveka a da nije vezano samo za simptome prehlade. Tako su se kao glavni elementi našli motivi sa klasičnih slika, koje su nam manje ili više poznate, a koje se razigrano prepliću sa savremenijim elementima. Praviti seriju proizvoda zahteva dosta promišljanja o rasporedu i prilagođavanju ostalim elementima koje svaka ambalaža ima. Takođe, razmišljanje o vidljivosti u odnosu na druge proizvode, reakcije prosečnog kupca, njegov odnos prema pakovanju i da li ga razume, prihvata... Iako ovo donekle ograničava, sa druge strane, postavlja još jedan izazov u čijem prevazilaženju treba uživati koliko i u šoljici dobrog čaja."

Dobro je raditi sa spoljnim saradnicima koji su spremni na razuman broj izmena, dorada, prepravki. Retki su oni koji pažljivo slušaju uputstva art direktora, sa kojima se dobro razumeš i ne gubiš vreme. Vesna je bila tako osvežavajuće efikasna, fleksibilna, davala precizne procene vremena potrebnog za svaku narednu fazu rada i poštovala rokove.

Sa materijalom dobijenim od nje bilo je zadovoljstvo sklopiti Teasy familiju koja izgleda ovako:

Objasniću vam pakovanje detaljnije, i to na primeru mog omiljenog iz ove serije, onog za zeleni čaj. Mala animacija s početka posta upravo je osećaj koji u meni ovo pakovanje okida:Pakovanje sam osmislila tako da može da se prilagodi raznim policama i navikama. Ovako izgleda kada stoji položeno:

... a ovo je strana koju vidite ako kutiju držite na polici uspravno:Ovako smo objasnili šta je Teasy i kako se koristi:


A onda, te dve bočne strane. Obe su tipske. Ovo je jedna, sa novim logom i potpisom linije tih njihovih hrabrih novih koncepata kojima smo dali zajedničko ime Imaginitea. Uz logo, tu je cvet adonis i istoimeno božanstvo.

Naspramna bočna strana ima isti logo sa potpisom podgrupe, a onda na čistini su razigrani elementi dizajna prednje, glavne strane kutije. Ovo je za mene melem za oči.Kada pogledate te apstraktne bočne strane svih osam čajeva, izledaju ovako:

... ukoliko sam vas zaludela ovim objašnjavanjem, evo rasklopljenog pakovanja za Teasy zeleni čaj:

Sklopljene kutije zajedno zuje ovako:

Ovo nije neka sasvim dreamy priča. Teasy ćete u prodaji poprilično teško pronaći, a i kada ga ulovite u nekoj apoteci ili zdravoj hrani, među starim pakovanjima ugledaćete samo dva redizajnirana, šumsko voće i brusnicu. Verovatno treba prvo prodati stare zalihe odštampanih kutija, pa će tek onda nove stići na police. Ukoliko ih se uželite, svratite ovde.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services