Penguin 75


Ovaj post se krčkao jaaaaako dugo. Knjige su pored slova moja najuža struka. Dakle, sa njima paž-lji-vo. Lomljivo. Dragoceno. Precious goods.

Ne znam da li možete da zamislite kako sam se osećala kada sam u nedelju otišla u Artget na izložbu Penguin 75. Reći ću vam. Thought I'd died and gone to heaven.
 


Paul Buckley na otvaranju izložbe. pic via blokovi.org
 

Izložba prati knjigu, knjiga prati godišnjicu. Izdavačka kuća Penguin prošle godine je proslavila 75 godina rada. Zbog toga su upriličili ovu knjigu o knjigama. Uredio ju je izvršni potpredsednik kreativni direktor američkog Penguin-a, Paul Buckley, isti onaj koji se prošle nedelje vrzmao po Beogradu, držao predavanje i vodio radionicu u okviru konferencije Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik. Kako to u poslednje vreme često biva sa za dizajnersku zajednicu bitnim gostima, i za njegovu posetu Beogradu, kao i za prošlogodišnji dolazak Stevena Hellera, zahvaljujemo Mirku Iliću.
 


Ingsu Liu i Paul Buckley vode radionicu,             pic via blokovi.org
 

Knjiga Penguin 75 predstavlja 75 ključnih korica iz američke Penguin arhive. Ilustrativne, narativne, cinične, preduhovite, zabavne, sveže, upadljive, učinile su da se na izložbi osećam kao u prodavnici slatkiša pred Božić. U katoličkoj zemlji, of kors.
 
Lični komentari, opisi procesa rada, beleške autora, koncept praktično identičan onome koji smo Olivera Batajić i ja predstavile izložbom u Grafičkom kolektivu 2008. Potvrda da smo našu malu izložbu osmislile ispravno, istinito, precizno. Čak su na obe ove izložbe bile izložene i same knjige.
 


Vezane drečavo narandžastim gajtanima, meke, savršeno štampane na savršenim papirima, na dodir puterasto nežne. Okidaju osećaj očaranosti i studentske zaljubljenosti koja je činila da za prve ino knjige koje su se pojavljivale u prodavnici ispod Beoizloga spucam ozbiljan procenat tadašnje stipendije. I eto nas na istom mestu. Beoizlog. Nismo nivo ispod, već nivo iznad. Srce u grlu.

Na izložbi, neke obožavane korice i neke koje su od tada postale obožavane. Originalne korice sa svetlucajućim folijama, fino grubim vododisperzivnim lakom i parcijalnim sjajnim preko, kaširane na crnu penu. Neke solo naslovne, neke čitave korice, rasklopljene i predstavljene onako kako ih dizajner vidi dok radi na rešenju.
 
Now, pažljivo čitanje izložbe i saznanje o procesu rada, o odnosu izdavača, urednika, dizajnera/ilustratora i autora knjige. To je jedan neverovatan krug. Kada su knjige pred nama svi hvalimo dizajnera. Retko ko se seti mozga operacije, onog ko je držao uzde, vraćao skice dok ih nije utegao u ono što je smatrao za pravo rešenje.
 

 

Tako stvari stoje i sa vezenim koricama koje su trenutno huuuge na netu. Vezla strpljivo dva meseca Jillian Tamaki, art direktorisao Paul Buckley. Za Emom nisam luda, ali su zato Black Beauty i Secret Garden... nestvarne.

  

Široke klapne su dodatni treat, prolongiraju priču, uživljavaju dodatno u taktilnost. Verno prenošenje ručnog rada sigurno je doneo na pravi način osećaj i na štampanu koricu, u stvarnosti garantovano deluje kao da u rukama držite vez.

 

 

Još jedna nova Penguin-ova edicija koja je eksplodirala all over wwweb je edicija Great Food koju je dizajnirala Coralie Bickford-Smith, ista ona koju smo upoznali kada nam je servirala onu divotu od Ficdžeralda, svog u folijama. Kada vidim ove rikne složene u dugu... od sreće mi preskoči srce.

 

 

Na kraju, upravo uz onog Keruaka, SwissMiss nas obavesti o preslatkoj novosti - Penguin luggage tags. ON THE ROAD with Kerouac and Penguin. Druga vam je opcija za savršeno opisni tag - The Lost Girl. To nisam.

 

Uh. Eto. Prikupila sam to sve na jedno mesto. Preveliko za jedan blog post, premalo za sve sto mi se roji po glavi povodom Penguin-a. Uglavnom, izložba Penguin 75 u galeriji Artget trajala je do 6. aprila i ako ste je propustili, šteta! Penguin knjige su bile ON THE ROAD i preko okeana su vam došle na noge.

~ ~ ~

FURTHER READING:
intervju povodom izlaska knjige na
Design Related i Casual Optimist

Post originalno priređen za janaorsolic.blogspot.com
 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

borut's picture
borut
18:54 07/04/11

:-)))))

odavno nisam toliko uživao kao na ovoj izložbi... hvala, jano, što si priču tako divno zaokružila...

Jana Oršolić's picture
Jana Oršolić
13:44 08/04/11

:-}

molim, i drugi put. sad ste nas navikli na velike stvari u beogradu. na dobro se covek lako navikne. dakle, hvala tebi, hvala vama, blokovi!

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services