Alex Steinweiss

-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-

U ponedeljak, 18. jula, umro je Alex Steinweiss,

ikona svetskog dizajna.

-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-

Ovaj čova iz Bruklina, NYC, rođen je 1917. godine, i ostaje najpoznatiji kao dizajner omota ploča, štaviše, smatraju ga ocem savremenog dizajna LP-ja. Evo ga na slici gore kako rukom na pausu pravi velelepni plakat za Turandot Đakoma Pučinija, a ispod je i gotov masterpiece, svež kao da je nastao danas. { Large scale zahvaljujući LATimes-u }

Kada je, 1939. godine postao prvi art direktor Columbia Records, omoti ploča bili su obične papirne vrećice. A onda, Steinweiss se praktično specijalizovao, i na ovu temu do '73. proizveo oko 2500 specifičnih radova koji imaju njegov potpis all over.Drago mi je što mogu da kažem da ga se nismo setili tek sada. Taschen je početkom ove godine objavio knjigu posvećenu njegovom radu. Zove se Alex Steinweiss, The Inventor of the Modern Album Cover.

Za ovu knjigu Taschen je naručio da se na osnovu Steinweissovog izuvijanog, rukom crtanog pisma Steinweiss scrawl, izradi font koji bi se koristio za izdvojene rečenice i druge naglašene segmente u tekstu.

Tako je Steinweissov škrab Michael Doret po narudžbini pretvorio u Steinweiss script, font koji toliko dugo čeka da bude predstavljen na mom blogiću, a evo tek sada, tužnim povodom dolazi na red.

Kada je obavio zadatak i naručeni font isporučio Taschenu, nastavio je da radi na familiji. Želeo je da je razvije toliko da deluje što prirodnije, što bliže originalnim rukopisnim verzijama. Da bi dobio prirodni tok sklapanja slova u celine, sa varijacijama i različitostima, smislio je sistem koji se na kraju uobličio u familiju od 9 fontova.
Light, Medium i Bold od težina, a Simple, Fancy i Titling od verzija raspevanosti, od najjednostavnije do najkomplikovanije verzije. U gornjoj preglednoj tabelici vidi se kako to funkcioniše.

Poslastica za dizajnera koji voli kvalitetnu sirovinu i odrešene ruke, ovaj font je kao fatamorgana. Moja prva asocijacija na Steinweiss Script uvek je ova duuuuga tabela alternativnih znakova i ligatura. Mogućnosti su beskrajne, zato ju je Doret naslovio An Incomplete Character Set. Više o projektu i kompletan pdf sa prezentacijom fonta na Behance-u Michaela Doreta.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

So there it is. Kao hvala Steinweissu za grafičko nasleđe koje je iza njega ostalo, naš radni zid naredne godine će krasiti kalendar sa 12 njegovih remek dela.


-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-

 

Post originalno priređen za janaorsolic.blogspot.com

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services