Obscur

Razgovor sa dizajnerom: Richard Söderberg, Obscur

“Prava vredonst odevnog komada ogleda se u tome koliko puta je nošen” - ovo je princip po kojem je Richard Söderberg gradio svoj brend.

Ovaj mladi švedski dizajner kreira ključne komade sirove i minimalne estetike, pokušavajući da stvori iluziju maglovite noći. Obscur je brend koji je on pokrenuo, a čiji je sada kreativni direktor.

Poznat je po klasičnoj silueti dovedenoj do savršenstva, čija odeća reflektuje duh hladnih, pomalo mračnih i maglovitih švedskih predela.Razgovarala sam sa Richard Söderberg-om, i uspela da saznam malo više o kreativnom procesu koji se krije iza imena Obscur:

Obscur je brend poznat po veoma kvalitetnim, vanvremenskim komadima i sirovoj estetici. Možeš li mi reći ko bi bila idelna Obscur žena, ili idelan Obscur muškarac kojima si namenio svoj dizajn i ideju?

Svako može da nosi Obscur. Odeća koju radimo nije namenjena osobi sa određenim životnim stilom ili nekim posebnim načinom razmišljanja. Obscur univerzum koji sam stvorio mora biti dostupan apsolutno svima, ljudima svih socijalnih sfera koje postoje danas, a nadam se, i nekim koje će se tek pojaviti u budućnosti.

S obzirom da radiš odeću od kože i uglavnom je monohromna, možeš li mi reći da li je izazovnije raditi odeću za proleće/leto ili jesen/zimu? Na koji način prilagođavaš odeću godišnjim dobima, a ostaješ u okvirima svoje estetike?

Više volim da radim za zimski period, lakše je dodavati nego oduzimati slojeve odeće. Lično, obožavam slojevito da se oblačim i ne volim što leti to ne mogu da praktikujem. Međutim, veliki mi je izazov oblikovanje kolekcija za proleće/ leto. Zadatak je da stvorim komad da prati moju estetiku koja je je gruba i temeljita, a opet, on mora biti prijatan i lak za poneti. Zaključak bi bio: letnja odeća je veći izazov, ali me zima sama po sebi više inspiriše. Najveći izazov bi bio stvoriti vansezonski komad, radiću na tome!Obscur je nastao u Švedskoj, međutim, prvo ste se selili u Kopenhagen, a trenutno je sedište u Berlinu. Da li je konačno pronađen dom? I ako da, zašto baš Berlin, a ne Pariz, Njujork ili Milano?

Ja sam mlad čovek (28) i logičan potez je da tražim mesto gde osećam da pripadam. Smatram da se trenutno u Berlinu osećam super, takođe mislim da Obscur kao brend menja sa mnom i raste kako i ja rastem. Trenutne kolekcije u potpunosti prikazuju duh Berlina, a publika ovde odlično reaguje na to.

Nedavno si uključio boju u svoje kolekcije, do skoro si pričao da se to neće nikad dogoditi. Otkud ta iznenadna promena?

Ne samo da sam uveo boju, nego sam počeo da radim i sa drugim materijalima. Glavni razlog je to što sam počeo da sarađujem sa novim ljudima, koji znaju kako da obrade materijale i kombinuju odrećeni kolorit, a da sve izgleda onako kako sam zamislio.Omiljeni komad odeće koji si dizajnirao?

Ako je neko merilo sreća koju sam osetio nakon stvaranja jednog komada, onda bi to definitivno bila prva kožna jakna. Pravio sam je baš za sebe, i prvi put sam sam šio nešto od kože. 

Šta bi rekao da bi bio tvoj cilj koji kao dizajner možeš da ostvariš?

Da imam kompletnu slobodu da radim šta mi se sviđa, za sada to u velikom delu  oređuje tržište.

Kada bi mogao da radiš kostim za neki film, koji bi to film bio?

To bi definitivno bio Blade Runner, već imam ideje kako bih promenio neke od kostima.

Umetnici, dizajneri ili muzičari koje preporučuješ da potražimo?

Oblast: https://soundcloud.com/oblast
Silent Servant: https://soundcloud.com/silentservant
Svreca: http://www.residentadvisor.net/dj/svreca


Na fotografijama: Kolekcija za proleće/leto 2014                                  

Obscur na Facebook-u!


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services