Ah, ta srpska "domišljatost"

Zapravo nisam siguran da li ovo što pišem uopšte treba da nađe svoje mesto na jednom ovakvom blogu (?) I dosta sam razmišljao… počinjao pa brisao pa opet iznova… Na kraju sam se ipak odlučio da napišem današnji tekst – delimično su me u to ubedili i Timotijevi članci…

Razlog mojoj dilemi leži u činjenici da ovaj blog nema ama baš nikakve veze sa dizajnom (!) ali ima veze sa svima nama koji u ovom gradu živimo (da ne idem u dalja geografska proširenja) – možda će, s tim u vezi, Ivana prebaciti ovaj tekst na neko drugo mesto na portalu :) Konačno, jeste deo nekakvog beogradskog svakodnevnog look-a. Dakle, ako neko smatra da ovaj tekst narušava integritet designed-a – izvinjavam se, nemam lošu nameru, naprotiv…

So, kako god – živim i radim na Savamali i svakodnevno se krećem između garaže kod Simpa gde parkiram auto, Karađorđeve gde radim i Gavrila Principa gde živim. Na putu od kola do kuće prolazim pored dolaznih perona autobuske stanice u čijoj okolini, prirodno, putnike dolaznike vrebaju neverovatne količine taksista. Pretpostavljam da je skup svih tih činjenica bio sasvim normalno opravdanje nekome ko o tome odlučuje da na mali stojeći prosvetljeni bilbord (mislim da se ti zovu pize, recimo, ne znam tačno) sa jedne strane postavi turističku mapu Beograda a sa druge reklamni plakat udruženja Beogradski taxi. Oglas, kako je to praksa u svim svetskim metropolama, obaveštava o ceni vožnje na relaciji grad—aerodrom… istina, ovde je postavljen pored autobuske stanice, ali, ok, daje predstavu u odnosima veličina.

I tako, sinoć krenem ustaljenim putem, kiša pada, vreme nikakvo, žurim, kad pogled mi privuče nešto na tom bilbordu… Ah kakva inventivnost, o kakva kreativnost, genijalna ideja – vratio sam se i jutros da fotografišem po danu.

Jasno mi je da taksistima iz okoline autobuske stanice nikako ne odgovara da tako velikim, jasnim, vidljivim slovima/brojevima javno i na očigled svih prolaznika bude istaknuta cena taksi usluge na relaciji grad—aerodrom. Jasno mi – viđam ljude svaki dan.

Onda su se oni poslužili lepljivom izolir/tekstilnom/kakvom-god trakom i preuzeli stvar u svoje ruke. I to tako stoji – ne znam od kad, sinoć sam primetio. Da se vratim na početak – spremno dočekujem kritike a upravo zbog dilema koje sam imao, odustajem od komentarisanja.

Eto, beogradska crtica.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

Dejan Vukelić's picture
Dejan Vukelić
10:22 12/03/10

Možda ipak...

Malopre prođem istim putem – kad… trake skinute, staklo očišćeno :))

Ili ovaj blog/portal čita neko od nadležnih, ili je neko ko čita rako nekom ko utiče, ili je sve plod čiste slučajnosti?

Kako god, izvojevali smo pobedu. Malu.

Dejan Vukelić's picture
Dejan Vukelić
18:36 13/03/10

Ipak...

 ... ništa kod nas ne može dugo da traje... Ni 24h nije potrajalo - opet su prelepili, brižljivije i pažljivije nego ranije :(

So, bitka se nastavlja... a ja ću biti izveštač, direktno sa fronta.

Dejan Vukelić's picture
Dejan Vukelić
10:48 22/03/10

Situacija se menja

… iz dana u dan. U subotu je opet ceo pano bio čist i bez „dodataka”.

 Avaj, u nedelju su se „zainteresovani” potrudili kao nikada do sad – pogledati fotografiju – ovaj put su zaklonili pogled i na onoga ko uslugu pruža po tako „besramno niskoj” ceni.

Izveštavaću i dalje, kako se događaji budu razvijali.

Srdjan Jankovic's picture
Srdjan Jankovic
19:53 28/03/10

Konkurencija u ovom poslu je

Konkurencija u ovom poslu je nemilosrdna... Znam primer da, npr, teško onim taksijima koji dođu iz drugog grada na aerodrom

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services