Futurističke lampe Margot Krasojević

Tri lampe budućnosti dr Margot Krasojević!

Lampa od 3d štampanog metala i stakla

Vertikalna lampa načinjena je od kaljenog stakla i crne gume koja poput vakuma nosi njenu težinu fiksirajući je na svaku suvu površinu. Svetlost proizvodi električno kolo koje se napaja pomoću transformatora ili zamenjive litijumske baterije od 3V zajedno sa fotorezistorom koga čine otpornik od 1K i tranzistor.

Ovaj sistem aktivira LED belu svetlost od 60K, radijusa od 3m u mračnoj prostoriji. Lampa sadrži niz 3D štampanih metalnih elemenata koji su deo strujnog kola.

Za proces 3D štampe koristi se metal u prahu, koji se nanosi na modul i oblikuje laserom.

Tako nastaju fini slojevi metala od 0.4 mm koji se laserom spajaju u pločice i ugrađuju u kućište lampe.

Ovaj dizajnerski proizvod - lampa je prvi eksperimentalni prototip koji uz pomoć 3D štampanog metala apsorbuje veliku količinu struje.

Energetski efikasna konzolna lampa

Ovu lampu čine LED trake od 5V smeštene u zatvorenu cev od kaljenog stakla koja balansira na ramu od mesinga.

Svaka ploča od mesinga sprovodi struju do LED trake i nudi protivtežu stabilizovanjem konzole projektovane na sopstveni nosač. Mesing je dobar provodnik, ne rđa i takođe rasipa LED svetlo.

Upotreba LED trake je energetski efikasno rešenje, dok traka od ogledala pojačava njeno dejstvo. Rukavac koji se može rotirati oko staklene cevi stvara različite svetlosne efekte i menja intezitet osvetljenja. Lampa se može koristiti kao zidni ili stoni izvor svetlosti.

Momentum - 3D Štampana Lampa

Momentum je futuristička lampa se samoosvetljava, tj. okretanjem proizvodi električnu struju. Sačinjena od 3d štampanog najlon - polimera u obliku je vretena i teži 145g.

Specifičan oblik i težina lampe doprinose da se uz manje izmene temperature i vazdušnih struja zarotira oko svoje ose.

Ona ima ugrađenu diodu - senzor pokreta, smeštenu između dva 3d štampana fragmenta. Kada se svetlo uključi, dinamo - električni generator  transformiše kinetičku energiju nastalu kretanjem lampe u električnu koja se koristi za napajanje LED-a od 1.5V i stvaranje svetlosti.

Bržim okretanjem intezivira se LED svetlost. Lampa je inspirisana piruetom klizačice na ledu. Istraživanja i razvoj novih tehnologija i korišćenje polu-provodnika u ovoj oblasti doprinose realizaciji pristupačnog i održivog osvetljenja za budućnost.


 
 


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text