2017 Design Highlight: World Design Summit Montreal

Događaj godine u oblasti dizajna je zasigurno Montreal Design Summit.

Prvi globalni samit dizajna održan je u Montrealu u Kanadi polovinom oktobra i predstavlja najvažniji svetski događaj koji je, po prvi put, objedinio šest disciplina dizajna na jednom mestu.

Cilj ovog skupa je bio da se stručnjaci iz oblasti dizajna udruže kako bi svojim dizajnerskim rešenjima poboljšali kvalitet života ljudi i doprineli očuvanju prirodne sredine.

Sve kongresne sesije su dizajnirane da se prožimaju i dopunjuju, da podstiču razmenu znanja između sledećih disciplina: arhitekture, grafičkog dizajna, urbanističkog planiranja, dizajna enterijera, industrijskog dizajna i pejzažne arhitekture.

Ovom prilikom potpisana je istorijska Montrealska deklaracija o dizajnu (The Montréal Design Declaration) kojom se prepoznaje potencijal dizajna sa ciljem da pomogne boljem zajedničkom dostizanju globalnih, ekonomskih, socijalnih, kulturnih i ekoloških ciljeva.

Na kongresu je u okviru 6 discpilina bilo zastupljeno 100 interdisciplinarnih tema, gostovalo je 25 poznatih predavača i realizovano oko 500 prezentacija.

Svetski dizajn samit je bio održan u velelepnom objektu u centru Montreala - Palais des Congres u periodu od 16. do 25. oktobra. Pod sloganom „Dizajnom unesi promenu“ na samitu su se okupili priznati stručnjaci iz celog sveta iz šest glavnih disciplina dizajna: arhitekture, pejzažne arhitekture, urbanizma, grafičkog dizajna, industrijskog dizajna i dizajna enterijera.

Svetski dizajn samit imao je tri važne, različite komponente. Prva komponenta je Deklaracija: To je samit na kojem je 50 međunarodnih organizacija usvojilo Prvu svetsku deklaraciju o dizajnu - First World Design Declaration.

Druga komponenta je Izložba (EXPO) na kojoj je više od 350 izlagača predstavilo glavne inovacije u dizajnu i dizajnerska rešenja.

I treća komponenta je Kongres koji je okupio više od 650 govornika i 35 predavača koji su govorili o širokom spektru tema vezanih za šest vodećih dizajnerskih disciplina.

Veliki broj govornika u programu Kongresa je istražilo šest ključnih interdisciplinarnih tema: Dizajn za zemlju, Dizajn za lepotu, Dizajn za učešće, Dizajn za prodaju ?, Dizajn za transformaciju i Ekstremni dizajn.

U kombinaciji sa kongresom, uticajnim predavačima, delegacijama velikih firmi, raznovrsnim panelima iz industrije dizajna, izložbom projekata i dizajnerskih rešenja, raznovrsnim radionicama, ovo je, nesumnjivo, najznačajniji globalni događaj u oblasti dizajna ove godine. Svetski dizajn samit ugostio stručna lica sa svetskom reputacijom i aktuelne zvezde sveta dizajna.

Među uglednim zvanicama, prisustvo arhitekte Alejandra Aravene (Čile) je bilo veoma zapaženo. Nekadasnji student Univerziteta Catolica de Santiago je predavao na Harvard univerzitetu gdje je osnovao svoj studio "Do Tank" ELEMENTAL zajedno sa Andresom Iacobelliem. Alejandro Aravena je bio direktor prošlogodišnjeg Venecijanskog Bijenala i dobitnik Pritzkerove nagrade za arhitekturu. Njegov rad je baziran na unapređenju socijalnog stanovanja, a na samitu je govorio o svom projektu rekostrukcije obale Čilea nakon zemljotresa. Danas je Alejandro gostujuću profesor na više univerziteta i  neosporan arhi – star.

U arhitektonskom sektoru, Jan Gehl (Danska) predstavio je svoju viziju dizajniranja javnih prostora, uključujući in vitro najsavremenije tehnologije, sa akcentom na aspekte koji poboljšavaju, podržavaju i olakašavaju svakodnevni život  ljudi, njihovo kretanje i iskustvo javnog prostora.         

Poznat u svetu tipografije, francuski grafički dizajner Ruedi Baur je razmotrio pitanja vezana za identifikaciju, orjentaciju, scenografiju i, šire gledano, prezentaciju institucija, urbanih prostora i političkih teritorija. U svom radu Baur često sarađuje sa renomiranim arhitektima i urbanističkim planerima.

Dirk Sijmons, dobitnik prestižne nagrade Edgar Donker u kategoriji istinske holandske kulture, podelio je sa posetiocima kongesa svoju progresivnu i kreativnu viziju pejzažne arhitekture.     

                                                   

Internacionalno priznati grafički dizajner preklom iz Kvebeka - Ginette Caron je predstavila svoj rad zanimljivim predavanjem na kongresu. Nakon studija grafičkog dizajna na Univerzitetu Concordia, preselila se u Italiju gde je ostvarila veći deo karijere. Još uvijek ima snažne korene u Kanadi, gdje je izabrana od strane ministra kanadskog nasleđa kao jedan od 150 međunarodnih kanadskih ambasadora u svetu.

Američka dizajnerka enterijera Suzanne Tick je osnivač kompanije Suzanne Tick Inc. koja je specijalizovana za strategiju brendiranja materijala, dizajn proizvoda, razvoj i pravljenje komercijalnih interijera. Poznata je po svom inteligentnom entuzijastičkom pristupu dizajniranju na promjenljivim tržištima i njenoj odlučnosti da ponudi inovativna rješenja, pa je i njena prezentacija u Montrealu bila u skladu sa tim.

Moshe Safdie, legendarni kanadski arhitekta, predstavio je svoj dobro poznati projekat  Habitat 67 i novije projekte bazirane na istom principu izgradnje Habitata.

Claude Cormier, nagrađeni i priznati pejzažni arhitekta u Kvebeku, naglasio je važnost zdrave ravnoteže između kulturne i socio-političke istorije, fizičkih ograničenja, budžetskih ograničenja, kratkih rokova i administrativnih konflikata kako bi se kreirali kvalitetni urbani prostori po meri čoveka.        

Dva važna industrijska dizajnera - holandski Pierre-Yves Panis i Christopher Rudvall iz Montreala – dali su vizije o svojoj profesiji. Doprinos gospodina Rudvala u polju dizajna automobila je bio objavljen je u nekoliko vodećih  časopisa. Gospodin Panis je na kongresu istakao da dobar dizajn treba da zadovolji kriterijume udobnosti, lakoće korišćenja, produktivnosti ili dobrih performansa.                                                  

Antoan Rozet, praunuk osnivača Ligne Roseta, vodi porodični biznis pod nazivom Roset USA sa sedištem u Njujorku. Uvaženi predavač, doprineo je izgradnji jake kompanije u Severnoj i Južnoj Americi i predstavio svoj radni koncept u Montrealu.

Kreator Le Voyage à Nantes, francuski dizajner Jean Blaise, bio je jedna od zapaženijih učesnika Kongresa. On je predstavio kompaniju koja promoviše Nantes kao destinaciju prezentacijom značajnih delova grada. 


             
Impresivni spisak učesnika upotpunili su mnogi međunarodni keinote govornici i istaknuti gosti: Amale Andraos, Gabrielle Bendiner-Viani, Carlotta de Bevilacqua, Ryan Bloom, Bill Browning, Don Chang, Tomas Diez, David Driskell, Jaime Dunn, Francesco Fresa, Sylvain Garneau, Daniel Germani, Christian Guellerin, Sushir Kadidal, Lucinda Kaukas Havenhand, Hicham Lahlou, Phyllis Lambert, Christian Lemire, Jean-Jacques L'Henaff, Colleen Mercer Clarke, Timothy Morton, Nina-Marie Lister, Alex McDowell, Caroline Naphegyi, Pedro Ortiz, Bernard Reybier, Gilles Rougon, Moshe Safdie, Dee Schlotter, Srini Srinivasan, Belinda Tato, Haruko Tsutsui, Maureen Thurston i Michael Vanderbyl.

Organizacija World Design Summit predstavlja WDS '17, međunarodnu manifestaciju koja je okupila na jednom mestu poznate stručnjake, profesionalce, strane vlade i specijalizovane aktere iz celog sveta, kao i njihove klijente i dobavljače. Arhitekte, dizajneri i urbanisti se potpisivanjem međunarodne deklaracije udružuju sa ciljem  da pronadju  inovativna i praktična rešenja za ispunjavanje ekoloških i energetskih izazova 21. veka.


Tekst i fotografije: Ana Mikić D'Apuzzo

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Komentari

zacpeter5's picture
zacpeter5
19:18 30/12/17

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

I am extremely inspired with your writing abilities and also with the format on your weblog.

Is this a paid theme or did you customize it yourself?


Either way keep up the nice quality writing, it is uncommon to look a great weblog like this one today..
Here is my webpage :: nba live coins free no human verification (https://www.kiwibox.com)

libbywilki's picture
libbywilki
21:06 06/01/18

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Apps - much like WordPress plugins, the apps deal


with integration with third-get together sources or achievement sites like Amazon and AliExpress as nicely social interactions like Pinterest and Facebook.
Also visit my webpage; 7 Figure Cycle

normawilde's picture
normawilde
06:04 07/01/18

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

This proposal saves $9.7 billion in FY Inbox Blueprint 2018.

sanfordmac's picture
sanfordmac
19:35 19/01/18

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Established solutions relating to Smartphone Spyphone can be checked out on our website.


You can use a free of charge telephone tracker app but they are really effortless


to detect and do not do close to as very much as this app does.


There is large number of cases where people have been found


misusing their mobile phones in many ways.

Feel free to surf to my homepage; san diego carpet repair

treykellet's picture
treykellet
10:21 09/01/18

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments?


If so how to get fifa mobile coins; http://gemma2flora.myblog.de/, do you stop it, any plugin or anything you can recommend?


I get so much lately it's driving me mad so any support is very much appreciated.

pedroleona's picture
pedroleona
00:46 10/01/18

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Formado em engenharia civil e matematica.
meu network maquina de vendas garantia - João Gabriel,

gemmag4892's picture
gemmag4892
14:16 13/01/18

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Thanks for all your efforts that you have put in this quite interesting information.

Review my site: Genf20 Side Effects

glennboldt's picture
glennboldt
19:34 19/01/18

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Engineers have come up with a solution to resolve these issues with a help of mobile software that


will act as a mobile spy to monitor all the activities in a particular mobile


phone. You can use a free of charge telephone tracker app but they are really effortless to detect and do not


do close to as very much as this app does.

The one drawback to this though, is that often people who


text each other a lot develop their own shorthand that only the two of them understand.
Also visit my web blog - berber carpet repair san diego

heocharles's picture
heocharles
12:32 20/01/18

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

If you are purchasing a new phone for yourself, your teen, or


your significant other, seek out a GPS-enabled model.


Both online and offline stores that sell surveillance,


or so called 'spy' equipment, post disclaimers


stating that the products they sell are not to be used illegally.


The top element may be the mobile spy software program performs on all phones which includes i -


Phone, android, and blackberry.

My homepage - san diego carpet repair

twilamccaf's picture
twilamccaf
08:22 21/01/18

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

If you are purchasing a new phone for yourself, your teen,


or your significant other, seek out a GPS-enabled model.


Taking the computer san diego carpet repair specialist route also has


its ups and downs, but perhaps more advantages than disadvantages.


This IP address then can be mapped to general geolocation data.

antoniosep's picture
antoniosep
02:34 20/01/18

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

With this Blackberry spy software you will not be left in the dark.


Both online and offline stores that sell surveillance, or so called 'spy' equipment, post disclaimers stating that the products they sell are not


to be used illegally. Whichever cell telephone spy


plan you decide to become a member of they will give you a


web site handle to visit to download the program.
my web-site - san diego carpet repair

leifbosanq's picture
leifbosanq
08:47 20/01/18

Replika na komentar | Designed.rs - Dizajn web portal

Some supply spy application for mobile phone in impossibly reduced prices, be cautious, there might be a


hitch there. Both online and offline stores that sell surveillance,


or so called 'spy' equipment, post disclaimers stating that the products they sell


are not to be used illegally. The top element may be the mobile spy software


program performs on all phones which includes i - Phone, android, and


blackberry.

Also visit my page: san diego carpet repair

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text